1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

492436 inlägg · 4084 ämnen

Inlägg #2727320

Sv: Försäsongsmatcher hösten 2024
Cheese: Det är väl det dom inte gjort ännu? Tror det dröjer in på säsongen en bit
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Försäsongsmatcher hösten 2024
Nucky: Ursäkta mitt nörderi, men mållåten antas vara baserad på en äldre polka från Jämtland. Men i början på 50-talet hottade Rubert Wigg från Frösön upp den till "snoa" (mer rullande rytm, mellanting av schottis och polka) när han ville skriva ett flöjtstycke. Denne musiker var granne med "bröderna Lindqvist" som spelade dragspel och fiol, som sen i slutet av 60-talet tog melodin för att tävla med i Sveriges Radios tävling för nya gammeldans-låtar. De valde att byta namn på melodin från "Gammal Jämtlandssnoa" till Wiggen för att ge lite tillbaka åt sin gamle granne på Frösön.

Under just denna tid håller Saab AB på att färdigställa ett nytt avancerat stridsflygplan som innebär en rejäl uppgradering från 35 Draken. Det har varit ett långt utdraget arbete och förväntningarna har byggts upp. Namnet blir 37 Viggen, baserat på Tors hammare som i nordisk mytologi skapar stenyxor vid nedslag, så kallade "åskviggar". Så under 70-talet blir det någon sorts resonans kring just ordet "Viggen", de båda olika skapelserna drar upp varandras hype.

I slutet av 70-talet, mitt i kalla krigets intensiva fas, blir MoDo AIK svenska mästare i ishockey. Svenska flygvapnet ser klubben som den perfekta symbolen för den svenska förmågan, slå ur underläge med bländande teknik. Klubben och försvaret ingår ett samarbete där Svenska flygvapnet går in som storsponsor, vilket absolut inte hört till normen. Det blir en stor snackis och baserat på deltavingade Viggens utformning tar klubben även till sig namnet MoDo Wings.
Kommentera