NHL

14647 inlägg · 804 ämnen

Calder Trophy

« · 705821 Till forumet


Calder Trophy
Säsongen går mot sitt slut och med största sannolikhet kommer Ovechkin vinna Calder Trophy. Det är dock 4 rookies som gjort helt enorma säsonger. Nämnda Ovechkin, Crosby, Phaneuf och vår egna Lundqvist. Känns dock som att Ovechkin är nr. ett och Crosby nr. två. Helt otroligt att de direkt klev in och var bland ligans bästa forwards.

Även om Ovechkin stått för den bästa säsongen på pappret är jag mer imponerad av Crosby med tanke på åldersskillnaden. Grabben är 18! Som 18åring gjorde Ovechkin 23 poäng i ryska ligan (där han för övrigt aldrig var lika framstående som Malkin är nu).

Jaja, nog om det. Det är årets säsong som räknas och Oveckin tar väl hem det. Mycket på grund av hur Crosby gjort sig impopulär hos många genom hypen samt mycket frustration och gnäll på domarna. Det sistnämnda är nog enda området där jag är lite besviken på honom :/

Hoppas dock att Crosby når 100 poäng och det ser hyfsat bra ut efter den senaste tidens goda form. Sju poäng på de fyra sista matcherna är vad som krävs. Det som 18-åring och center för Andy Hilbert och Colby Armstrong, och utan att överhuvudtaget spelat med seniorer innan denna säsong!

Ja, argumentet om att Ovechkin spelar i ett sämre lag håller verkligen inte då han iaf har några rutinerade spelade som håller god klass. Crosby fick inte spela så mkt i powerplay som han gör nu i början av säsongen (iom Palffy, Recchi och Lemieux) och det är efter dessa herrar försvann han varit som bäst! Vilket är väldigt konstigt på ett sätt, men samtidigt får man erkänna att Lemieux inte gjorde mer än en 3-4 bra matcher samt att Palffy inte kunde skjuta på slutet och då brännde många lägen skapade av Crosby.

Jag säger inte att Ovechkin inte förtjänar Calder dock, hans förmåga att skapa målchanser helt på egen hand är enorm. Vill bara säga mitt om "Crosby-agget" som finns (ofta i svensk media) och att det inte är helt, helt givet att Ovechkin ska få Calder utan konkurrans. Tänk om det blir en skräll? De som inte vet om de ska rösta på Crosby eller Ovechkin kanske lägger sina röster på Lundqvist eller Phaneuf? :)

Andra rookies värda att nämna är Prucha, Boyes, Svatos och Carter (säg till om jag glömt någon) fast de är en bit från topp fyra och framförallt topp två.


Innan säsongen skrev föresten JimmyH följande:

"Frågan i det stora är väl ändå hur bra Sidney är just nu. Är han tillräcklig för Calder Trophy? Är en 18-årig Sidney Crosby bättre eller sämre än tex en 24-årig Henrik Zetterberg?"

Ja, jämför produktion och lekkamrater med Z så tycker jag att valet är tämligen enkelt.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas:

Några andra rookies värda att nämna borde vara Thomas Vanek, Jussi Jokinen, Alexander Steen, Chris Higgins och Andrej Meszaros! :-)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
henkaaa: ah, tack! Ingen dålig "kull" i år :)

Och Crosby's 4 poäng inatt satt inte dumt nånstans! Han är enorm just nu. Nu krävs det bara 3 poäng på de 3 sista matcherna för att nå 100! Isåfall blir han den yngste spelaren i NHL's historia som når 100 poäng :)

Ja det tåls att upprepas; han är 18 och centrar Colby Armstrong och Andy Hilbert! Sjukt.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas:

Tre assists mot Islanders och Sidney Crosby nu också över 100 poäng! Två rookies över 100 poäng, när hände det sist? :-)

Sammanlagt nu sju spelare som har 100 poäng eller mer. Det var ett tag sen det hände också! :-)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Har disskuterat detta med en kompis idag och hur jag än vrider och vänder på det vill jag se att Crosby får Calder.

De starkaste argumenten som fanns för Ovechkin gäller inte längre sett till hur säsongens andra halva artade sig. Däremot är han "flashigare", har några coolare highlights och är mer populär.

Hur mycket spelar ålder in tror ni? Det ska väl inte göra det men de kan knappast blunda för det?
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Klart dom ska blunda för åldern. Vad har det med saken att göra, rent krasst alltså?
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Hawerchuk: Ja det är väl bästa säsong av en rookie oavsett ålder. Fast det är väl svårt att helt förbise det då han är såpass ung som 18 år.

Ovechkin har dock blivit mer populär i ganska rask takt. En omröstning på EPSN om vem man vill se vinna Calder Trophy har just nu följande resultat:

72.5% Alexander Ovechkin, Capitals

14.1% Sidney Crosby, Penguins

9.4% Henrik Lundqvist, Rangers

4.1% Dion Phaneuf, Flames
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Bra skrivet angående Calder Trophy på VM-sidan:
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas:
Resonerar man sådär kan man ju lika gärna stryka alla europeer direkt då och ge det till bästa nordamerikan som enbart spelat i qmjhl då eller liknande juniorliga och vilka ska bedömma vilka juniorligor som räknas och inte då ?

tycker det enbart löjligt resonera så där , calder är ju för spelare som inte spelat i NHL och max 26 år
Kommentera

Sv: Calder Trophy
WarhawK: Jag håller på dig där.

Det är ändå skillnad att spela i en eurpeisk liga och i NHL. Det som var bra artikeln var ju ändå påvisandet om de olika förutsättningarna som Crosby och Ovechkin gick in med inför denna säsong.

I slutändan hade Ovechkin gjort fyra mer poäng än Crosby över 82 omgångar. Varför är då den två år äldre Ovechkin än så många gånger uttryckt en mycket större favorit till titeln än Sid?
Kommentera

Sv: Calder Trophy
WarhawK: Han vinner säkert Calder, och jag borde skrivit "bra artikel om Ovechkin och Crosby" istället för "om Calder Trophy".

Jag tyckte bara det var skönt med en reporter som poängterar skillnaden i ålder och erfarenhet. De flesta jämför dem bara rakt av och får för sig att Ovechkin är fem ggr bättre :)

Hur de nu lyckas med det är dock en gåta. Det är väl hans spelstil och det faktum att han inte är Kanadick som gör honom mer populär i svensk media. Känns dock som det vänt lite på slutet i samband med alla repotage om VM.

Jag och de jag sett NHL ihop med i år tycker iaf Crosby är lite bättre (och nej, de håller inte på Pittsburgh som jag).


JimmyH: Ja, det är stor skillnad på deras förutsättningar denna säsong. Att Crosby uträttat det han gjort som 18årig center i Pittsburgh är verkligen makalöst.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Warhawk: Reportern menar väl heller inte på att Ovechkin inte bör få Calder pga sin erfarenhet? Han tycker bara rookie är roligt ordval för en kille som spelat med proffs i ungefär 4 säsonger nu? :)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Än en gång. Åldern är orelevant, den bästa spelaren ska få priset. Sen om det är Ovechkin, Crosby, eller någon annan låter jag vara osagt.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Grejen med att Ovechkin fått större plats i Sverige är ju ganska mycket tack vare att han spelade OS och var där riktigt grym. Hans spelstil är ju på många sätt helt underbar. Sjukligt hög fart, sjukligt snygga dragningar, stenhårda tacklingar och mycket mål med målgester som utstrålar samma glädje som hos hans föregångare Kovalchuk.

Crosby har mer tanke i sitt spel, allt går inte i 200 knyck hela tiden även om han kan rycka ifrån en motståndare när han väl vill i stort sett. Han är även mer av en ledargestalt än vad Ovechkin är. För mig råder det idag inga tvivel om att Sidney Crosby kommer att gå om Ovechkin ganska snart om han inte redan gjort det nu sista månaderna.

Sidney Crosby har alla förutsättningar för att bli NHLs nästa überstjärna. Han kanske aldrig gör 200 poäng men kan han utvecklas vidare i samma takt så kommer Ovechkin inte att ha en chans i kommande poängligor och MVP-utmärkelser. Sett till spelstil så borde även Ovechkin ligga till större risk att bli skadedrabbad.

I övrigt så känns det som att Spezza, Staal, Kovalchuk och Nash och company som är något år äldre kommer att bli birollsinnehavare. För att inte tala om stackars 79-82-gänget med Thornton, Richards, LeCavalier, Heatly, Zetterberg, Cheechoo, Marleau mfl.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Hawerchuk: Japp, och än en gång, Ovechkin vinner säkert Calder ;)

Jag sa ju att jag menade hur alla glömmer ålderskillnad och annat då de jämför dem två, därför gillade jag den artikeln. Ålderskillnaden har inget med Calder-debatten att göra, men jag tycker den glöms för ofta då man åsidosätter eventuella priser, och bara jämför deras nuvarande kapacitet.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
JimmyH: Jag håller med helt och hållet. Även om Crosby också är ruggigt fin på skridskorna så har Ovechkin ett litet övertag där, helt klart.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
JimmyH: Han var föresten mer populär redan innan OS :) Även i Nord-Amerika där Crosby då var allt annat än älskad eftersom han käftade så mycket med domare och andra spelare :P

Någon månad in på säsongen skrev t,ex någon på Modo's forum något i följande stil: "Det spelar ingen roll om Ovechkin är dubbelt så bra Nord-Amerikas lilla gunstling får priset vad han än gör, det är bestämt på förhand" :)

Usch vad många småposter jag skriver föresten. Jag saknar en edit-funktion här på hs! Hur smidigt som helst då man direkt efter en post kommer på något man glömde skriva.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Ja, det är ju egentligen märkligt vilka krav det ställs på en kille som knappt är vuxen. Kanada har alltid satt en hög ribba på sina sjärnskott, mycket beroende på vilken fin och otrolig politiskt korrekt människa som Wayne Gretzky var på alla sätt och vis.

Titta bara vad som hände Eric Lindros som hade en hetsjakt efter sig och sina uttalanden, många glömmer att han bara var 17-18 år då det startade. Vem klarar det i den åldern?

Även Mario Lemieux hade svårt att bli lika populär som Wayne.

Bara för att han är en unik stjärna och förebild så kräver man 100% proffsighet även på isen. Något som spelare som varit i ligan i 10 år inte ens klarar av. Är man en vinnarskalle så är man. Då kan det vara svårhanterligt att hamna i ett lag som inte vinner särskilt mycket som Crosby nu gjort.

Men Crosby är redan nu otroligt mediatränad och på sidan av isen sköter han sig exemplariskt.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Ovechkin får Calder har varit ruggigt bra denna säsongen har dock crosby också varit men jag tror Alexander drar det längsta strået
Kommentera

Sv: Calder Trophy
JimmyH: Verkligen. Hans svar är alltid diplomatiska och då han gästade Jay Leno hade jag aldrig gissat på att han då inte ens fyllt 18 om jag inte vetat om det.

Många tar Lindros som exempel, men faktum är ju att han under några år var en av världens absolut bästa. Han vann tom. Hart en säsong va? Det som sedan stoppade honom var ju inget annat än skallskadorna.

Du pratar iof om popularitet och där var han väl aldrig i närheten.

Lemieux's fall känns mer speciellt. Han kunde inte Engelska i början, hatade intervjuer och hade nog en mer slapp inställning än Gretzky. Cigarrer och vin ;)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Fredberg: Det tror jag med. Även om jag tycker det är mkt jämnare än den bild media förmedlat.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas: Ja, Eric Lindros var riktigt bra tills Scott Stevens knockade honom i conference-finalen 2000. Han vann Hart under 48 matchers säsongen 94/95.

Men med tanke på att han var till och med mer överlägsen än Crosby i junioråren så var det ju tänkt att han skulle ta över totalt. Var ju med i Canada Cup innan han ens hade hunnit debutera i NHL bla.

Skador var en av orsakerna till att han bromsades, i övrigt så hade han egna problem med press och uppmärksamhet. Han var väldigt egen av sig , problemen med media började då han vägrade spela i Quebec på grund av att han ogillade deras GM.

Efter att Lemieux la av första gången så skulle han frälsa Kanada och blev kapten i OS i Nagano 1998, 24 år gammal. Trots att han var lagets bästa forward i turneringen så fick han skit för Kanadas fiasko då.
Kommentera

Sv: Calder Trophy
JimmyH: Just det ja, Jagr fick sin första Art Ross det året och Lindros vann hart.

"It's your show now", eller något i den stilen. Sa Lemieux till Lindros efter att Flyers slagit ut Pittsburgh ur Stanley Cup 97.

Föresten kaxigt av Mario att säga det då Gretzky ännu inte gått i pension :)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas:
Men sett till reglerna för calder så ska ju inte åldern spela någon roll egentligen ju förutsatt man inte över 26 då , och om man inte kallar han rookie vad ska man kalla han då när det är hans första NHL säsong ju ?

Denna säsongen är det ju många rookies som lyckats bra , dels med tanke på att spelat AHL förra säsongen + även lönetaket som underlättar så är ju många bra rookies som helt kommit i skuggan av dom stora namnen ju t.ex Brad Boyes , Marek Svatos , Jussi Jokkinen , Thomas Vanek , Petr Prucha
Kommentera

Sv: Calder Trophy
WarhawK: Nej den spelar INGEN roll för Calder. Vi är HELT överens där :)
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Deas:
Precis .. men jag håller med dig och andra att Ovechkin har ett plus som har mer erfarenhet och spelat mer "profesionell" hockey innan debuterade i NHL , men som jag påpekade i det skrev tidigare så ska det ju inte göra nått i frågan om vem som får calder för där ju ska prestationerna på spelarna bedömmas oavsett ålder , men det kommer nog ha viss inverkan iaf att crossby är yngre ju

Sen vem som vinner det till slut ser jag som en helt öppen fråga , personligen hoppas jag ryssen vinner för hans spelstil är den som faller mig mer i smaken
Kommentera

Sv: Calder Trophy
WarhawK: du som har koll .... och hur äre med att plocka spelare från europa? deadline 15e juni va???
Kommentera

Sv: Calder Trophy
Db_04:
ja det datummet gäller förutsatt det inte en spelare som går i årets draft då är det 15:e juli som gäller eller ett datum runt det
Kommentera

« · 705821