NHL

14663 inlägg · 804 ämnen

Inlägg #191759

Sv: Poängsnitt i NHL (de 20 främsta)
Deas: Jag förstod att jag skulle få svar på tal när jag skrev "gratispoäng". Jag gjorde det lite grand medveten för att väcka debatt. Visst är det spelarna som gör ett powerplay, men samtidigt så finns det också spelare som kan "stjälpa" ett PP.

Oerhört många faktorer spelar in. EN spelare gör inget powerplay. Man måste ha medspelare också. Och om dessa inte sätter puckarna ja då är det knappast ens eget fel. Sedan om ett lag har flyt och medgång i PP så kan dom rida på den vågen och spela avslappnat, med fler mål som följd.

Pittsburgh är bäst i NHL och gör mål på 25.4% av sina PP-tillfällen (alltså 1 av 4). Vancouver ligger fyra på 20.3% (1 av 5) och Colorado nia med 17.6%. Därefter kommer lagen rätt tätt. Sämst är Philadelphia med 11.5%. Betyder det att Philadelphia har sämst spelare? Nej snarare att det har gått "troll" i PP-spelet.

Pointgarden i PP betyder oerhört mycket. När Dick Tärnström var skadad så märktes det tydligt. Blake eller Norris (vilken som nu spelar pointgard) i Colorado har inte alls lyckats lika bra i år. Därav den minskade poängskörden. Däremot så har Hejduk börjat ösa in poäng på slutet.

Att det går att hamna högt i poängligan trots att man inte gör många poäng i PP det bevisar inte minst Joe Thornton. Bara 14 av hans 52 poäng har gjorts i PP. Att jämföras med Lemieux som gjort mer än hälften av sin poängskörd i PP (36 av totalt 68 = 53%)

Självklart har inte Lemieux fått dessa poäng "gratis". Han är en oerhört duktig och kompetent spelare. Bevisligen den bäste i NHL under den första delen av säsongen. Men jag säger bara att spelar du i en bra PP-uppställning så kommer du i och med det säkert också att göra ett par extra poäng som du annars inte hade gjort med andra spelare runt om dig. I vissa fall kanske det inte ens är spelarna det hänger på om de blivit tillsagda av sin coach att spela på ett visst sätt. Observera att det var därför jag använde situationstecken när jag skrev "gratispoäng" :)

Kul med debatt för en gångs skull.
Kommentera