NHL

14645 inlägg · 804 ämnen

Inlägg #2568980

Sv: Allmän tråd för NHL
Rip Kirby: Alltså, någon direkt likhet med idag vet jag inte. Men om man jämför 80- och 90-talen, när hockeyn revolutionerades som mest kan man dra några slutsatser. Håll i hatten, för här kommer ett långt inlägg igen känner jag på mig.

Det jag först tänker på var hur usla målvakterna var på 80-talet. Vi har Vezina-vinnare på 80-talet som snittade runt 88% och en bra bit över 3.3 insläppta i snitt, över en säsong. Dessa sågs alltså som bra målvakter på den tiden. På den tiden verkade det enbart ha handlat om antalet vunna matcher som målvakt.

Sen fanns det inga målvaktstränare som det gör idag, utan målvakterna gick oftast på känsla när dom spelade. Idag är känns det ju som en hel vetenskap där allt analyseras hos målvakterna och hur och vad dessa tränar på.

Det var även mycket mindre målvaktsskydd på det glada 80-talet.

Det fanns heller inget lönetak, vilket innebar att Edmonton kunde trycka in hur mycket skicklighet som helst tillsammans med Gretzky, så länge dom hade cash.

Dessutom var det ju mycket mindre lag på den tiden. I början på 80-talet fanns det 21 lag i NHL. Hittade lite statistik för målgörande på 80- och 90-talen. När 1980/81-säsongen var färdigspelad snittade dom 21 lagen som spelade i ligan 307.5 mål per match. Tio år senare, 1990/91 var samma siffra för samma antal lag 276.4, dvs ett tapp på över 30 mål per lag.

Från säsongen 1993/94 och framåt börjar det göras betydligt mindre mål i NHL än tidigare. Anledningen till det stavas Patrick Roy. Han slutade stå upp hela tiden och började täcka alla ytor av målet med sin butterfly-stil (visserligen uppfann väl Tony Esposito stilen tidigare, men Roy revolutionerade den). När andra målvakter såg hur framgångsrikt det var tog dom efter och började spela på samma sätt. Ett tecken på det här är att antalet nollor hållna av målvakter gick från 3.3 i snitt år 1990/91 till 6.6 i snitt år 98/99.

Dessutom fanns det inte riktigt något försvarstänk eller försvarssystem på 80-talet som det gör idag. Det var inte förrän Jacques Lemaire kom till Devils 1993/94 och visade hur man implementerar försvarsspel som folk började tänka på det och applicera det. Idag används offensiva och defensiva system hela tiden, till skillnad från på 80-talet när coacher i princip sa typ: Ni är stora killar, ni vet vad ni ska göra.

Det var även så att det på 80-talet inte fanns några videobedömningar och granskningar, så ville man sänka en stjärna i motståndarlaget fick man tänka efter både en och två gånger om det var värt ett matchstraff eller inte, vilket ledde till lite "snällare" spel.

För att summera varför det gick så nedrans bra för Gretzky: målvaktsrevolutionen hade inte inträffat ännu, tränare hade inga offensiva och defensiva system för sin hockey, det tacklades mindre och målvakterna var outbildade med små skydd.

Jag vill påstå att Gretzky var på rätt plats vid rätt tid för att komma upp i sina monstersiffror, även om han såklart hade gjort bra ifrån sig oavsett när han spelat tack vare sin talang.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän tråd för NHL
Mikael Backlund skriver nytt 2-årskontrakt och får ett C på bröstet som tack. Det kan han vara värd efter alla år i kalla Calgary.
Kommentera