Olympiska spelen

4012 inlägg · 52 ämnen

Inlägg #1055797

Sv: Beijing 2008
JimmyH: Även om du inte vill diskutera med mig så har jag min fulla rätt att bemöta dina mindre övertänkta åsikter. Jag tror också att i stort sett alla idrottare hellre vinner utan doping än med, men samtidigt så finns det väldigt många som hellre vinner med doping än inte vinner alls. När man vet att alla andra i toppen dopar sig försvinner dessutom en del av den moraliska aspekten. Vi ska komma ihåg att det inom friidrotten kan vara skillnaden mellan ett kämpigt liv på blåsiga småarenor och ett glamoröst liv med stora sponsorkontrakt. I det läget är det mer än glädjen att vinna ren som spelar roll.

Till Usain Bolts fördel kan ju, som tidigare påpekats, sägas att han hela tiden under juniortiden tillhört världseliten. Det är bra mycket trovärdigare än någon amerikan som helt plötsligt dyker upp från ingentans i seniorålder. Historiskt sett har ju den stora varningsflaggan inom mig kommit upp då det handlat om "mästerskapslöpare", tävlande som varit på träningsläger hela säsongen, blivit utklassade av sina svenska konkurrenter för att sedan står medaljer och ära på spel helt plötsligt höjer sig ett par snäpp. Den där speciella formtoppningen som ryssar, finnar och greker bl a alltid varit så bra på. Det går inte att komma ifrån att det är lite konstigt att svenska simmare kan tillhöra den absoluta världseliten i 3 år och 11 månader, men när det blir OS och de fortsätter att prestera på samma nivå så är de helt plötsligt medelmåttor.

Att blanda ihop tro mänskligheten med tro på att alla friidrottare är rena verkligen att blanda äpplen med päron. Det kommer alltid att finnas fuskare och ju mer som är på spel desto större är sannolikheten. Få grenar har en sådan historia fylld av fuskare som 100 meter, att då ta för givet att alla är rena är bara naivt. Det är bara att hoppas att man sparar proverna idag för att analysera dem då tekniken finns för att avslöja de illegala substanserna. Men jag är inte helt säker på att proverna håller så länge.

Undrar ni hur man letar efter steroider? Så här gör man vanligtvis idag:
Man letar efter många substanser samtidigt med hjälp av dubbel masspektrometer som sitter efter ett vätskekromatografisystem. Provet matas in i vätskekromatografisystemet och där tar det olika lång tid för att olika ämnen att ta sig igenom (samma tid varje gång för samma substans dock).

Då provet är någorlunda separerat sprutas det in i en massspektrometer. I den kan man välja att vid en specifik tidpunkt bara släppa igenom molekyler med en viss massa/laddning, allt annat hamnar utanför. Den molekyl som tar sig igenom till nästa steg (dvs den som exakt möter de kriterier man ställt in) slås sedan sönder (fragmenteras) och faller då i bitar som är unika för den sökta substansen. På så sätt kan med enormt hög säkerhet fastslå att man hittat det man letar efter.

De här instrumenten är så snabba, därför går det att leta efter väldigt många molekyler under en och samma analys. Jag tror man klarar av över 100 i Huddinge. Nackdelen är dock att man bara hittar det man letar efter. Steroider som egentligen inte finns, som den Balco designade, hittar man inte. Balcos steroid hittades ju bara tack vare ett tips. Så finns det organiserade högteknologiska fuskare i årets OS så lär de inte åka fast.

För övrigt känns Timrå IK som det närmaste ett politiskt missnöjesparti man kan komma inom idrotten.
Kommentera