Ford Prefect: Nu kommer vi in på det mera känsliga området. Det största ansvaret ligger givetvis på "ungjävlarnas" dumma föräldrar. Där har vi den största boven i dramat. Dom får ingen uppmärksamhet och kärlek. Föräldrarna inhandlar dyra EU-moppar åt sina odågor och skickar ut dom i trafikens vilda kaos. Är det kärlek det?
Tänk om alla barn kunde få växa upp i Gaevle. Låna vattenkannan av Di Leva och få känna lite kärlek och uppskattning. Tänk vilken underbar värld vi skulle leva i om det var på det viset.
Ford Prefect: Knepigt, det där låter precis som den bild jag fått av sjundeklassare under min hittills relativt korta lärarkarriär, dryga två månader. Men i min klass hade de åtminstone vett att lämna mössorna i kapprummet, men där gick väl gränsen för vad de klarade av, antar jag.
Problemet är ju att i en klass med 30-talet elever så tar de jobbiga eleverna så mycket tid och resurser att övriga elever med diverse läs- och skrivsvårigheter tyvärr får stå undan stora delar av tiden.
Insändare i NA: "Varför låter föräldrar barnen få som de vill?
VARFÖR ÄR DET så få föräldrar i dag som tar lite strid för vissa saker när det gäller barnen? Jag tänker närmast på riktiga kläder när det är vinter och kallt, gummistövlar när det regnar, cykelhjälm när man cyklar. Dessutom undrar jag om det verkligen är nödvändigt att ha en egen mobil när man är 11 år? Måste man följa Big Brother på tv när man går i femman? Det är inte alltid så lätt att vara den som sätter gränser när många av föräldrarna till barnens kompisar inte gör det. Men är man verkligen helt ute och förbi om man tycker att man ska klä sig ordentligt, använda hjälm, avstå från förnedrings-tv och strunta i påhittade behov? "Ensamma mamman" (Örebro)"
Paddan & Ford Prefect:
Är det verkligen så viktigt att kidsen tar av sig mössan innan de går in i klassrummet? Själv tycker jag att det är en totalt onödig regel. Inse hur mycket tid som går åt i skolorna idag för att lärarna måste tjata på barnen om att ta av sig mössor! Så länge man ser vem som döljer sig under huvudbonaden tycker jag att det kan kvitta.
Har man en gång satt en regel så är det klart att man måste få den att följas. Kan en regel brytas så...
Däremot kan man ju diskutera om det verkligen är nödvändigt att ha en sån regel. Har aldrig förstått vad som är så hemskt med att ha på sig en mössa, ärligt talat. Är det någon gammal stofil som kan upplysa mig på den punkten? ;)
knaskamilla: Nej, mössan är inte viktig, den är snarare en principfråga. Men i förlängningen handlar den principen om vem som bestämmer och att visa respekt, något som man tyvärr får lära sig alldeles för lite om. Jag tycker själv att mössan är en fånig sak att ta stid om, men jag förstår varför den har blivit en symbolfråga.
knaskamilla: Mössa har man utomhus. Inte inomhus. Man står när man sjunger nationalsången (även då utan mössa) och man pratar inte med mat i munnen. Man respekterar andra människor och man säger inga könsord när man pratar med myndigheter i telefon. Varför skulle det göras undantag i skolan?
Okej, ber om ursäkt. Frågan är alltså varför man har den regeln... Det är intressant, för just den frågan är ofta vad som skiljer nyutexade och "gamla stofiler". Antar att det är någon sorts principsak som gör att så länge det finns lärare som jobbat länge på skolor så kommer mössregeln att finnas kvar. Det är synd, dock, för om man känner att man skulle vilja lägga tiden på att undervisa i stället så måste man ju i sådana fall skita i regeln. Då är vi helt plötsligt där - kan en regel brytas, så...
Jag vet många som har mössa på sig inomhus även när de inte är i skolan. Anledningen till att jag tycker att det ska göras undantag där är som jag skrev tidigare att jag tycker att man kan använda tiden till vettigare saker.
Gone: Själv så hade jag en såndäringa gammal "Abakus" som jag fick ärva av min farfar. Fast igenkligen så är jag inte så gammal som det låter. Jag är faktiskt skolad av den yngre generationen som även fick sitta och pilla med kalkylatorn under matematiklektionerna. Därav min taskigt dåliga huvudräkning i mitt senare så taskiga vuxenliv. Ibland drömmer jag om att bli en såndäringa "ungjävel" igen. Det var kuligare när man var "ungjävel."
knaskamilla: Och jag vet många som petar sig i näsan offentligt eller struntar i att bjuda sin sittplats på bussen till någon äldre. Jag tycker inte att det är ok för det.
Slit ut en generation i taget. Det är inte min tur än... ;)
Men seriöst så tycker jag det där med mössa är löjligt, varför får man inte ha det på sig inomhus? Tycker du att det är äckligt (jämförelse med peta sig i näsan) eller blir någon gammal människa illa behandlad av det? Traditioner som inte ger något kan gott ändras, det kallas utveckling.
Dysso: Det hör till allmänt folkvett och veta att man inte har mössa på sig åtminstone inte vid matbordet. Likaså när nationalsången spelas så ska mössa/keps av.
Ska jag vara ärlig så har även jag svårt med detta att ta av mig kepan vid speciella tillfällen. Men jag blir snabbt varse om detta när jag är på besök hos min mor och far och sätter mig vid matbordet och givetvis så glömmer jag alltid att ta av mig kepsen. Man är ju en såndäringa galen golfare och dom kan t o m sitta på golfrestaurangen i sin golfkepa utan att skämmas det allra minsta. Svår fråga det här.
Även om jag håller med det mesta som har skrivits i den här tråden, så kan man inte skälla enbart på ungarna. Personligen blir jag mer irriterad på vuxet folk som inte kan bete sig bland andra. Det gäller allt från mobiltelefoner som ringer i tid och otid till otrevligt bemötande i affärer e.t.c.
Dysso: Jag tycker naturligtvis inte att det är äckligt, men jag gillar det inte för det. Det hör till god stil att inte ha huvudbonad inomhus. Som frågan dök upp inledningsvis så verkade skulden för att dyrbar undervisningstid går till spillo då lärarna tvingas stå och skälla på elever med mössa läggas på lärarna. Det tycker jag är fel. Tar eleven av sig mössan så kan det blir tid över för läraren att lära både honom och de andra barnen att läsa och skriva. Fötterna på bänken, ok eller inte? Det är knappast äckligt och det är en skön ställning när man läser bok. Kanske kan vara ett steg i utvecklingen? Åt rätt eller fel håll?
Fast nu pratar vi inte matsal eller nationalsång, vi pratar lektioner - sådana som ungarna har ett gäng av varje dag.
Gone:
Det skulle vara mycket intressant att se en sammanställning av hur mycket lektionstid som går åt till att tjata på barnen om att ta av sig mössor, sitta på sina platser, vara tysta, hämta böckerna (som många verkar glömma bort att man behöver ha med sig till lektioner), vänta in de som är sena etc. Kan tänka mig att det blir en halvtimme kvar av en 40-minuterslektion (för slutet av lektionen kan man inte räkna, då är all ju alla i princip på väg därifrån). Nu finns det naturligtvis både bättre och sämre exemplar av skolklasser... Nej, isf tycker jag att det är föräldrarna som ska se till att lära barnen vett redan hemifrån.
Vilka är det förresten som uppfostrar barn idag? Personalen i skolan och på fritids, föräldrarna, både och? Eller ingen alls? ;)
JD: Helt rätt, det finns mycket dumt vuxet folk också. Vi måste ta hand om våra barn som i sin tur ska ta hand om oss när vi blir gamla och skrynkliga. Nu är det dags att bli snäll med ungjävlarna så att man inte får igen när man ligger ute i rännstenen och simmar. Fast i och för sig så tar jag nog fram repet istället när jag blir gammal.
Ja, fy för sådana där dryga kassabiträden som sitter i kassan och tuggar tuggummi och pratar med sina vänner i stället för att säga hej till kunderna...
knaskamilla: Jag gissar på "ingen". Föräldrarna har lagt över ansvaret på skolan, skolan klarar inte av det med sina resurser (och det är faktiskt inte skolans jobb) och få vågar säga att föräldrarna inte gör sitt jobb.
knaskamilla: Tja, den erfarenhet jag har är att det tar någonstans mellan fem och tio minuter av lektionstiden innan alla elever kommit ihåg att ta med sig rätt lektionsböcker mm. Dessutom så är de flesta eleverna på väg ur klassrummet när det är drygt fem minuter kvar av lektionstiden. Så den faktiska tiden när de deltar aktivt , eller försöker se ut som om de deltar, i lektionsarbetet är försvinnande liten.
knaskamilla: Jomen det beror väl också lite på vilken religion man tillhör. Det var väl t o m nån som fick köra omkring i Ståkkhålms katakomber bärandes turban på skallebenet om jag inte minns helt fel.
På hockeyträningar är det enklare att fostra barnen än i skolan och där säger vi aldrig åt dem att ta av sig sin huvudbonad. I hockey behöver man aldrig säga "håll käften" till dom. Det räcker med att slänga dom över sargkanten ner i en snödriva och be dom gå och byta om och komma tillbaks när dom har "coolat" ner en aning. Oftast så kommer barnen tillbaka ganska så snabbt eftersom det är så jätteskojsigt att lira håkky.
Definitionen av god stil ändras, det är ett faktum.
Din jämförelse med fötter på bänken var inte särskilt bra. Finns flera anledningar till att inte ha fötter på bänken bortsett från tradition och sånt. Det är inte så trevligt om någon skitar ner bänken med sina fötter, och det är inte den kroppsdel som brukar lukta trevligast heller. Tror den mår bra av att befinna sig närmre golvet...
Det finns mycket seder och bruk som egentligen är "onödiga", frågan är bara vilka man tycker är viktiga, och vilka man känner är onödiga. Jag personligen bryr mig inte det minsta om ifall någon har mössa på sig inomhus, och jag tror att det är en uppfattning som är rätt vanlig hos ungdomar.
knaskamilla: Har ju själv alldeles för kort lärarkarriär för att riktigt kunna bilda mig någon egen uppfattning, förutom att jag tyckte det var jäkligt kul och inspirerande. Det är väl också lite grann av en utmaning som man känner att försöka locka ut den där begåvningen som trots allt finns hos de flesta av de där "vilddjuren".
Dysso: Jag förvånas av att ingen gett dig det enligt mig enklaste (och bästa?) svaret i mössfrågan: det är ohygieniskt. Att ha mössa på sig jämt gör att håret blir instängt, vilket kan leda till diverse problem. Utomhus fyller mössan en funktion genom att skydda huvudknoppen, men inomhus i värmen leder den bara till problem.
bobbe: Äh, det vet du väl att nån trendguru sagt att det kommer att bli världens modegrej (igen) att vara flintis om sisådär 10-20 år. Dagens kids är för lata för att raka skallen en gång i veckan, så de kör med yllemössa dygnet runt för att i förlängningen tappa allt sitt hår och slippa problemet med rakhyvel senare. Själv hade jag blivit totalkokt i blocket av att gå med mössa innomhus. Jag är inte såååå gammal, men detta fattar jag mig inte på. Hiphop-jeans, platå-sneakers, trasiga tröjor....visst! Men mössa inomhus.....herregud!
- Vem har bestämt att det nya sättet att skriva är fel. - Det vi pratar om kanske bara är en naturlig utveckling. - Sättet som vi tycker är "rätt" att skriva på hade troligtvis totalsågats för bara 40 år sedan. - Det är kanske oss "gamla" det är fel på som inte har förstått det nya sättet att läsa.
Har du läst för mkt Lindström? ;) Så klart att språket måste utvecklas, men jag hoppas verkligen att vi inte om 40 år skriver "kjamiz" i stället för "kram" och "d" i stället för det/de/den/dem och allt vad man nu kan ersätta med endast ett d...
knaskamilla: Internet slang har alltid funnits under mina över 7 år på nätet , problem är väll att mer och mer folk för inte det i verkliga livet istället
Tänk vad lättläst ditt inlägg hade blivit om du följt rådet i rubriken... ;) Internetslang har funnits under mina sju år på nätet också, men till en början innebar det bara saker som att man använde förkortningar mer än vanligt, d.v.s. sådana som "mao", "brb" och liknande. Mycket kan man beskylla Lunarspråket för, men inte för att bestå av logiska förkortningar som förenklar skrivandet.
knaskamilla: Jag är lite för trött i luvan nu ;-> . Men jag klassar nog även lunarslangen som internetslang fast jag inte tycker den logisk tycker mer att lunar har försvenskat massa engelska facktermer mail till mejl osv... sånt tycker jag oxå bara jobbigt och tycker det ser löjligt ut
Och jag brukar inte heller bli anklagad för att vara lätt att förstå ;->
knaskamilla: Förväxla inte Lindströms åsikter om utveckling av TALspråk med SKRIFTspråk. Talet utvecklas, men skriftspråket måste vara mer konservativt. Utan ett gemensamt skriftspråk faller samhället ihop. Tänk er lagtexter på lunaritiska:
"Retten dömmer dom å talade till å be tala skade stånd till dom drabbade för man får inte slå folk de e inte snällt så d så. Kjamiz."
Ford Prefect: Skriftspråket utvecklas väl också på sitt sätt annars hade vi väl fortfarande pratat svenska men skrivit på något som mer liknar tyska. :-)
Dysso: Utveckling är utveckling även om det är till det sämre, eller man kanske borde kalla det för inveckling i sådana fall.
knaskamilla och stigsson: Det är klart att skriftspråket också utvecklas, men mer restriktivt och konservativt. Grammatiska regler måste bibehållas och man måste enas om en stavning för varje ord, vi kan inte ha tre-fyra. Vissa skriftregler verkar kanske fåniga, men det är som med mössan i skolan: Släpper man en regel så rasar snart nästa också. ;)
Alla de här löjliga förkortningarna är ju helt klart för att göra chatt-språket snabbare. Det ska ju gå så fort allt nu förtiden. Hoppas verkligen inte att detta skriftspråk hamnar i litteraturen.....
Fast det där har jag en bra lösning på - det gäller bara att ha en kille med bra röstresurser i närheten när man vill göra sig hörd.