Övrig hockey

Nationellt · 10028 inlägg · 1132 ämnen

Inlägg: 103919

Sv: Stängd liga?
Et tu Brute:
Till att börja med så bemöter jag det du skrev:

regel 625=red line offside! Domarnas regelbok...

JAg trodde du var insatt..initierat insatt vill säga och deltog på årsmöten..;-) Men visst kan man förlita sig på murvlar och kungl.telegrafverket etc.
Ett femårigt avtal finns mellan SIF och SHL.Tillkom 1999. Det går ut 2004, då kan ett nytt system komma fram.
Visst är det så att SIF beslutar men frågan har varit uppe på visionsmöten och förbundsstyrelse som jag förstått.
Det har diskuterats och ekonomin varit huvudargumentet i diskussionerna. Idag omsätter klubbarna 50-80 mille per säsong.
Hallar har byggts, Hv's kostade väl runt 100 mille.
Allsvenska klubbarnas omsättning varierar stort men det är ett stort glapp. Vad händer vid ett ras i tabellen?
Klubbarna hade en gemensam skuld på en kvarts miljard då..i slutet av förra årtusendet.

För tredje gången...en totalt stängd liga tror jag aldrig diskuterats..
Systemet kan ändå ändras.
Vad pekar på att vi inte skulle kunna förändra? VAd finns med i beslutsfattarnas agendor? Det har varit ett ensidigt slaktande av ideen som sådan, vilket en majoritet säkert står bakom men vilka förändringar kan göras?

Förändring är inte oundvikligt. Allt förändras ständigt.
Skrämmande men sant.

Nu följer ett resonemang om förändringen av idrotten som sådan i vilken ishockeyn ingår!

Du kan inte på allvar mena att idrotten saknar ideologi!!
Jag vet att idrotten har varit paniskt rädd att titta inåt och analysera vad den står för. Men att som du tro att det är en fråga om strukturer som på nåt sätt skulle vara fristående från allt annat är totalt befängt.(ursäkta uttrycket!)

Det postindustriella samhällets framväxt är en förändringsfaktor vars effekter vi inte kan se helt klart idag.

En utgångspunkt för resonemang är att idrottsrörelsen är en produkt av den allmänna samhällsutvecklingen vid ett givet historiskt tillfälle.

Men när man tittar tillbaka i historien så framgår flera tydliga kulturella mönster inom hockeyn vad gäller problemskrivning.
Sitta eller stå? diskuterades 1966...
Underhållningsvärdet på hockeymatcher vid sidan om spelet diskuterades 1975..
Amatörfrågan/proffsfrågan har stötts och blötts...
Utvandringen till NHL diskuterades fär tjugo år sedan som ett problem...
Efter första elitseriesäsongen höjdes röster om utlänska spelares närvaro i svenska serier..1975! Kevin O'Shea i TIK var en tillsammans med tre andra det året..
Vad kan man säga om det?
Allt kommer igen...allt består..

Hockeyn har nästan alltid tittat åt väst för att få impulser, det har i perioder nästan varit ett infantilt beundrande av allt därifrån kommet. Man har velat föra över än det ena och än det andra..
Canadickerna skola lära oss spela hockey..hoppas vi äro mycket läraktiga..

Men detta är en relativt kort tillbakablick...
Man måste djupdyka ned i idrottens historia för att se utvecklingen.

Idrotten i Sverige växte fram i o m industrialismen, folk fick fritid och den politiska demokratin växte fram på bred front i samhället.
Den byggde till början på den engelska gentlemanna amatörens ideal. Särskilt inom RF.

Proffsfrågan tog fart i Sverige 1929. Mötet i Sigtuna 1931 gav vad jag förstår en bred uppslutning mellan folkrörelse och idrott ; De fyra folkrörelseorganen Arbetarrörelsen, Kyrkan, Nykterhetsorganisationerna och Lantmannarörelsen mötte RF.

Ideologin präglar också den inomidrottsliga lagstiftningen som i RFs stadgar vilka de olika förbunden har att förhålla sig till. Egentligen hela organiserandet att det idrottsliga livet i landet.

Ideal som oegennytta, solidaritet och idealitet var ledstjärnor. Amatörbestämmelserna tillkom 1903.
Motiven var bred folkidrott, kroppskultur särskilt under 30-talet. Men det debatterades redan då i svensk idrott linda om bredd eller spetsverksamhet. 1921 gav riksdagen gymnastikförbundet stort std för breddverksamheten. Amatörräfsten 1934 är en annat idrottslig grundpunkt.

Proffs-/spets tanken med krav, prestationstänkande, belöningar å ena sidan och rationalitetstänkandet med organisation, struktur och bredd å andra sidan ha blossat upp till och ifrån i svensk idrott.

Fotbollen fick bl.a strida tidigt för att kunna ge spelare ersättning för bortamatcher -vilket stoppades av IOK.

Ytterligare bevisbörda för att det existerar en ideologisk grund i idrotten är jämställdehetens och damidrottens utveckling.

Skillnaden är också i mångt och mycket hur idrotten finansierats, vi har haft en långtgående tradition av föreningsstöd och intimt samarbete mellan stat, kommun och idrott. I andra ideologiska system har det varit mer eller mindre så. I nordamerika ser det annorlunda ut.
Det har varit utredningar om föreningsstöd i Sverige också helt nyligen och de flesta initierade experterna kan skönja ett paradigmskifte mellan olika kulturella värderingar i idrotten.
Det är nog djupare värderingsförskjutningar på gång..

Spelmässigt har man i hockeyn fyra grundstilar med ; kanadensiska, tjeckiska, ryska och svenska traditioner.
Förutsättningarna har sett olika ut. Systemen har byggts olika och haft vissa likheter. Jag vet inte om det var det som du for efter.

Idrotten idag får fler sponsorer och skillnaden mellan amatörism och elitidrott är idag en ekonomisk fråga. BAkgrunden är idrottens roll i samhället idag.
Ekonomiska skillnaden mellan elitserie och allsvenskan är stor.
Idrotten har utvecklats till en scen inom underhållningsindustrin och media är och kommer att bli än viktigare för sporten.
Större pengar-större krav.

Men det är såklart svårt att fånga tendenserna i en stillbild och kunna urskilja vad som är drivkrafterna, växelverkan, riktningen och farten på processen.
Viljan till förändring infaller inte samtidigt, men måste vara övertygande nog om den ska kunna genomföras.