Skellefteå AIK

16006 inlägg · 301 ämnen

Inlägg #1898118

Sv: Dynastiernas dynastiförenings guldresa
Jaca:
Tvillingarna Peter och Patrik Sundström födda i Skellefteå. länk
Bra start i livet.

Som Sveriges kanske främsta hockeyledare Leif Boork sa:
"Bästa spelaren någonsin är varken Lemieux eller Gretzky utan Patrik Sundström 1984."

Svarskommentarer

Sv: Dynastiernas dynastiförenings guldresa
Farbror Barbro:
Ja visst är dom födda i Skeå och då är dom per automatik två rena SKAIK produkter i din lilla bok!!
Det räcker inte med att man har bytt om i "Silverdome" som jag hörde att Skellefteå Kraft arena skulle döpas om till.. ;)
De kanske flydde staden som många andra gjort (även Du) och ville bo i Västerbottens framsida, vem vet?

Det är en låååååååååååååååååååååång vandring som Kusmarks sonen har framför sig om han ska nå upp till samma status som Patrik gjorde, även om jag liksom många andra ser att han är framförädlad till en bra spelare där borta i NHL..

En liten passning till din Sidekick:
Även om detta inte är nått som vi ska diskutera här på HS men ändå tar upp det så vill jag informera dig om att vi riktiga norrlänningar dricker öl, inte nått billigt halvljummet lådvin som vissa andra sitter och sippar i sig.. ;)

Sv: Dynastiernas dynastiförenings guldresa
Riktigt bra intervju av Savonen på norran som även handlar lite om Viktor Arvidsson och Adam Larsson:

"Norran träffar den förre NHL-stjärnan på Björklövens kansli, där han har sitt kontor. Det som är noterbart är att Patrik och hans tvillingbror Peter faktiskt föddes i Skellefteå.

– Min far spelade i Skellefteå under kort period. Jag har inget minne alls av det, säger Patrik.

Att hockey låg nära till hands för Patrik och Peter var logiskt på många sätt. Det fanns på något sätt i blodet eftersom både deras far Elon och farbror Kjell spelade och var framgångsrika.

Men någon rak väg till framgång har det inte varit.

– Vi var absolut inte några barnstjärnor på något sätt. Vi blev faktiskt inte uttagna när det var dags för TV-pucken, berättar Sundström.

Han tog sig ändå in i TV-pucken precis innan turneringen skulle spelas.

– Det var väl tiden efter TV-pucken som det började gå bra.

Fantastisk karriär
Sundström tog stora steg och spelade 1981 i Canada cup som 20-åring. Samma år och året därpå spelade han VM. Sedan åkte han över, 21 år ung, till Vancouver.

– Det var tidigt och en ganska stor utmaning. På den tiden fick du ordna alla praktiska saker själv. Men det var många svenskar där och jag fick väldigt mycket hjälp.

Därefter följde tio NHL-säsonger med många höjdpunkter. 1984 är ett av åren som sticker ut lite extra. Då noterade Sundström 91 poäng, vilket är rekord i Västerbotten. Samma år var han fixstjärna i det svenska laget i Canada cup, där Tre Kronor nådde en av de mest okända framgångarna någonsin. Laget gick hela vägen till final, där laget föll mot Kanada. Leif Boork var förbundskapten. När han får frågan om vilken som är den bästa hockeyspelare som funnits brukar han inte svara Mario Lemieux eller Wayne Gretzky – utan ”Patrik Sundström, anno 1984”.

Det är ett ganska gott betyg?
– Ja, det får jag väl se som en komplimang.

Sundström har spelat mycket mot både Lemieux och Gretzky.

Vem var bäst?
– Båda stack ut och var ett hack över de andra. Men jag mötte nog hellre Gretzky. Lemieux var stor, kraftfull och otroligt svårtstoppad.

1987 bytte Sundström kust och hamnade i New Jersey Devils. Där fick han ett ”A” på bröstet som en av de första europeiska spelarna. Först någonsin av svenskarna att vara lagkapten i NHL var Lars–Eric Sjöberg i svensklaget Winnipeg 1979.

Men Sundström var från början inte intresserad av uppdraget, som han fick av general manager Lou Lamoriello, som även hade hand om Adam Larsson.

– Jag sa till Lou att jag inte ville för jag hade ingen lust att vara med i en massa intervjuer och TV-soffor. Men Lou sa bara att jag bara skulle vara den jag var. Så jag tackade ja. Och jag behövde aldrig sitta i några TV-soffor eller göra några intervjuer. Lou han ordnade det bra.

Rekordet
Det är mycket i Sundströms karriär som sticker ut, men hans Stanley cup-rekord med flest poäng i en match är något utöver det vanliga. 22 april 1988 noterades Sundström för hela åtta poäng, tre mål och fem assist. New Jersey besegrade Washington den matchen med hela 10–4.

Hur ofta blir du påmind om rekordet?
– Det blir någon gång då och då. Oftast vid den här tidpunkten faktiskt, när det är slutspel.

Vad minns du?
– Det jag minns bäst var att vi vann mot Washington senare, i den sjunde och avgörande matchen, och tog oss vidare. Det som var lite kul med matchen där jag slog rekordet var att min bror Peter spelade i Washington då. Sedan gjorde Mark Johnson fyra mål för oss. Det är något som sällan nämns. Han är nog förmodligen en av de mest bortglömda fyramålskyttarna i historien.

Fyramålsskytten Johnson var en av få som hade en framgångsrik karriär från USA:s mirakellag från Lake Placid 1980.

Patriks karriär var något utöver det vanlig, men hans bror Peter Sundström hade också stora framgångar och nådde också NHL. Peter blev istället en stor profil i Sverige, med bland annat tre SM–guld och ett VM-guld på meritlistan.

Koll på Arvidsson
De senaste åren har Skellefteå AIK haft stora framgångar med sin spelarutveckling och har hjälpt många spelare till NHL. Viktor Arvidsson har i år fått sitt stora genombrott i Nashville och är nu den spelare som har gjort flest poäng i NHL från Skellefteå. Han har en bit kvar till Sundström rekord, men har kommit en bit på vägen. Sundström har bra koll på Arvidsson och hans karriär.

– Riktigt kul att se att det går bra för honom. Jag var med på russinläger dit han var uttagen. Redan då gick det att se att han var en spelare som verkligen gillade att göra mål och gick på mål. Kul att se att han har lyckats så bra på alla nivåer.

Hur ser du på Skellefteås NHL–under?
– Det är imponerande. De har lyckats väldigt bra.

Sundström flyttade tillbaka till Umeå 1992 och spelade upp Björklöven i elitserien, men hade stora skadeproblem på slutet.

Hur är det i dag?
– Jag mår riktigt bra. Jag mår faktiskt bättre än många jag känner som aldrig har spelat hockey, säger Patrik med glimten i ögat.

Västerbottens störste genom alla tider har mycket humor och ger ett lugnt intryck. Även om han till viss del ofta kan ses som aningen bortglömd lär hans rekord från 1988, som han delar tillsammans med Mario Lemiuex, leva vidare väldigt länge till.

Sundström har fått Guldpucken en gång och förärades med Viking award två år. Ett pris du får när du röstat fram som bästa svensk i NHL."