Att sport är bra för kroppen är allmänt känt, men visste ni att det kan vara bra för själen att titta på när andra sportar? Det hävdar i vilket fall Daniel Wann, professor i psykologi vid Murray State University i USA. Hans forskning har visat att riktigt engagerade supportrar mer sällan drabbas av depressioner och har bättre självkänsla än folk som inte bryr sig. Vad beror det på? Den främsta orsaken är "stamkänslan" och samhörigheten. Fansen utgör ett socialt nätverk och alla typer av nätverk ger det stöd människor behöver för att hålla sig psykiskt friska. Den som hejar på ett lag får möjlighet att ge utlopp för sina känslor. När laget vinner blir supportrarna lika lyckliga som idrottsmännen och den positiva känslan dröjer kvar. Och om laget förlorar så lär de sig att klara motgångar och kämpa vidare. Så om folk hackar på dig och kallar dig för en sportfixerad soffpotatis när du sitter klistrad vid tv:n kan du härmed säga att du sitter där enbart för din psykiska hälsas skull.
Heja dig frisk!
Att sport är bra för kroppen är allmänt känt, men visste ni att det kan vara bra för själen att titta på när andra sportar? Det hävdar i vilket fall Daniel Wann, professor i psykologi vid Murray State University i USA. Hans forskning har visat att riktigt engagerade supportrar mer sällan drabbas av depressioner och har bättre självkänsla än folk som inte bryr sig.
Vad beror det på? Den främsta orsaken är "stamkänslan" och samhörigheten. Fansen utgör ett socialt nätverk och alla typer av nätverk ger det stöd människor behöver för att hålla sig psykiskt friska.
Den som hejar på ett lag får möjlighet att ge utlopp för sina känslor. När laget vinner blir supportrarna lika lyckliga som idrottsmännen och den positiva känslan dröjer kvar. Och om laget förlorar så lär de sig att klara motgångar och kämpa vidare.
Så om folk hackar på dig och kallar dig för en sportfixerad soffpotatis när du sitter klistrad vid tv:n kan du härmed säga att du sitter där enbart för din psykiska hälsas skull.