Andra liknelser är Facit som gjorde världens bästa manuella räknemaskiner. Men ignorerade, eller såg inte, konkurrensen från bättre elektroniska miniräknare från Japan. Från 14'000 anställda och en omsättning på en miljard SEK 1970, ett av Facits bästa år, så var man konkurrsmässiga två år senare och fick slumpas till Elektrolux för 80 MSEK samma år. Resten känner nog de flesta till. Av denna liknelse kan man lära sig att organisationer som inte anpassar sig till den värld man opererar i inte kommer att klara konkurrensen särskillt länge.
Klipper in en annan bra liknelse från Tikare.se
Argument: ”Vi ska väl fylla den hall vi har innan vi bygger större” Det är ett argument som inte går att backa upp! Hur objektiv man än försöker vara. Det representerar en slags logisk vurpa eftersom det är just problemet att få folk att komma dit.. som är själva problemet!
Skohandlaren som hade 14 000 moonboots kvar i lager ville köpa in nya skor! ”Vi ska väl sälja slut på dom skor vi har innan vi köper in nya” sa hans kollega!
Du påminner om russinen som morsan och farsan har som grannar som tyckte man skulle "avvakta utvecklingen" när det skulle byggas bredband.
Det går inte att sitta och rulla tummarna och titta på när motståndarna rustar i det kalla kriget och tro att vi löser nog det här på något sätt.
Man stoppar inte kryssningsmissiler med ärtbössor.
Du vill inte ta risken för det skulle kunna betyda att allt går åt helvete med klubben. Men om man INTE tar risken så GÅR det åt helvete med klubben.