Timrå kommun erbjöds att betala 29 miljoner kronor för att ta över Eon Arena. Kommunen nobbade budet – och nu riskerar Timrå IK konkurs. – Beloppet är alldeles för högt, säger Ewa Lindstrand (S), kommunalråd i Timrå. Under flera veckors tid har Timrå kommun, näringslivet, Handelsbanken och Timrå IK försökt få till en lösning som ska rädda föreningens ekonomi. Läs också: Behöver tre miljoner – inom en vecka. Huvudspåret har hela tiden gått ut på att Timrå kommun ska köpa tillbaka Eon Arena och ta över driften för arenan. Under torsdagen kom pressmeddelandet från klubben där det slogs fast att kommunen säger nej till ta över arenan. – Det är mitt näst svåraste beslut under mina år som kommunalråd i Timrå. Det svåraste var när vi tvingades varsla hundra personer under 2008 till följd av lågkonjunkturen, säger Ewa Lindstrand. Sporten kan nu avslöja prislappen som kommunen sade nej till. – Det bokförda värdet på arenan ligger på 45 miljoner, men sedan var prislappen lägre då banken var beredd att skriva av en del av lånet, säger Ewa Lindstrand. Enligt våra uppgifter så handlade det om 16 miljoner kronor? – Den siffran stämmer. Det gör att prislappen ni skulle betala landade på 29 miljoner? – Ja, det stämmer och det beloppet var alldeles för högt. Hade vi sagt ja till detta hade vi fått ompröva hela vår investeringsbudget för 2015 och tvingats blåsa av det mesta av investeringarna. Hur stor är budgeten? – Den ligger totalt på 34–35 miljoner. Där ligger planerade saker som en renovering av matsalen på Söråkers skola, en renovering av Ala skola samt ett allaktivitetshus i Tallnäs. Men också utveckling av utemiljö i Söråkers centrum och ett grönare Sörberge. Enligt Ewa Lindstrand så har klubben länge varit informerad om kommunens inställning. – Det har de vetat om ända sedan 25 september då vi hade ett möte. En gång i tiden skänkte vi arenan till klubben och då känns det som en omöjligt att köpa tillbaka den för den här summan, säger hon och tillägger: – Näringslivet, banken och Timrå IK har hela tiden att jobbat för att kommunen skulle ta över ägandet och då så skulle det lösa mycket. Kommunen har hamnat i en gisslansituation här och vår gemensamma politiska bedömning är att det är för mycket pengar. Vad kan ni erbjuda klubben nu? – Vi är beredda att betala ut förskottsutbetalningen på driftsbidraget. Det kan vi göra samtidigt som jag hoppas att näringslivet nu kliver in. Sedan kanske banken skulle kunna skriva av hela lånet. Men att köpa tillbaka hallen är uteslutet? – Nej, det säger jag inte. Men inte under rådande förutsättningar. Skulle Timrå IK gå i konkurs kan arenan ändå bli så att Eon Arena hamnar i kommunens ägande. – I så fall kommer en konkursförvaltare att undersöka om någon är intresserad av att köpa ishallen och det brukar inte finnas så många potentiella köpare sådana här gånger. Men då kan ishockeylaget vara borta.
ante08:
Timrå kommun erbjöds att betala 29 miljoner kronor för att ta över Eon Arena.
Kommunen nobbade budet – och nu riskerar Timrå IK konkurs.
– Beloppet är alldeles för högt, säger Ewa Lindstrand (S), kommunalråd i Timrå.
Under flera veckors tid har Timrå kommun, näringslivet, Handelsbanken och Timrå IK försökt få till en lösning som ska rädda föreningens ekonomi.
Läs också: Behöver tre miljoner – inom en vecka.
Huvudspåret har hela tiden gått ut på att Timrå kommun ska köpa tillbaka Eon Arena och ta över driften för arenan. Under torsdagen kom pressmeddelandet från klubben där det slogs fast att kommunen säger nej till ta över arenan.
– Det är mitt näst svåraste beslut under mina år som kommunalråd i Timrå. Det svåraste var när vi tvingades varsla hundra personer under 2008 till följd av lågkonjunkturen, säger Ewa Lindstrand.
Sporten kan nu avslöja prislappen som kommunen sade nej till.
– Det bokförda värdet på arenan ligger på 45 miljoner, men sedan var prislappen lägre då banken var beredd att skriva av en del av lånet, säger Ewa Lindstrand.
Enligt våra uppgifter så handlade det om 16 miljoner kronor?
– Den siffran stämmer.
Det gör att prislappen ni skulle betala landade på 29 miljoner?
– Ja, det stämmer och det beloppet var alldeles för högt. Hade vi sagt ja till detta hade vi fått ompröva hela vår investeringsbudget för 2015 och tvingats blåsa av det mesta av investeringarna.
Hur stor är budgeten?
– Den ligger totalt på 34–35 miljoner. Där ligger planerade saker som en renovering av matsalen på Söråkers skola, en renovering av Ala skola samt ett allaktivitetshus i Tallnäs. Men också utveckling av utemiljö i Söråkers centrum och ett grönare Sörberge.
Enligt Ewa Lindstrand så har klubben länge varit informerad om kommunens inställning.
– Det har de vetat om ända sedan 25 september då vi hade ett möte. En gång i tiden skänkte vi arenan till klubben och då känns det som en omöjligt att köpa tillbaka den för den här summan, säger hon och tillägger:
– Näringslivet, banken och Timrå IK har hela tiden att jobbat för att kommunen skulle ta över ägandet och då så skulle det lösa mycket. Kommunen har hamnat i en gisslansituation här och vår gemensamma politiska bedömning är att det är för mycket pengar.
Vad kan ni erbjuda klubben nu?
– Vi är beredda att betala ut förskottsutbetalningen på driftsbidraget. Det kan vi göra samtidigt som jag hoppas att näringslivet nu kliver in. Sedan kanske banken skulle kunna skriva av hela lånet.
Men att köpa tillbaka hallen är uteslutet?
– Nej, det säger jag inte. Men inte under rådande förutsättningar.
Skulle Timrå IK gå i konkurs kan arenan ändå bli så att Eon Arena hamnar i kommunens ägande.
– I så fall kommer en konkursförvaltare att undersöka om någon är intresserad av att köpa ishallen och det brukar inte finnas så många potentiella köpare sådana här gånger.
Men då kan ishockeylaget vara borta.