1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

586482 inlägg · 6217 ämnen

Inlägg #2370003

Sv: Försäsong 2022
empa11: Varsågod! Tänkte just posta det faktiskt :)

"Dahlén: ”Lockande med den nya resan med Timrå”

TIMRÅ. Elias Pettersson är den största stjärnan i Vancouver Canucks.

Tidigare radarpartnern Jonathan Dahlén är tillbaka i Timrå ännu en gång.

– Våra ishockeykarriärer har tagit olika vägar, jag är väldigt nöjd med det jag får uppleva, säger Jonathan Dahlén.

Det var säsongen 2016/2017 som Jonathan Dahlén och Elias Pettersson slog igenom stort tillsammans i Timrå i Hockeyallsvenskan.

Elias Pettersson fortsatte till Växjö och Jonathan Dahlén blev kvar i Timrå ytterligare en säsong.

Säsongen efter det tillhörde båda Vancouver Canucks, men Jonathan Dahlén fick spela för Utica Comets i AHL.

Nu är Jonathan Dahlén tillbaka i Timrå för en andra gång sedan dess med ett nyskrivet femårskontrakt.

”Skulle aldrig vilja byta”
Båda har lägenhet i ett nybyggt område vid brofästet i Sundsvall, men Elias Pettersson hyr ut sin till Timrå-backen Tim Erixon och bor nu i Stockholm när han är i Sverige.

– Vi har inte så jättemycket kontakt. Det var under förra säsongen när vi möttes i NHL som vi kunde ses för att snacka och hänga lite. Jag håller mig gärna borta från Stockholm, jag trivs bäst här uppe i norr, säger Jonathan Dahlén.

Det skiljer ett år mellan dem och äldre Jonathan Dahlén var den som kom fram först både i A-laget och J20-laget i Timrå.

– Egentligen var det bara en säsong som vi spelade tillsammans, men vi trivdes och spelade bra ihop. Så vi har kanske kopplats ihop och jämförts lite väl mycket med tanke på det. Jag är bara glad över att följa hans framgångar i Vancouver Canucks. Ishockeykarriärer tar olika vägar och man får uppleva olika saker. Han gick till Växjö och vann SM-guld, jag stannade i Timrå och gick upp från Hockeyallsvenskan. Jag skulle aldrig vilja byta ut den säsongen med Timrå. Inte den andra gången vi gjorde samma sak heller. Det finns faktiskt inget jag skulle vilja ändra på min resa, man lyckas och har roligt i olika miljöer. AHL utvecklade mitt spel och vantrivseln utanför isen var en lärorik motgång, säger Jonathan Dahlén.

”Fint och respektabelt”
Hela förra säsongen spelade Jonathan Dahlén i San Jose Sharks i Kalifornien.

Efter en bra start blev det kämpigare efter nyår på grund av sjukdom och skador.

Önskemålet var att fortsätta i San Jose Sharks eller någon annan NHL-klubb.

– Jag väntade in i det sista på att något skulle dyka upp i NHL. Det är ingen hemlighet att det var vad jag ville först och främst, även om det också samtidigt fanns ett sug att spela för Timrå igen. I slutändan fanns det inget som var tillräckligt intressant i NHL, säger Jonathan Dahlén.

Hur gick diskussionerna med San Jose Sharks då efter förra säsongen?

– Jag väntade in den sista dagen, men de var i en process med nye general managern Mike Grier. De ringde min agent Claes Elefalk och tackade för att jag hade gjort det bra. I deras nya lagbygge så ville de ha lite större och snabbare spelare. Jag passade inte in i den modellen i lagbygget. Det var ett fint och respektabelt avslut.

”Var en upplevelse”
Hur nära var det då att det blev något kontrakt med någon annan NHL-klubb?

– Det var aldrig riktigt nära. Det var surt med San Jose Sharks, för jag hade gärna stannat där och spelat. Det beskedet fick jag ändå ganska tidigt. Det var surt ett tag, men sedan var det bara att blicka framåt. Att det blev Timrå var ett ganska enkelt beslut i slutändan.

Var det så att det krävdes ett envägskontrakt i NHL och inte ett tvåvägskontrakt för att du skulle vara intresserad?

– Så var det. Det var ett envägskontrakt som jag var intresserad av. Efter att ha gjort en full säsong i NHL så ville jag inte ha ett tvåvägskontrakt. Det var en upplevelse att spela en hel säsong i NHL och det är jag väldigt tacksam för.

Nobbade andra SHL-klubbar
Den 24-årige forwarden med sin kreativitet och produktion framåt är en spelare som är eftertraktad av alla SHL-klubbar.

En ledande spelare som kommer att få stjärnstatus i den högsta svenska ligan.

Även om det funnits andra erbjudanden var det bara Timrå som gällde.

– Det var självklart för mig, det var inget snack. Det fanns ingen anledning för mig att kolla åt något annat eller lyssna på några andra erbjudanden i Sverige, det är Timrå som jag vill spela för här. Hela tiden i bakhuvudet fanns tankarna på att det kändes lockande vara med på den nya resan med Timrå, säger Jonathan Dahlén.

Varför är det så att det bara är Timrå som känns aktuellt för dig här hemma?

– Jag har spelat nästan 300 matcher med klubben och den är nu i SHL. Det är ett fint kontrakt, jag har en lägenhet i stan och jag har spelat med många i laget. Jag har en fin relation med alla runt laget och fansen. Jag har fått mycket förtroende här och det har alltid varit en härlig känsla i laget. De förberedde mig på ett bra sätt för att spela i NHL. Jag hade en bra utveckling de säsongerna jag var här innan jag åkte. Det är en utvecklande miljö. Det är hemma för mig, då känns det självklart att spela här i Sverige.

Kan du beskriva vad det är du upplever som speciellt med Timrå jämfört med andra klubbar?

– Jag kan förstå om det upplevs otillgängligt och ogästvänligt för andra, men när jag åker över bron från Sundsvall ut till Timrå så känns det alltid som jag åker hem. Det är mycket familjära ansikten och allt är väldigt familjärt, det är så många jag känner runt om som en stor familj. Jag gick i skolan här borta på Timrå gymnasium och började spela A-lagsmatcher här. Det är en fantastisk känsla att komma hit ut bland tallarna och i mörkret även i november. Det är härlig stämning med klacken och vi går ut och slåss för varandra på isen. För mig är det underbart, men jag förstår att det inte är så roligt för andra lag att åka hit. Det är något som vi kan vända till vår fördel.

Första säsongen i SHL
Hur går dina egna tankar kring att det här blir första gången du spelar i SHL?

– Det är just det där som vi har varit inne på med olika resor i hockeyvärlden. För mig är det så roligt att bara spela hockey, olika miljöer och upplevelser inspirerar på olika sätt. Jag har inte tänkt så mycket på att det är SHL, för mig är det mycket en ny resa med Timrå. Oavsett om det varit Hockeyallsvenskan, NHL, AHL eller camps så har jag försökt få utrymme att lira mitt spel, det tänker jag fortsätta med. Det är en puck, det är is och det är normalt fem utespelare i varje lag. Jag bara älskar ishockey och trivs med livet. Sedan känns det så klart roligt att det blir nya arenor och miljöer för mig.

Vad kan vi ha för förväntningar på Timrå den här stundande säsongen?

– Det är inte riktigt samma sak som förra gången när jag var här, då sa vi rakt ut att vi skulle vinna serien. Nu är vi underdog. Det här klubben och de här supportrarna har varit med om mycket tillsammans, vi kan hantera olika situationer. Även om jag har gått upp från Hockeyallsvenskan två gånger med Timrå, så låg vi också sist och förlorade derby mot Sundsvall under min första säsong. Vi är väl förberedda på allt, vi ska inte bli för höga om vi vinner mycket och vi ska inte bli för låga om vi förlorar mycket. Vi har fått behålla spelare och fått in skickliga spelare. Det känns väldigt spännande och roligt med mer långsiktigt tänk och långa kontrakt. Vi ska göra det här tillsammans över tid. Vi har härlig stämning med mycket rutin. Vi vill vara ett hårt arbetande lag som är jobbigt att möta, vi vill ha chansen att vinna varje match. Det ska vara roligt att se Timrå när man kommer hit, ser oss i en bortaarena eller slår på teven. Vi ska kämpa hårt och slåss. Det blåser positiva vindar i tallarna, även i mörkret i november.

Inte tänkt på Tre Kronor
Även om Jonathan Dahlén har skrivit ett långtidskontrakt med Timrå så finns alltid chansen att hoppa på erbjudanden från NHL kommande somrar.

– Naturligtvis vill jag fortfarande spela i NHL och har förhoppningsvis många år på mig. Får man rätt chans i NHL så tar man den. För att nå dit gäller det först och främst att hjälpa Timrå vinna så mycket matcher som möjligt och utvecklas som ishockeyspelare. Det är vad jag gjort här i Timrå tidigare. Inget är ändå självklart, jag kan mycket väl välja att stanna i Timrå för att jag har roligt och trivs här. Det känns väldigt attraktivt att vara med på den här resan, det är en riktigt härlig utmaning. Jag får fatta nya beslut framöver om det finns sådana chanser, det går inte att planera så mycket i förväg, säger Jonathan Dahlén.

När du nu spelar hemma i Sverige är det närmare och enklare med Tre Kronor, finns landslagsspel i dina tankar den här säsongen?

– Oj, jag har faktiskt inte tänkt på det. Helt ärligt när du nu ställde frågan var faktiskt första gången tanken på Tre Kronor dök upp i mitt huvud, haha. Jag blev helt ställd. Det beror ju faktiskt på hur det går för Timrå och mig, jag får ta det som det kommer. Det är klart att det alltid är en ära att representera sitt land. Jag har haft allt fokus på NHL och sedan Timrå.

Premiär i Scandinavium
Jonathan Dahlén var med och tog upp Timrå i SHL både 2018 och 2021.

Förra sejouren var över två säsonger, första blev slutspelet i Hockeyallsvenskan inställd på grund av corona och andra blev det seger med 4–1 i matcher i finalen mot Björklöven.

Som kapten gjorde Jonathan Dahlén då förkrossande 93 poäng (35 mål och 58 assist) på 60 matcher.

Förra säsongen klarade sig Timrå kvar i SHL tack vare 4–0 i matcher i kvalet mot Djurgården.

Inför den här säsongen har också Anton Lander, Anton Wedin och Emil Pettersson (storebror till Elias Pettersson) återvänt till Timrå från utlandsspel.

I SHL-premiären lördag den 17 september spelar Timrå mot Frölunda i Scandinavium i Göteborg.

I hemmatorsdagen den 22 september kommer Linköping till Medelpad.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Försäsong 2022
Zäta75: Grabben gillar Timrå, inget snack om den saken :-)
Låst ämne

Sv: Försäsong 2022
Zäta75: Dahlén om varför det bara är Timrå som gäller: ”Jag kan förstå om det upplevs otillgängligt och ogästvänligt för andra, men när jag åker över bron från Sundsvall ut till Timrå så känns det alltid som jag åker hem. Det är mycket familjära ansikten och allt är väldigt familjärt, det är så många jag känner runt om som en stor familj. Jag gick i skolan här borta på Timrå gymnasium och började spela A-lagsmatcher här. Det är en fantastisk känsla att komma hit ut bland tallarna och i mörkret även i november. Det är härlig stämning med klacken och vi går ut och slåss för varandra på isen. För mig är det underbart, men jag förstår att det inte är så roligt för andra lag att åka hit. Det är något som vi kan vända till vår fördel.”

Det är märkligt att man nästan kan ha familjära älskvärdskänslor för en människa man knappt träffat.

Känner igen mig så mycket i det här med, bodde 10 år i Linköping och kallade det aldrig hem. När det lyckligtvis tog slut med dåvarande sambo efter 7 år, och jag direkt satte igång pusslet att flytta hem mådde jag 100% bättre. Varje dag i början när jag vaknade i min lägenhet i Sundsvall var sån jävla positiv kontrast mot att leva ”hemifrån”.

Välkommen hem Jonte ❤️
Låst ämne