1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

586446 inlägg · 6217 ämnen

Inlägg #2733626

Sv: Luleå HF - Timrå IK 2024-09-21
mikenomad: ja, det ska bli intressant att se hur Jokinen kan anpassa sitt spelsystem till SHL. För det måste han givetvis, med tanke på kvalitet, övriga lags spelsystem, rinkstorlekar mm.

Dock tror jag på grundtanken. Dvs hårdare forechecking, mer skridskoåkning, rakare spel. Det är ungefär en exakt definition av vad Timrå saknade förra säsongen. Även om man faktiskt inledde säsongen med ett mer offensivt inriktat spel och ett tag dominerade matchbilden även mot topplagen. Tyvärr "tog man inte betalt", och hade enorma problem med effektiviteten. Därav återgång till klassisk Ante-defensiven-först-hockey.

Jag tror att Jokinen-hockeyn - om den till fullo lyckas implementeras och bli tillräckligt framgångsrik - inte kommer att vara superrevolutionerande för ligan i stort. Däremot h o p p a s jag att den kommer att vara det för oss. Förra säsongen satt man ju nästan och karvade sig i armarna när man såg Timrå glida ut med mössorna i handen på hemmais. Försiktigt och mesigt. Först när vi låg under och matchen kändes körd blev det plötsligt åka av.

Jag tror att Timrå har ett lag för en mer offensivt inriktad defensiv. Dvs att man åker skridskor utav helvete och snabbt är in-your-face högre upp i banan. Inte huvudlöst. Inte alibitrampa utan tanke. Men genom att snabbt identifiera dom där tillfällena när motståndaren fått tag i pucken men ännu inte har en klar bild över vad han ska göra med den.
I fjol tyckte jag att checkingen var just huvudlös. Man låg för långt ifrån i utgångsläget, sen kom man in för sent och för långsamt mot puckhållaren. Mot lag med spelskickliga backar var det här en usel strategi. Invänta den pressande spelaren/spelarna, lägg ett pass förbi och utnyttja ett långt timrålag där mittzonen överges.

En positiv sak igår och under försäsongen är att vi inte haft lika långa byten i egen zon som vi haft tidigare säsonger. Vi är aggressivare mot puckhållaren, och bättre på att inte krypa ihop till en klump strax utanför målområdet.
Det är en viktig del i den "nya" hockeyn. Vi måste förlägga mindre energi på att freda oss, och mer energi på att utmana. Här tror jag verkligen på Jokinens press-filosofi.

Hur han ska komma åt effektiviteten däremot vete faen. Där vilar ett stort ansvar på spelarna.
Jag hoppas dock att han nöter avslut med Jonte. Som flera påpekat måste han skjuta fler direktskott samt få upp tempot i sin avslut. Nu tar det fan två sekunder för honom att glida med pucken, dra tillbaka den lååångt, och sedan få iväg den. I rätt lägen är det en spetsegenskap, men oftast är läget tyvärr fel. Då måste han dra till snabbt. Annars blir det bröstet på en välplacerad målvakt, eller i täck.
Kan du "get in his face" angående det, gulle-Olli?

En sista sak: coachningen. Tycker nog att man ska rulla lite mer på alla fyra kedjor än man gjorde igår, i syfte att hålla uppe tempot. Wedin, EP, Hållander och Jonte matchades liiite för hårt. Kan inte vara jättevanligt att topp4 i istid är forwards. Möjligen är detta en liten bidragande orsak till soppatorsken i 3e. Enligt Jokinen själv är vi ännu inte där fysiskt för att kunna hålla intensiteten uppe i så många minuter som han vill. Då bör vi fördela istiden utifrån det.
Låst ämne

Svarskommentarer

Sv: Luleå HF - Timrå IK 2024-09-21
Bragd-Birger: Undra hur tanken är med Oliver Johansson. Han blev direkt satt i 4e kedjan första matchen. Kan ju vara så att Jokinen ville sprida ut speeden i laget, men jag hade ju gärna sett honom med Walli och Eisenmenger igår i 3e kedjan.
Låst ämne

Sv: Luleå HF - Timrå IK 2024-09-21
Vi har spelat en match. Vi vart inte ens utklassade och hade lika gärna kunnat göra 3-4 mål på dom faktiskt bra lägena vi hade. Liiiite väl tidigt för domedags-profetior.

Dessutom omväxlande att torska en premiär, när gjorde vi det senast? Eller iaf att vi gick poänglösa?
Låst ämne