1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

587751 inlägg · 6217 ämnen

Inlägg #2749253

Sv: Apropå nånting...
DenRöda: Kom en artikel om Kimmos resa till Kanada på Ilta sanomat. Är på finska men den går väl att översätta. Kanske inte något nytt.nnwww.is.fi/nhl/art-2000010759823.html
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå nånting...
Torparen: AI översätter hyfsat bra, men jag tar inte ansvar för felaktigheter :)

Philadelphia

Kimmo Kapanen, sportchef för SHL-laget Timrå och far till Oliver Kapanen, 21, som spelar för Montreal Canadiens, reser på söndag till Montreal för att träffa sin son och klubbens ledning.

Kapanen är för närvarande i Boston på en konferens för SHL:s sportchefer, så övergången till Kanada blir smidig.

Kapanen planerar att fråga Montreals GM Kent Hughes om hans planer för sonen. Oliver Kapanen överraskade genom att ta en plats i Montreals NHL-lag under träningslägret, och nu är det oklart om den finska forwarden återvänder till Sverige och i så fall när.

Kapanen har ett kontrakt med Timrå, och både hans far och Timrås huvudtränare Olli Jokinen skulle gärna se honom förstärka laget om han inte får en plats i NHL-truppen.

– Vi behöver information. Vi måste höra vad Montreal planerar, säger Kimmo Kapanen.

Hittills har det inte varit någon kommunikation mellan Montreal och Timrå.

– Men nu börjar det. De får också mer information när de ser Oliver spela. Det är ingen brådska än, säger Kimmo Kapanen.

En deadline för beslut kan vara landslagsuppehållet i november. Då har NHL spelat i ungefär fyra veckor.

Kapanen spelade sin andra NHL-match natten till söndag finsk tid.

Den så kallade nio-matchersregeln gäller inte för honom. Det första året av Kapasens treåriga NHL-rookiekontrakt räknas oavsett om han spelar i Sverige eller NHL, eftersom han var 20 år när kontraktet skrevs.

Montreal behöver alltså inte stressa med sitt löfte.

Det är osannolikt att Montreal skickar Kapanen till AHL, även om det i teorin är möjligt, säger Kimmo Kapanen.

– Om Oliver skulle vara 60 dagar i NHL, så skulle Montreal enligt kontraktet kunna flytta honom till AHL. I december skulle de alltså kunna göra det.

– Men det är mycket osannolikt med tanke på vad de har lovat Oliver. Det är en annan sak när Timrås säsong är över.

Om Montreal inte vill behålla Oliver Kapanen i NHL hela säsongen, kommer den finska centern troligen att återvända till Timrå.

Vad skulle vara bäst för den finska talangens utveckling?

Kapanen har spelat sina två första matcher som ytterforward i Montreals fjärdekedja. Det kanske inte är det bästa för hans utveckling som center.

Fadern hoppas att Oliver Kapanen får visa sina färdigheter i en större roll innan stora beslut fattas.

– Det skulle vara rättvist för alla. Då skulle vi se om han är nära eller långt ifrån, eller om han redan har hittat sin plats i Montreal, säger Kimmo Kapanen.

Timrå har lyckligtvis börjat säsongen utmärkt och ligger trea i serien utan Oliver Kapanen.

Men Kimmo Kapanen och Jokinen skulle vara i en svår situation om Oliver Kapanen stannar i Montreal. Han skulle ha en förstacenterroll i Timrå.

Det är mycket svårt och dyrt att hitta en spelare av samma kaliber, säger Kimmo Kapanen.

Oliver Kapanen spelade bra i VM förra våren.

Timrå skrev kontrakt med Oliver Kapanen innan han slog igenom i SM-slutspelet och vårens VM. Därför var kontraktet fördelaktigt för Timrå.

– När kontraktet skrevs var Oliver inte i samma form som efter jul. Han är inte underbetald, men efter en sådan vår skulle en spelare av samma kaliber ha en helt annan lön, förklarar Kimmo Kapanen.

– Även om vi sparar på Olivers lön, kan vi inte få en spelare av samma kaliber för samma pengar. Men det är ett problem för framtiden.
Kommentera