1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

590889 inlägg · 6217 ämnen

Inlägg #428755

Sv: Kvalserien 2002
mattis69: Just nu känns det svintungt och inte ens de små neongröna hjälper en kväll som denna. Nu är man fullständigt besatt av hockeydödsångesten. Liemannen sitter på på er högeraxel och sneflinar åt er alla en kväll som denna.

Slutsatsen man drar av en sån här hockeykrigsförlust är dock mycket enkel. Det gör inget om du går ut och proppar en modoit, sänker en moranisse eller hjälper en sundsvallare (Moverare) att bada i vängåvan. Det är inte bara trevligt, man gör samhället en tjänst och bevarar därmed världshockeyfreden när man är lite så här småhockeykinkig.

Så var det med det och nästa gång ska vi skriva lite om det kalla kriget, alltså det krig som startade efter det att andra världskriget var tillända.

Nu till ett mycket mer intressantare ämne, nämligen ismakeri. Vintern närmar sig med stormsteg så jag går härmed igenom det mest grundläggande i själva istillverkningen.

Recept på att spola din egen is!

Vintertid är istid, och istid är skridskotid. Och du kan spola upp isen själv. Det kanske finns en asfalterad plan eller grusplan där du bor som kan förvandlas till en isbana.

Men att spola is kan vara lite svårt. Det finns en del saker du bör tänka på innan du börjar. För det första måste du kontakta mark- eller fastighetsägaren. Tekniska kontoret, och dina grannar och höra efter var du får spola och om det är okej att göra en isbana där.

Sedan ska planen vara någorlunda jämn. Den kanske behöver sladdas och jämnas till innan du sprutar vatten på den. Tänk på att det tar ganska lång tid innan du har en åkbar is. Det kräver tålamod och åter tålamod.

Stabil kyla

Innan du börjar spola vatten på planen måste marken vara frusen. Det bör ha varit en stabil kyla på 5-10 minusgrader under några dagar. Sedan är det dags att spola en grundis. Börja med att spola ett tunt lager vatten på ytan. Låt det frysa någon timme. Spola sedan ytterligare ett tunt lager vatten på den frysta ytan och låt det frysa. Gör om momentet tills du fått ett par centimeter tjock is. Du kommer att få hålla på några dagar och kvällar innan du har en bra grundis. Men när det är gjort har du en bra isbana som är lätt att underhålla.

Under tiden du spolar grundisen bör du se till att hålla den fri från snö. Annars kan du få luftbubblor i isen och det gör att den smälter lättare. Ju mindre luft du blandar i desto hårdare och hållbarare is får du.

Töm slangarna

Se även till att tömma slangarna på vatten efter varje spolning. Finns det kvar vatten i slangarna finns det risk att dom spricker eller att det bildas isproppar.

Mvh/ En legitimerad ismakare från knölens fot /
Kommentera