1150x200-051a7674-5bbf-491a-93fe-5680d7648151.jpeg

Timrå IK

588063 inlägg · 6217 ämnen

Inlägg #506353

Sv: LHC sparkar spelare
actionleif: Hela storyn är bara för sorglig. Det har skrivits, och kommer att skrivas, spaltkilometer om skyldig/icke skyldig, olika versioner, kvinnor som minns ibland och ibland inte, moral/omoral, privat/offentligt... listan kan göras hur lång som helst.

LHC hade enl. min uppfattning (som det hela utvecklades) inget val. Det handlar inte om någon skuldfråga egentligen, för de ÄR per juridisk definition helt oskyldiga. Faktum är att de per samma definition inte ens är misstänkta för något brottsligt.

Det handlar bara om två saker, dels "moral" (vem som nu kan vara "domare"i en sådan fråga), dels vad man förväntar sig för uppträdande när man är på landslagsuppdrag, eller rättare sagt vilka regler som finns.

Moralen kan man i normala fall inte uttala sig om. För de som gillar att vara swingers, att prassla etc är konsekvenserna NORMALT sett deras och deras resp. familjers "problem".
Men är man en stjärna i en idrott så vet man att man har ögonen på sig. Man är, vare sig man vill det eller inte, ett föredöme och en idol för många människor, barn som vuxna. Och måste kunna leva upp till det. Klarar man inte det får man också ta risken och konsekvensen av sina handlingar på ett betydligt hårdare sätt än en vanlig "Svensson". Det vet man. Det har man betalt för. Här kom första spiken i kistan.

Uppträdandet på landslagsuppdrag borde vara styrt av vilka regler som finns. Tydligen finns det få uttalade regler. "Vi har gemensamma middagar och träningar" är vad som specificerats. Sedan finns det givetvis en del outtalade regler som borde vara självklara. Att ränna på krogen och ägna hela natten och morgonen åt sex dagen för en sista viktig träning inför match är ju utan tvekan ett övertramp och knappast något som fysiologen i laget skulle rekommendera. Andra spiken ett faktum.

Den sista spiken var deras minst sagt lama hantering av situationen. Signalerna man fick i alla "uttalanden" var ungefär "Jamen vaddå? Vi ramlade över och tog med en kåt brud som ville ha lite hockeyklubba i sig, och det fick hon. So what? Vad skriker ni om? Vem hade tackat nej? Det här är väl inget att skriva om! Bahhh!" Rent juridiskt har de kanske rätt. Men från (återigen) ett moraliskt håll förväntade sig media och alla andra något annat, mer åt Lilja-visa-ågren-hållet.

LHC värnar om sin profil, sitt varumärke, sin respekt. Att fortsätta med ett par festglada swingers i laget med allt vad det skulle innebära i mediastorm och frågeställningar typ "är det här ett acceptabelt beteende av föreningens företrädare" är omöjligt. Vad säger man till junior- och pojklagsspelarna? "Ehhh... ja, givetvis tycker vi det här är förkastligt, men eftersom de är så bra får de ändå vara kvar". Eller: "Visst har de brutit mot alla föreningens stadgar, men vi jagar ju SM-guld så det här är förlåtet nu". Bra signal?

Återigen tycker jag dock att den största, fetaste och mest motiverade råsopen går till förbundet. Maken till fega rövslickare får man leta efter. Englund & Co verkar alltid sticka upp pekfingret i luften och känna vartåt det blåser för tillfället, bara för att ställa sig i vindriktningen och glatt stämma in i den kör som för tillfället skriker högst. Även om man skrek något annat åt andra hållet för några timmar sedan. Kliv fram istället och tala om vad som gäller. Agera för detta reglemente oavsett om media får reda på något övertramp eller inte. På så vis underlättar man för både spelare och föreningar. För en konsekvens av allt det här är att LHC tvingas städa efter landslagets misslyckade regelverk och därmed disciplin.
Kommentera