Brynäs IF

727995 inlägg · 7962 ämnen

Inlägg #2706145

Sv: A propósito de nada
Makita: Du stirrar på procenten för mycket. Problemet är att ha en målvakt som känns osäker, gör tavlor och släpper in enkla puckar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: A propósito de nada
Blå grottan: Nej jag stirrar inte bara på procenten.
Det var bla därför jag skrev att bla antalet farliga läge en målvakt får i mot sig påverkar procenten.
En målvakt med låg räddningsprocent kan vara landslagsmålvakt med en lägre räddningsprocent.
Spelar denne i ett bottenlag med ett dåligt försvarsspel så blir procenten naturligtvis låg.
Poängen är att spelar du i låt säga ett mittenlag med hyfsat försvarsspel och ligger på typ 88-90 i räddningsprocent så finns det lite förenklat två alternativ.
Målvakten gör tavlor och släpper enkla puckar för att där i mellan storspela.
Alternativt tar det han ska men storspelar aldrig och gör inte de där matchavgörande räddningarna.
I en match kan det hända att en målvakt enbart får enkla puckar för att sen gör en tavla men spelar man tio matcher så måste du även göra dina räddningar om du ska komma upp i runt 90 i räddningsprocent.

Vad gäller Källgren så kan vi konstatera att han spelade i ett sämre lag i AHL och att han hade en mindre bra säsong vilket även han har sagt
Endast 16 matcher släppte in 3,62 mål i snitt och en räddningsprocent på 87,2%.
Går vi tillbaka en säsong kan vi se att han spelade 10 matcher för Toronto och släppte in 2,67 mål
och en räddningsprocent på 89,7 procent
I farmarlaget 3,26 och 88,3 i räddningsprocent.
Han blandar och ger ömsom vin och ömsom vatten.
Men han är fortfarande i en utvecklingsbar ålder så förhoppningsvis blir det bra.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Blå grottan: 100% enig till detta men... den säsongen vi åkte ur var problemet mycket större än EN (notera EN här) dålig/osäker målvakt. Lindbäck hade ändå bäst SVS% av våra målvakter den säsongen.

89.3% är absolut inga supersiffror men det är ändå procentsiffror som andra lag tagit sig till slutspel med (Timrå i år t.ex. med strax över det). Tittar man lite på skillnaderna hade Lindbäck 2.8 i GAA jämfört med Timrås motsvarigheter på (sammanslaget) ca 2.4 i GAA. Räddningsprocent är absolut intressant men man måste titta på antalet skott man släpper till också. Precis som att 90%+ inte garanterar slutspel (Malmö och Modo denna säsong).

Som jag skrev tidigare. 90% om du släpper till 1000 skott (100 mål) är bra mycket sämre än 88% om du släpper till 500 skott (60 mål). Självklart en kraftig överdrift för att få fram min poäng. Vi släppte in väldigt mycket mål och gjorde för få framåt (-37 var sämst i ligan och bara LHC på -32 var nära). Då spelar det ingen större roll om vi har 89.3 eller 90.3%. Hade Lindbäck haft 90.3 hade vi "bara" varit näst sämst med -29 (räknar för enkelhetens skull bort de andra målvakterna här då Lindbäck stod många matcher). Vi hade exempelvis ändå haft sämre än Malmö som kom sist (-23).

Att laget släpper till farliga målchanser ska man nog inte bara lägga på målvakten kanske? Vi hade säsongen 22/23 inte en enda back på plus i +- statistiken. Timrå hade som jämförelse bara 3 stycken på minus och deras bästa hade +15 denna säsong.

Jag tror mycket hänger ihop. Dåligt målvaktsspel gör försvararna osäkra och dåligt försvarsspel gör målvakten osäker. Det är därför jag tycker det är viktigare att vi får till defensiven (inte bara backarnas jobb utan helheten) istället för att prata om att vi måste ligga på över 91 eller 92% för att klara oss från kval.

Edit: Och jag säger det igen. Jag försvarar inte Lindbäck. Jag vill bara peka på att man inte ska stirra sig blind på SVS% utan se helheten.
Kommentera

Sv: A propósito de nada
Blå grottan: och det sprider osäkerhet i gruppen, troligtvis känner man inte att man kan lita på målvakten och över jobbar situationer, när man känner att målvakten kanske inte litar på sig själv. Osäkerheten sprids. Och finns det en osäkerhet i defensiven så påverkar det i slutändan offensiven
Kommentera