Café

49347 inlägg · 1044 ämnen

Jompes väljarservice

« · 1165681 Till forumet


Jompes väljarservice
Kära HS-läsare,

tillhör du den växande skara medborgare som inte har en aning om vad du ska rösta på nästa år? Lugn, idag lanseras Jompes väljarservice som ska reda ut alla frågetecken och hjälpa dig fatta ett klokt och informerat beslut, typ, som väljare. Eftersom vi nu är i Almedalsveckan och det politiska Sverige riktigt liksom vibrerar av intensitet så inleds denna vecka en serie presentationer av partierna som kandiderar i riksdagsvalet nästa år.

Lotten utföll så att vi börjar med folkpartiet. Inom de kommande två veckona kommer samtliga partier att presenteras, till hjälp åt förvirrade HS-kollegor. På torsdag presenteras Kristdemokraterna.

FOLKPARTIET

Starka sidor: Folkpartister är nästan alltid glada och vet alltid lösningar på problem. Folkpartister är liberaler, vilket låter väldigt bra. De tros ofta också vara intellektuella till sin läggning, även om vetenskapliga studier inte visar något stöd för det antagandet. Framför allt har folkpartiet en stark sida i att man är högljutt mot allt negativt och positivt till allt som är bra. Det är egentligen svårt, för att inte säga omöjligt, att inte hålla med en folkpartist.

Svaga sidor: Folkpartister har problem med politiken. Man vill lösa samhällsproblem med politiska lösningar, samtidigt som man ogillar politisk styrning och lägga-sig-i-mentalitet. Vanligt folk störs ibland av den ordningsmannamentalitet många folkpartister uppvisar.

Historia: Folkpartiet kan spåras tillbaka till det tidiga 1900-talet, men brukar själva säga att de bildades 1934. Trettiotalet var ju en politiskt mörk tid i Europa, och folkpartisterna i Göteborg stod för värderingar i Tysklandsfrågan som man inte precis skryter om idag. Folkpartiet var under lång tid det största oppositionspartiet, och man verkade trivas bra i den rollen. I valet 1964 gick man till val bl a på kravet ”Stärk oppositionen!”, kanske inte en slogan man väntar sig från ett parti som verkligen vill vinna ett val.

Dagsläge: Snabbt: Vad heter folkpartiledaren? Du ser—Jan Björklund är ingen Obama, precis. Den före detta majoren driver skolpolitik, en klassisk folkpartifråga efter som de flesta lärare är folkpartister, så att det står härliga till. Bäva värstingar.

Hur går det i valet?: Folkpartister förstår inte varför så få röstar på dem när de, enligt egen mening, har ett kanonprogram som alla ju borde älska. Sakläget är att folkpartiet mycket väl kan dratta ur riksdagen nästa år. Lars Leijonborg jackade upp partiets röstandel rejält genom att flörta med främlingsfientligheten när han krävde en så hård språktest för invandrare att många skåningar hade tvingats flytta till Danmark. I valet nästa år vill det kanske till att man hittar på et liknande genidrag för att klara sig kvar.
Kommentera

« · 1165681