Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1165681

Jompes väljarservice
Kära HS-läsare,

tillhör du den växande skara medborgare som inte har en aning om vad du ska rösta på nästa år? Lugn, idag lanseras Jompes väljarservice som ska reda ut alla frågetecken och hjälpa dig fatta ett klokt och informerat beslut, typ, som väljare. Eftersom vi nu är i Almedalsveckan och det politiska Sverige riktigt liksom vibrerar av intensitet så inleds denna vecka en serie presentationer av partierna som kandiderar i riksdagsvalet nästa år.

Lotten utföll så att vi börjar med folkpartiet. Inom de kommande två veckona kommer samtliga partier att presenteras, till hjälp åt förvirrade HS-kollegor. På torsdag presenteras Kristdemokraterna.

FOLKPARTIET

Starka sidor: Folkpartister är nästan alltid glada och vet alltid lösningar på problem. Folkpartister är liberaler, vilket låter väldigt bra. De tros ofta också vara intellektuella till sin läggning, även om vetenskapliga studier inte visar något stöd för det antagandet. Framför allt har folkpartiet en stark sida i att man är högljutt mot allt negativt och positivt till allt som är bra. Det är egentligen svårt, för att inte säga omöjligt, att inte hålla med en folkpartist.

Svaga sidor: Folkpartister har problem med politiken. Man vill lösa samhällsproblem med politiska lösningar, samtidigt som man ogillar politisk styrning och lägga-sig-i-mentalitet. Vanligt folk störs ibland av den ordningsmannamentalitet många folkpartister uppvisar.

Historia: Folkpartiet kan spåras tillbaka till det tidiga 1900-talet, men brukar själva säga att de bildades 1934. Trettiotalet var ju en politiskt mörk tid i Europa, och folkpartisterna i Göteborg stod för värderingar i Tysklandsfrågan som man inte precis skryter om idag. Folkpartiet var under lång tid det största oppositionspartiet, och man verkade trivas bra i den rollen. I valet 1964 gick man till val bl a på kravet ”Stärk oppositionen!”, kanske inte en slogan man väntar sig från ett parti som verkligen vill vinna ett val.

Dagsläge: Snabbt: Vad heter folkpartiledaren? Du ser—Jan Björklund är ingen Obama, precis. Den före detta majoren driver skolpolitik, en klassisk folkpartifråga efter som de flesta lärare är folkpartister, så att det står härliga till. Bäva värstingar.

Hur går det i valet?: Folkpartister förstår inte varför så få röstar på dem när de, enligt egen mening, har ett kanonprogram som alla ju borde älska. Sakläget är att folkpartiet mycket väl kan dratta ur riksdagen nästa år. Lars Leijonborg jackade upp partiets röstandel rejält genom att flörta med främlingsfientligheten när han krävde en så hård språktest för invandrare att många skåningar hade tvingats flytta till Danmark. I valet nästa år vill det kanske till att man hittar på et liknande genidrag för att klara sig kvar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
Jompe: Själv trodde jag att han var f.d. furir. Han skriker o försöker domdera på samma sätt. Snacka om bakåtsträvare. Det var vär på 50-talet som vi slutade med lärlingsverksamhet. Åtminstone vi som har frmtiden framför oss.
Det gäller att se möjligheter. Det har han totalt misslyckats med. Han vet inte vad det är.
Kommentera

Sv: Jompes väljarservice
Jompe:

KrisDemokraterna. Det blir spännande. Jag känner ingen i det verkliga livet konstigt nog. Fast det kanske inte är så konstigt trots allt eftersom de är en förtvinande minoritet i samhället. De befinner sig heller inte i samma samhällslager som mig själv som jagar pelagiskt i undre mellanskicktet. Jag känner en religiös kristen faktiskt, men han tycker att det är så roligt med pengar så att han självmant valt att gå ännu längre åt höger. Det regnar manna från himlen på den sidan.

Känner däremot en folkpartist. Han vill ha mer piska och mindre morot år den stora massan, dvs. gemene man. Annars kommer folk direkt att köpa sig en hängmatta och lägga sig under en korkek och fundera ut hur man lättast skall kunna leva på bidrag och så måste man rösta på Sossarna förstås. Sossarna är nog de enda soffliggare som röstar, hur skall de annars kunna trygga inkomsten? FolkPartiet är knappast ett parti baserat på folkets vilja direkt. För vore de det så skulle även en folkpartist vilja leva på bidrag, i stället för att plugga lingvistik dagarna i ända.

Konstigt att lotten föll på Folkpartiet först. Det var ju Vänsterpartiet som började tala. Enligt högeranhängarna så vill Vänsterpartister ha Stalinliknande personer som ledare för folket. Spruckna betonghus med öron i väggarna att bo i och 8300 kronor i månadet att leva på. Det verkar lite men spritransonerna blir billigare, så det jämnar ut sig.
Kommentera