Café

49250 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1039539

Sv: Goda röda viner, ett rent nöje
Salle: Au contraire, vad det gäller nyare viner. Se den här texten, inklippt från SvD:

"Sedan några år har viner med skruvkork nu återigen dykt upp på Systembolagets hyllor. Först var det Nya Världen som drev på men trenden har fått anhängare världen över och även franska vintraditionalister har krupit till korset. Se Andre Lurton från Frankrike och Michel Laroche från Chablis/Bourgogne som två exempel. Och att det har gått riktigt långt i skruvkorkssvängen förstår man när vi nyligen fick höra att även ett portugisisk vinhus, Quinta do Cotto, börjat använda skruvkorkar. "Förräderi!" utropade säkert många, då naturkorken är och genom alla tider varit en av Portugals viktigaste näringsgrenar.

Många tror att anledningen till att vi nu ser fler och fler skruvkorkar är att dessa är billigare. Men till största delen finns ett mycket ädlare uppsåt bakom switchen från kork till plåt. En skruvkork med tillhörande gängad flaska kostar nämligen mer eller mindre lika mycket som en naturkork. Nej, det är kvalitetstänkande som ligger bakom. I takt med att vi producerar mer och mer vin i världen och korkbehovet därmed ökat så har också de så kallade korkskadade eller korkdefekta vinerna ökat. Statistiken pratar om mellan två till fem procent, och vissa hävdar att det till och med är mer än så. Nej, det handlar inte om korksmulor i vinet utan om ämnet TCA (trikloranisol). Det bildas slumpmässigt i korken, i samband med att denna desinficeras med klor, och förstör vinet. Vinet blir inte giftigt och kanske inte heller odrickbart men definitivt inte gott. Frukten i vinet försvinner och doft och smak blir unken och "våtpappig".

Att minska antalet korkskadade viner vill vi väl alla, men det finns ändå två skolor när det gäller skruvkorkar. Min erfarenhet är till skruvkorkens fördel. Av de viner som jag har provat i experimentsyfte, försluten på de två olika sätten, så har jag alltid föredragit vinet med skruvkork. Vinerna är tydligare i sin fruktighet och har elegantare aromer. Detta förklarar också att skruvkorken hittills haft störst genomslagskraft på viner där dessa egenskaper är extra viktiga. Som till exempel krispiga sauvignon blanc-viner, druviga rieslingviner eller för viner som definitivt inte ska sparas, som till exempel rosé."

------

Alltså, viner som inte vinner på att lagras på flaska, vinner alltså på att förses med skruvkork istället för vanlig kork.
Kommentera