Välkommen till Cafét
Här är inget ämne varken för stort eller för litet. Här har vi härliga diskussioner om allt som kan tänkas. Här sitter vi gärna med mungiporna pekandes uppåt. Däremot så snackar vi om hockey och övrig sport på för det avsedd plats.
MODERN VARIANT AV DET KLASSISKA EXEMPLET MED ”FÅNGARNAS DILEMMA”
Det du beskriver är den moderna varianten av ”fångarnas dilemma” – prisoners dilemma som är ett icke nollsummespel och är en så kallad ”spelteori” som uppfanns av två amerikansk matimatiker. Exemplet är mest gjort för tätbefolkade områden. I våra glesbygdområden blir kanske inte exemplet helt bra. Det handlar dock om en uppställning där målet är att ta sig så snabbt som möjligt till jobbet och man har valet att antingen ta bilen eller bussen.
Om alla tar bilen blir det köer och det tar lång tid att ta sig till jobbet och miljön skadas. Om alla tar bussen blir det inga köer, miljön skonas och det går snabbare att ta sig till jobbet. Men om alla andra tar bussen och du tar bilen går det snabbast för dig.
Detta resulterar i att alla tar bilen, det blir köer och alla kommer för sent till jobbet och miljön skitas ned.
YTTERLIGARE EN VARIANT
En by äger en hästhage ihop. Det bor 200 personer i byn och tillsammans äger de 50 hästar. Hagen är två hektar stor med frodigt gräs.
Om två hästar betar i hagen händer inget, allt fungerar bra och hästarna är lyckliga, inte heller något problem om fyra eller sex hästar betar samtidigt. Men om 20 eller 30 hästar ska beta samtidigt kommer hela hagen att trampas ner och bli förstörd, gräset dör, allt kommer att bli jord och hästarna kommer inte att överleva.
Samma är det med atmosfären. Om jag kör bil blir det ingen skillnad, inte heller om både du och jag kör SUVar, inte heller om alla svenskar kör feta SUVar. Men om alla européer, amerikaner, kineser och indier ska köra, då bäckar vår atmosfär igen av CO2. Cykloner dödar 150.000 burmeser, New Orleans utplånas, Bangladesh svämmas över, Asien blir utan dricksvatten.
Exemplet kallas också allmänningens tragedi – Tragedy of the Commons eftersom ingen tar ansvar för det gemensamt ägda. Normalt löser vi detta med privat ägande. Men problemet är att luften - atmosfären och växthusgaserna inte känner av några gränser. Det går inte att äga. Samma sak är det med haven.
Vilka bilister ska få köra? Svenskarna? Amerikanerna? Kineserna, Ångermanlänningarna, Medelpadingarna eller vilka? Om alla kör går det åt pipan.
Vissa av våra tillgångar är ändliga, de kommer att ta slut. Eftersom vi har dem gemensamt måste vi hitta ett sätt att tillsammans ta ansvar. Som det ser ut nu försöker framförallt amerikaner men också kineser och ryssar på att roffa åt sig den sista av oljan, och det är likadant med många andra naturresurser.
Det gemensamma ansvaret skulle kunna lösas med handle av utsläppsrätter. Då släpper ut mest betalar då mest, på så sätt kan man kanske lösa "tradgedy of the commons", kanske.
Om något år är bensinpriset mer än fördubblat. Då behövs ingen skatt. Det kommer alltså förmodligen lösas automatiskt. En lika stor post som bilismen är koleldningen, även där är amerikanerna en stor bov, per capita överlägset störst, men som land är kineserna värst på koleldning.
Så koleldning och förbränningsmotorer drivna på oljeprodukter måste vi sluta med. Flygtraffiken sägs stå för 2 % av utsläppen av CO2 men betalar 0 procent skatt för sina utsläpp. Jag håller med att det är överkonsumtion att åka till Thailand. Min femåring sa förr året: - Pappa, kan vi inte åka till Mellansel eller Thailand och bada snart. Mellansel är ett tempererat utomhusbad 3 mil väster om Ö-vik. Jag gissar att fler barn inte heller ser skilland på Thailand och Mellansel.
Svenskarna är 1/750 av världens befolkning som någon sade, så visst känns det smått meningslöst vad Sverige gör. Detta är då ett bra argument för att vara med i EU och påverka, där är vi en 1/12 av världens befolkning.
Under tiden gläds vi åt att Gurun har börjat cykla…