Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1165835

Sv: Jompes väljarservice
Wayne Gresky: Där håller jag med dig i det sista du sa. Man kan inte längre reta sig på alla de genomskinliga kuverten som de lämnade innan innan patienten dog. Det var dom mästare på och ju mer som lades i kuverten ju bättre fick man det i himlen. Sedan att de s.k. religösa är mästare på att skapa krig det kommer inte fram.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
Almedalsveckan är över men väljarservicen fortsätter sin kritiska, närsynta granskning av partierna. Idag har turen kommit till

VÄNSTERPARTIET:

Starka sidor: Litteraturen hävdar att det finns drygt tjugotalet definitioner på rättvisa och jämlikhet, och Vänsterpartiet prenumererar på de flesta av dem. Det här är partiet för rättvisa. I tider av arbetslöshet och finanskris är vänsterpartiets kritik av kapitalismen sylvass. Samma sak gäller feminism, miljötänkande och jämställdhet. Det ligger något tilltalande i vänsterpartiets kompromisslöshet. Sen har vänstern alltid haft de bästa sångerna. Kan inte förnekas. Vad har moderaterna att komma med i den genren?

Svaga sidor: Vänsterpartiet har under många år plågats av interna konflikter som dragit energi från det politiska arbetet. Man har upplevt ett antal splittringar, från 1920-talet fram till dags dato. Den senaste konflikten var mellan de resultatorienterade Schymaniterna (”spelar väl ingen roll vem vi samarbetar med så länge vi får igenom vår frågor”) till den mer ideologiskt hårdkokta Ohly-falangen ("här kompromissas faan inte"). Alla vet vad som hände. Rödvinsvänstern slog vitvinsvänstern och vi såg Vägval Vänster och avhopp till miljöpartiet. Nu råder det ett visst lugn i partiet, främst beroende på att Schymaniterna manövrerats bort. Sen är politikens svar på Christer Sjögren Lars Ohly ingen driven partiledare. Alla val han har stått som ordförande har det gått bakåt.

Historia: Partiet föddes som en utbrytning ur socialdemokraternas vänsterflygel. Partibildningarna och –ombildningarna har varit många och täta. 1967 sade dåvarande partiledaren Hermansson att ”nån djävla ordning får det vara i ett politiskt parti”. Resultatet blev en ny partisplittring 1972.

Dagsläge: Idag har vänsterpartiet för första gången en realistisk chans att hamna i regeringen tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet. Är man mogen att ta det ansvaret? Lars Ohly verkar ha svårt att låta bli att kritisera sina röd-gröna polare. Har den borgerliga kannibalismen nu fått sin vänstervariant, socialismkannibalism?

Hur går det i valet?: Nej, inte den här gången heller.
Kommentera