Café

49254 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1167278

Sv: Jompes väljarservice
Då har vi kommit fram till grundfrågan: hur i hyllebären ska man rösta i valet nästa år? Låt oss anta att det här med röstning verkligen spelar roll. Rent statistiskt är ju en röst av ett par miljoner inget att rya över. Men i många länder har man inte privilegiet att kunna rösta i fria val och därför tycker jag att man ska fundera över hur man röstar, även om det alltså rent statistiskt är ett pink i Atlanten.

För det första ska man rösta. Det finns de som intar posen att politik är skit, att alla politiker ljuger och att icke-röstning är en protest. En rätt dum protest, kan man tycka; rösta på någon du litar på.

För det andra bör du fundera på om ska rösta på det parti som är bäst för dig personligen, eller om du ska rösta på ett parti som verkar för det samhälle du vill leva i. Det behöver ju inte vara samma sak. Man kan t ex rösta på miljöpartiet för att man tycker att miljöfrågorna är viktiga, även om man suckar och stånkar över energiskatter och återvinningskrav.

För det tredje kommer valet 2010 att avgöras kring fyraprocenttröskeln till riksdagen. Folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att vara i farlig närhet av den tröskeln, och det är inte alls omöjligt att ett eller flera av dem faktiskt ramlar ur riksdagen. Kanske bör man som allmänborgerlig väljare rösta på centerpartiet istället för moderaterna för att öka centerns chanser att vara kvar i riksdagen, eller som allmän vänsterväljare rösta på vänsterpartiet eller miljöpartiet istället för socialdemokraterna?

Viktigast av allt: Engagera dig, ta ställning, använd din rösträtt och rösta efter övertygelse. Ingen kommer undan politiken.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Jompes väljarservice
"Viktigast av allt: Engagera dig, ta ställning, använd din rösträtt och rösta efter övertygelse. Ingen kommer undan politiken."

Jodå, Jompe:
Jag har under mina 25-30 år som röstberättigad ännu inte röstat på något parti i något val som fått mer än en (1) röst. Till sista valet (EU nånting) så satt jag en timme utanför vallokalerna, och förklarade för valarbetarna varför jag inte tänkte rösta.
Och till slut vann jag den argumentationen, och fick gå hem som en fri man.
Kommentera