Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1191343

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Wayne Gresky: Eftersom jag är ICA Handlare så ska jag förklara precis hur det går till. PRO har de senaste 7 åren gjort sina prisundersökningar på en relativt förutbetsämd vecka. I April varje år skickar man ut sina spanare för att kontrollera hur matpriserna har förändrats över året. Det som kanske är mindre begåvat är att det varje år är samma varor med 1-2 "nya varor". Alltså hela matkorgen är densamma år efter år, med undantag för ett par varor. Det kanske inte är så smart.
Vidare så ringer numer PRO till butiken och stämmer träff en speciell dag och tid för att, som de säger, prisundersöka årets matkorg.

Eftersom många människor är relativt lättpåverkade av massmedia så är det förstås viktigt för de butiker som jämförs med varandra att man ligger bra till i jämförelsen. Och jag skulle vilja påstå att om ingen butik skulle göra ett skit åt priserna innan PRO kommer så skulle det heller inte skilja så värst mycket mellan likvärdiga butiker. Nu har det blivit så att en del sätter ner priserna så våldsamt att det för mig, som tror mig kunna det här, blir skrattretande. Jag vet dessutom vad vi betalar för en vara och då faller det verkligen på sin egen orimlighet att det "sänkta priset" skulle vara ett pris som butiken har över en längre tid.

Jag försvarar inte handlingen, absolut inte. Men jag förstår samtidigt att man ägnar sig åt denna typ att tillfälliga sänkningar då det är ett vedertaget begrepp inom hela Sveriges livsmedelsbutiker. Jag råkade ut för det här 2005 då jag nyligen tagit över en butik och hade precis byggt om. Jag hade en nyöppning i början av sommaren. Kunderna verkligen öste beröm över hur fin butiken hade blivit och det var verkligen positiva vibbar. Så kom den årliga undersökningen där jag kom dyngsist, slagen med hästlängder, av alla butiker runt om. Och visst, jag kanske var dyrast det säger jag inget om men jag såg också ganska snart hur de andra butikerna hade blivit så mycket billigare än mig. Jag hade åtskilliga samtal med PRO som inte gav något. För mig var det en tragedi. Den positiva känsla som fanns hos mina kunder förvandlades till mycket tissel och tassel, "det är dyrt på xxxx", "jag ska inte gynna den där parasiten" etc. Det tog tid för mig att reparera detta och den negativa stämpel jag hade fått.

Åren efter så förbjöd jag PRO att göra prisundersökningar hos mig. Jag välkomnade dem den dagen de kunde komma med en mer seriös prisundersökning där fusk inte var mer regel än undantag. Än har de inte kommit med en undersökning som är seriös, och fortfarande fuskas det kanske mer än någonsin. Nu äntligen har media lyft upp det här och förhoppningsvis blir det ändring på denna, i mitt tycke, helt värdelösa prisjämförelse.

Om jag sedan talar för den kedja jag tillhör, ICA, så är det rätt naturligt att det är just ICA som målas ut. Med köttfärsskandalen i "färskt" (hehe) minne så är det naturligt att det är just ICA som synas under lupp. Skönt dock att både WILLYS och delar av Axfood erkänner att justeringar av priserna förekommer kanske mer frekvent än annan tid på året i samband med PROs årliga kontroll. COOP känner absolut inte till det här, men 7.90 för Oboý 800gr tog man på samtliga COOP-butiker...i två dagar sedan höjdes priset till 27.90. Jaja.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
250kg kärlek: Heders mannen. Men du, Stig, han var ju med i Nationalteatern och som sådan kan man ju tycka att PRO är jättebra. Har ni inom ICA-rörelsen kollat att Stig inte är en överlöpare??? Jag tänkte på dagens Jan Gulliou och så....;-)
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
250kg kärlek: Trevlig läsning från insidan. Ditt agerande hedrar dig verkligen. Personligen struntar jag i den typens jämförelser och kollar själv på prislapparna. Jag vet ungefär vad de varor jag brukar köpa ska kosta och tar en affär ett absurt överpris så handlar jag den saken i en annan. Mer för att jag irriterar mig på ologisk prissättning än för att spara några kronor.

Idag tänkte jag t ex handla paprika och att göra det för 60 kr/kg när man kan få den för 20 kr/kg om man går till affären lite längre bort avgör t ex var dagens inköp kommer att gå av stapeln.

Hela avslöjandet måste dock vara lite av ett dråpslag för PRO. Den här undersökningen är ju trots allt deras flaggskepp för att synas i media.
Kommentera