Café

49281 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1295370

Sv: Viktigaste Valfrågan

Wayne Gresky: Pre-Birger Jarl.

Narkotikaproduktionen är den största inkomstkällan för talibanerna och trots att det är i strid mot allt vad den allsmäktige koranens ord står för så kör man på. Ändamålen helgar medlen. Att kostnaden i antalet afghanska narkomaner är runt sjusiffrig spelar ingen roll för talibanerna. Makten framför allt.  

Annars rider talibanerna på att de kan skapa ordning och reda. När afghanska staten försöker bygga upp ett ordnat samhälle så störs de av terroristattacker, en vinnande strategi. Därför behövs den civila uppbyggnaden, utbildning av ett polisväsende och en inhemsk fungerande armé. Dessvärre är den sittande presidenten (och stora delar av resten av afghanerna i ledande ställning) en mutkolv, så det är lite si och så med de civila samhällets uppbyggnad. Men utan att skapa ett fungerande civilit samhälle kommer talibanerna att vinna, på samma sätt som Hamas stäkt sina positioner. Kost sagt, statens våldsmonopol och civilistion går hand i hand. Dock får inte våldsmonopolet endast vara demokratisk styrt på pappret.

När det gäller hemtagandet av trupper så kan beslutet inte bli annat än en "tillsvidareanställning". Vikariat och bemanningsföretag, som Ohly för ovanlighetens skulle verkar föredra, får andra hålla på med.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Viktigaste Valfrågan
Lumber Jack: Jag vet inte om de odlade i smyg eller vad de hittade på 2001, emn om det ligger någon sanning i siffrorna så hade de iaf makt att kunna begränsa skörden om de ville. 2001 ville de det och hävdade att det var oislamiskt. Nu verkar de ju ha ändrat uppfattning sedan dess...

stopthedrugwar.com/files/opium_poppy1986_2006.jpg

Sen är inte Afghanistan det egentliga problemet. Det stora problemet i området är Pakistan och det är ett gigantiskt problem.

Redigerad kommentar

Kommentera