Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389666

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Olle: " Alltså, kan man inte se skillnad på om en tjej är 11 år eller 25 år gammal, då har man ett helt annat sorts problem. Jag tycker faktiskt inte att man ska stirra på tjejers bröst när man försöker bedöma åldern på dom."

Men om konduktören nu tittat på flickan och bedömt att hon kunde vara allt mellan 25 och 15 år gammal, bla pga bröstutvecklingen, så är ju flickan i hennes ögon inte nån hjälplös 11-åring utan en relativt mogen person som förmodligen ansetts kunna ta vara på sig själv.
Ngt som genast gör situationen lite mer komplicerad: försök till tjuvåkning? en brådmogen flicka som ser äldre ut än vad hon i verkligheten är?
Fria eller fälla?
Låt oss höra konduktörens version först, sen kan vi avgöra om hon/han verkar ha agerat dumt eller tagit ett någorlunda vettigt beslut.

"Jag förstår faktiskt inte vad flickans hudfärg har med det hela att göra. Tjuvåker mörkhyade i större utsträckning än andra? På ett sätt som gör mörkhyade till föremål för generalisering på den här punkten?"

Hudfärgen har egentligen ingenting med saken att göra.
Ville bara visa på hur konduktören ev kan ha resonerat, mot bakgrund av att det (enligt vittnesuppgifter) förekommit ganska omfattande försök till tjuvåkande på sträckan, av bl.a mörkhyade/nysvenskar.
Ngt som kan ha påverkat konduktören i dennes beslut, hur dumt och korkat det än må vara.
Lika korkat som om samma beslut tagits ifall det nu hade varit en vit etnisk svensk som konduktören misstänkt för att försöka tjuvåka.

"Sen har du ju uppenbarligen skrivit fel när det gäller åldersspannet, flickan kunde vara 11 år också eftersom det är exakt vad hon är."

Men det visste väl inte konduktören vid agerandet?
Poängen är ju att konduktören sannolikt bedömt det som att flickan är betydligt äldre än 11 år, och därmed fullt kapabel att ta vara på sig själv, även om hon blivit avsatt vid första tågstopp.

"Sen var det ju faktiskt så att tjejen hade biljett, dock inte på sig."

Ja, här blir det lite mer komplicerat.
Enligt damen som tog hand om flickan så kunde flickan "på god svenska förklara vad som hänt".
Varför förklarade hon då inte för konduktören på god svenska vad som hänt?
Eller är det konduktören som inte förstår god svenska?

Ok, lite ironi men ändå frågor som fortfarande är obesvarade.

" Hur kan du tycka att tjejen kan vara hela 25 år gammal när man inte ens kan se hennes ansikte eftersom dom har skuggat bilden?"

Har aldrig påstått att hon skulle vara 25 år gammal.
Jag säger bara att det av bilden att döma, är fullt möjligt att flickan kan vara allt från 15 till 25 år gammal.
11-åringar har normalt inte den bröstutvecklingen, även om det säkert finns undantag.
Och om nu detta skulle vara undantaget som bekräftar regeln, så är konduktörens beslut olyckligt, men ändå kanske en aning förståeligt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Huge: Oj jag missade helt att du hade presterat ett längre svar lite längre ner.

Hur som helst, att stereotypisera i vardagen är inget konstigt, det gör vi alla hela tiden för att kunna ta snabba och rationella beslut. Däremot tycker jag att det är en helt annan sak när man gör det i sin arbetsroll, speciellt om man innehar ett arbete inom serviceområdet där diskriminering och orättvisor synas rätt hårt. Av den anledningen tycker jag inte att det är ok att försöka fastställa någons ålder utifrån mognaden på deras bröst.

Sen det här med tjuvåkning. Det är ju här ord börjar att ställas mot ord. Enligt systern/familjen så skulle flickans biljett gå på hela 5 kronor, enligt någon tidningsartikel på expressen så åkte 11-åringar gratis i vuxet sällskap på den här sträckan (eller alla sträckor, jag vet faktiskt inte).

Enligt flickans familj hade konduktören ställt två frågor: "Har du biljett?" och "har du pengar?". Och flickan hade svarat nej på båda frågorna.

Då undrar jag rent spontant om man då får en biljett utskrivet till sig OM man nu åker gratis eller i vuxet sällskap. Enligt en annan artikel hade flickan 8 spänn på sig efter att ha köpt ett äpple så om resan skulle kostat 5 spänn så borde hon ju således ha kunnat prestera dom här 5 kronorna och åkt vidare.

Sen det här med vittnesuppgifter som säger att mörkhyade tjuvåker på sträckan. Det där skulle jag faktiskt vilja ha källa på, om du nu inte menar dom där kommentarerna under artikeln i na.se för dom ger jag faktiskt inte så mycket för när det gäller empirisk fakta i det här fallet.

Konduktören visste bevisligen inte hur gammal flickan var, allt jag säger är att det är orimligt att sätta åldern på en 11-åring upp till 25 år. Angående det här om flickan kan svenska eller ej, det finner jag också en smula underligt, dvs. varför hon inte kunde berätta för konduktören hur det låg till.

Men här får man försöka sätta sig in i flickans situation också. Hon är 11 år och blir bemött på ett otrevligt sätt (enligt hennes version), hon får två frågor, kan inte språket så bra, en vuxen snäser åt henne och skickar henne sedan av tåget. Är man lite blyg av sig och dessutom får skäll av en vuxen så kanske man inte vräker ur sig: "Sitt ner i båten tantjävel, syrran har biljetten!"

Det är uppenbart att ifrågasätta konduktören men ju mer jag läser, desto mer tycker jag ju att SJ verkar ha väldigt dåliga kommunikationsvägar när det gäller såna här fall. Angående systern på na.se:

"Hon berättar att hon lät sig övertalas av personalen att Nema fanns i en annan vagn och att hon skulle följa med till slutstationen i Göteborg."

Och det här händer alltså EFTER flickan har blivit avhyst. Sen skulle man ju faktiskt vilja veta hur det är med dom här dialogen som konduktören haft med flickan. Borde man inte ställa frågor som: "Hur gammal är du?" "reser du ensam?" osv. Man måste ju kunna vara smidig i ett sånt här läge och forska lite mer, hade det varit så att flickan tjuvåkt så finns det ju en chans att man kan få detta bekräftat, att man kan få hennes personnummer eller andra kontaktuppgifter. Nu är jag inte så naiv så att jag tror att brottslingar är så korkade men det måste ju finnas en plan för hur man agerar i ett sånt här läge innan man bara kastar folk av tågen.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Huge: Det är mycket svårt att bedöma åldern på unga personer. Det borde personer som konduktören redan ha vetat, eftersom det på sätt och vis ingår i dennes arbetsuppgifter... Men somliga tror ju att de vet allt tvärsäkert.

Redigerad kommentar

Kommentera