Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389776

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Olle:
"Konduktören visste bevisligen inte hur gammal flickan var, allt jag säger är att det är orimligt att sätta åldern på en 11-åring upp till 25 år."

 

Nu ska jag tala om någonting fullständigt häpnadsväckande.
Bara för att man har fått ett födelsedatum registrerat, behöver det inte betyda att man är född det datumet. För barn födda i Sverige kan man i princip utgå från att det är så. För barn födda i länder med fullt utvecklad statlig och regional administration likaså.

Men,
ju enklare förhållanden man kommer från, desto osäkrare blir uppgiften. Och ibland finns ingen uppgift alls att gå på, och för svensk del sätter då migrationsverket ett datum på det år individen uppger. Tidigare 1/1 eller 1/7, idag mer utspritt på året.

Detta fenomen blir väldigt uppenbart, om man går och tittar på ungdomsfotboll, och duktiga lag i åldrarna 13-14-15. Där är det inte alls ovanligt att man ser duktiga pojkar med utländsk bakgrund iförd skäggväxt som med sin fysiska överlägsenhet gör det svårt för andra spelare.
Detta försprång blir dock uppätet lagom till alla andra blir vuxna omkring dem, så tyvärr - det blev ingenting annat än Div 6-spelare av de stora stjärnorna. Och ännu mer tyvärr - de får jobba lite längre innan de når folkpension.

 

Jag har en tränarkollega som är från Turkiet. Han och jag är lika gamla. På pappret. Men egentligen är han sex år äldre än vad jag är.

Så här funkade det när han föddes: 
a) han föds.
b) föräldrarna väntar c:a 9-12 månader för att se om han kommer överleva.
c) när man är säker på att han kommer klara sig, är det dags för att registrera hos myndigheterna. Inte tidigare, det är både dyrt och besvärligt.
d) nästa gång man åker in till den stora staden med pojken, registrerar man honom.
e) eftersom han bodde ute på den absoluta landsbygden, så var han sex år gammal då det blev dags för registrering.
f) vid registrering sattes registreringsdatum på honom. Födelsedatum var inte så spännande i sammanhanget.
g) Registreringsdatum hamnade i det framtida passet, i rutan för Födelsedatum.

Så här var det i hans del av Turkiet även för 25-30 år sedan, då hans son föddes. Det skedde dock i Sverige, så sonen har korrekt födelsedatum. För tio år se'n hade administrationen och sjukvården förbättrats så mycket att väldigt många barn hade korrekta födelsedagar registrerade, och de som inte hade släpade inte mer än max nåt år. 

Detta är alltså Turkiet. Ett av de mest utvecklade länderna, som inte tillhör västvärlden.

I länder och områden som befinner sig i krig/krigsliknande tillstånd, som Somalia, östra Kongo eller Liberia kan du kallt räkna med att det är totalt ointressant att hålla koll på alla barnens födelsedagar från myndigheternas sida.

 

Därför:
Om det nu står 000101-xxxx som svenskt personnummer för en individ från ett sådant område i krigsliknande tillstånd, så skulle i vaje fall inte jag betta min bil på att han/hon verkligen är född det datumet - eller ens det året. Eller ens ett år intill.

PS. Och innan man börjar på att yla om rasism, så bevisa först att jag har fel i vad jag säger.

Redigerad kommentar

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Så det är upp till mig att bevisa din teori, byggd på hörsägen, felande? :)

Jag fattar att en del invandrare och kanske främst flyktingar har annat födelsedatum i passet än när dom egentligen föddes. Detta känns fullt logiskt eftersom vissa inte har handlingar som styrker deras födelsedatum. Hur som helst, tjejen har varit i Sverige i två år, menar du att det finns en socialsekreterare/socionom på Migrationsverket som är så jävla usel på att uppskatta en människas ålder att denne är lika kapabel att skriva "9 år" på en 23-åring och tvärtom?!

I så fall är det ju inte bara konduktören som befinner sig i fel bransch. Din berättelse kan mycket väl vara sanningsenlig men det räcker fortfarande inte som underlag för att sparka av folk från tåg hur som helst. Om man bortser från de subjektiva vittnesmålen som säger att konduktören var rakt otrevlig så tycker jag att det inte är enbart konduktörens fel att SJ har bristande rutiner.

Om det räcker med en lös teori om att flickan i själva verket är en kvinna eftersom hon kanske har ett födelsedatum som felar på 5-10 år för att neutralisera en hel debatt som i grund och botten handlar om medmänsklighet, då behöver man ju inte heller ta i beaktande, alla andra kända fall som vittnar om SJ-personal som beter sig inhumant mot barn och resenärer?

Jag ska inte klaga på källhänvisning och sedan referera till Aftonbladet men jag trycker bara att det är värt att nämna att det här är mycket långt ifrån ett isolerat fall, det verkar finnas väldigt många som har råkat ut för samma sak.
Kommentera

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Jag har en på jobbet som är tre år yngre än vad passet anger. Så i själva verket kanske tjejen bara var 8 år? :)
Kommentera