Café

49272 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #1389862

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.
Metal Guru: Personen som blir strandad har ju helt andra möjligheter att ta sig vidare om denne har en mobil eller pengar på sig. Saknas detta så ser ju situationen annorlunda ut, speciellt om det är mitt i natten. Det finns ju gradskillnader av "fara" också. Problemet är bara att i ett worst case scenario så kan personen dö.

Nu behöver vi verkligen inte ta det här till en abstrakt diskussion där "alla kan dö när som helst, var som helst". Jag pratar om en specifik situation som uppstår i ett specifikt kontext, nämligen att bli avkastad från ett tåg på en plats du saknar kännedom om, utan möjlighet att reda dig själv.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Allmän skriv vad du vill tråd.

Olle:
Du länkade till en artikel i Expressen här nedan. Du måste haft ett syfte med den länken.

Jag tror du ville visa att en farbror i straffrätt tyckte att konduktören gjorde sig skyldig till brottet "framkallande av fara för annan". Men om man kikar med facit i hand, vilken fara utsattes flickan för? Jo, hon 

a) klev av tåget.
b) satte sig på en trappa och grät.
c) blev uppmärksammad och omhändertagen av en kvinna.
d) fick mat och husrum över natten.
e) fick en morgonpromenad, där polisen anslöt.

Inte mycket till fara, om nu kvinnan var den samarit hon berättat om i TV och rikspress.


Alltså, brottet "framkallande av fara för annan" måste i så fall vara någonting hon kunde ha hamnat i.

Så, om nu farbror i straffrätt har rätt, måste det också gälla alla andra som avvisas, oavsett vad som egentligen händer. Mao, det är omöjligt att idag avvisa något utan en apparat som tar hand om de olyckliga tjuvåkande människorna.
Om nu farbror i straffrätt har rätt.

Kommentera