Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #2716306

Sv: Zon för politiska diskussioner
J F K: Nu blandar du verkligen äpplen och päron. Rättsväsendet skall inte ta hänsyn till huruvida en viss gärning var "droppen som fick bägaren att rinna över". Man kan inte fria i 99 fall av 100 och sedan helt plötsligt döma någon till 22 år i fängselset. Det är så bananrepubliker opererar, inte världens största demokrati.

"Man måste vara extremt polariserad för att inte veta att det är ett stort övervåld mot svarta från vita poliser i USA."

Det räcker med att ha deltagit på statistikundervisningen på högstadiet i skolan för att kunna avfärda ditt påstående som direkt lögn och desinformation:

- 12,6% av USA:s befolkning klassas som svarta
- 59,3% av USA:s befolkning klassas som vita
- Andelen svarta bland de som arresteras för mord är 51,3%
- Andelen vita bland de som arresteras för mord är 45,7%
- 27% av det dödliga polisvåldet drabbar svarta

Räknar vi lite snabbt på detta får vi fram följande resultat:

- Svarta är 5,29 gånger mer benägna att begå mord än vita i USA - en på tok för hög faktor för att enbart kunna förklaras med bias inom rättsväsendet
- Tittar man till den grova brottsligheten, är alltså _vita_ brottslingar 2,27 gånger mer benägna att råka ut för dödligt polisvåld än svarta

Ditt resonemang är med andra ord ungefär lika logiskt som om jag skulle hävda att män är förtryckta av kvinnor, eftersom som fler män åker dit för våldtäkt än kvinnor. Det är så dumt att det knappt går att bemöta. Det är rätt självklart att antalet situationer då dödligt polisvåld blir aktuellt ökar när polisen kommer i kontakt mer grupper som är kraftigt överrepresenterade i den grova brottsstatistiken.

Och återigen behöver man inte lyssna på mig; Det räcker med att läsa en Wikipedia-artikel inom ämnet:
en.wikipedia.org/wiki/Race_and_crime_in_the_United_States

Slutligen kommer en liten sammanställning vad beträffar mord i USA mellan åren 2014 och 2024:

Svart gärningsman, svart offer: 66 140
Svart gärningsman, vitt offer: 5 980
Vit gärningsman, svart offer: 3 020
Vit gärningsman, vitt offer: 31 160

Du kan komma dragandes med dina socioekonomiska faktorer hur mycket du vill, men lik förbaskat säger statistiken att risken för en svart person att bli mördad av en annan svart person är 103 (!!!) gånger högre än att bli mördad av en vit person (om man normaliserar baserat på demografin). Även om du väljer att titta procentuellt, så andelen svarta offer kopplade till vita gärningsmän lägre än den procentuella svarta populationen.

Sorry, men det är case closed. Ingen person med grundläggande förmåga till logiskt tänkande eller tolkande av statistik, kan mena på att en faktor på 103 kan vara ett resultat av bias inom rättsväsendet. Varför skillnaden är så gigantisk är dock en intressant fråga, men det är inte det vi diskuterar här och nu.

Men jag uppskattar att dessa frågor lyfts, eftersom det ger mig en möjlighet att få redogöra för skillnaderna mellan verklighet och religion.

Och ännu en gång... Ifall ni tycker att det jag skriver är skit, gör egen research innan ni bemöter, istället för att recitera Aftonbladet eller MSNBC. Googla, läs rapporter, läs Wikipedia, titta på YouTube-klipp, fråga ChatGPT... ju mer desto bättre.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Zon för politiska diskussioner
Bad_Brett: Man har inte friat i 99 fall av 100, för att sedan döma någon till 22 år i fängelse.
Det är svårt att döma någon för mord när ingen har dött.
Kommentera

Sv: Zon för politiska diskussioner
Bad_Brett:
Varför någon begår mord är en svår sak att förklara och enbart en fattig uppväxt blir såklart fånigt. Men det är banne mig fånigare att hävda att det beror på en viss hudfärg eller ras.
Kommentera