Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #2718443

Sv: Zon för politiska diskussioner
DrCox: Hur kan du tolka det som att den kriminelle inte ska låsas in? Är det ens möjligt att komma till den slutsatsen? Ibland undrar jag om folk är korkade på riktigt. Det är klart att vi ska ha straff om man begår brott. Vi ska inte bara höja dem slentrianmässigt och tvärtemot forskningen. (Det gäller alltså att vara selektiv. Det har varit alldeles för korta straff på att bära handeldvapen och sprängladdningar/handgranater exempelvis. Jag är inte emot höjningar på vissa straff, utan bara den extremt korkade slentrianmässiga höjningen för att ENDAST vinna röster)

Jo, i vissa fall såsom Clark Olofsson, Svartenbrandt osv gäller det definitivt. Handlar det om att som nu öka samtliga straff, inklusive massor som inte alls innebär en fara för andra så faller argumentet. Fotboja har visat sig väldigt preventivt och ökar chanserna för en god rehabilitering.

Om kriminaliteten ökar mer längre straff så faller hela resonemanget. Risken för att man återfaller i brott ökar delvis med längden av straffet. Risken för att man rekryteras till gäng likaså. Risken att man utbildas i brott också. Vi ska lägga typ 30 miljarder extra på kriminalvården, samtidigt som skolor, socialtjänst och annat pga sänkta anslag/inflation får MYCKET mindre pengar.

Och hur ska vi rekrytera massor av ny inom kriminalvården, försvarsadvokater, åklagare osv, utan att ytterliggare tumma på kvaliteten? Redan nu är den infiltrerad, men prova anställa extremt många på kort tid får vi se...

Hade man verkligen brytt sig om brottsoffren så skulle man inte radikalt minska förebyggande verksamhet. Med ditt tydliga vänsterhöger-resonemang skulle jag säga att högern älskar att människor begår brott, skadar andra och förstör. Man vinner väljare på hårdare tag nämligen och då är det bra om det blir hög brottslighet, så all form av förebyggande verksamhet såsom bättre skolor blir kontraproduktivt. Nu tycker jag att ditt sätt att resonera är snudd på korkat genom att göra det till en vänsterhögerfråga, bland annat för att S också höjde straffen rätt rejält senast. Kan man ha en vettigt diskussion utan att göra det till en politisk fråga?
Kommentera

Svarskommentarer