Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #2718505

Sv: Zon för politiska diskussioner
mattias - 74: Jag tycker det finns många dimensioner i brott och straff. Forskning kring återfallsrisk och dylikt är givetvis intressant, men ytterst handlar det om rättvisa och helt enkelt vad som är rätt och fel. Det finns säkert forskning som visar att det bästa för en 15-årig mördare är att straffet är milt, men jag tycker att man måste ta hänsyn till brottsoffret och dennes anhöriga, och inte bara gärningsmannen. Det måste finnas någon slags grundläggande rättvisa för att folk inte ska tappa tilltro till systemet.

Dessutom måste ju de klena straffen öka risken att folk tar rättvisan i egna händer lavinartat, med vedergällningar, men sånt verkar inte vara intressant att forska om i jämförelse med vilket straff som vore bäst för gärningsmän. Hur många av alla de här karusellerna med hämndmord hade vi sluppit om den första gärningsmannen hade satts bakom lås och bom under många år?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Zon för politiska diskussioner
Peja: Anses man vara mogen att köra en Porsche Cayenne med en varningstriangel baktill, bör man kunna vara kapabel att förstå att det får konsekvenser om man skjuter någon i huvudet.

Och som ni har varit inne på handlar det huvudsakligen om två saker:

1) Skydda medborgarna från farliga individer
2) Ge brottsoffer och anhöriga till brottsoffer upprättelse

Skulle vilja se den pappa vars dotter har blivit utsatt för en tortyrliknande gruppvåldtäkt säga: "Ge dem fotboja, forskning visar att de snabbare blir en del av samhället då".
Kommentera