Välkommen till Cafét
Här är inget ämne varken för stort eller för litet. Här har vi härliga diskussioner om allt som kan tänkas. Här sitter vi gärna med mungiporna pekandes uppåt. Däremot så snackar vi om hockey och övrig sport på för det avsedd plats.
Energiproduktionen i Sverige har minskat, utbudet har alltså minskat samtidigt som efterfrågan drivs på av att folkmängden stadigt ökat. Alltså stiger elpriset. Det andra problemet är risksituationen den politiska majoriteten har försatt Sverige i med ett stadigt minskande antal reaktorer. Skulle några reaktorer stå still en kall vinterdag med låg produktion inom vattenkraften räcker inte inhemsk produktion till, och vi kan betala hur mycket vi vill för utländsk el, men de kommer inte att släppa den förrän de täckt sina egna behov. Justr därför har Svenska Kraftnät skrivit ett avtal i skymundan med några av Sveriges mest elintensiva industrier om att de ska stänga ner sin produktion vid ett sådant tillfälle och få betalt för produktionsbortfallet med skattemedel.
Där ligger Sveriges "energireserv". Inte i det sedan år 200 stängda Tjernobyl.
Sydkraft som var storägare i Barsebäck, Ringhals och Oskarshamn har aldrig varit majoritetsägt av svenska staten, däremot ägde norska staten en tredjedel.
För övrigt är det lustigt att du verkar tro att statligt inflytande på något sätt skulle ge medborgare inflytande i ägandet.
*Hur hindrade statligt ägande SAS från att omprofilera sig till "The businessman's airline" på 1980-talet, eller att sätta in propellerplan på linjer som Linjeflyg tidigare flög med jetplan på?
*Hur garanterar statligt ägande i Vin & Sprit att marknadsföringen av Absolut inte syftar till att sälja mer vodka, i linje med "medborgarnas" restriktiva alkoholpolitik?
*Hur kan LKAB få sitta med en kassa på mångmiljardbelopp utan att den betalas ut till investeringar i vård/skola/omsorg?
Släpp tanken om att staten är något entydigt gott. Staten utgörs också av människor som försöker skaffa sig fördelar. Huvudsakligen inflyttade stockholmare, men ändå...