Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #901255

Sv: Fidel Castro död?
Karoliina:

Jag håller med dig Karoliina, folk vet inte hur bra de har det här i Sverige och har tydligen svårt att ta ställning till hur människovärdet uppskattades av Batista och hans USA-stödda hantlangare.

Trots "kommunismen", så har Kuba blivit ett bättre ställe att leva på för majoriteten av kubanerna. Den stora andelen lever inte längre i misär och dras med skyhög barnadödlighet.

För den som vill och kan se, så har "kommunismen" även haft dessa positiva effekter på Kina. För både majoriteten av kineser som kubaner, så finns det ingen återvändo. Det finns inget som varit bättre än det de har nu.

I motsats till detta har vi den öststatskommunism som vi själva bott grannar med. Framstående jordbruks- och industrinationer som Tyskland (Öst), Polen, Tjeckoslovakien och Ungern som tvingades in i en 50-årig regression, där majoriteten bara fick det sämre och sämre. Skall vi döma alla efter den mallen?

Kinesernas växande välstånd och tillväxt idag, beror mycket på de handelsavtal som tecknades med USA, då Carter var president på 70-talet. Mycket av de missförhållanden som råder på Kuba fortfarande, beror på det snart 50-åriga handelsembargo som USA tvingat på dem. Sedan östblockets fall har Kubas handelspartners minskat väsentligt.

Jag tycker inte detta är värdigt en demokrati som USA. Och varför Kina men inte Kuba? Demokratin skall först och främst slå vakt om människovärdet. Det gör inte ett 50-årigt handelsembargo mot en sådan liten nation som Kuba är. Det drabbar först och främst den lilla människan.

Kubanerna, med den historian de har, vill nog inte för allt i världen ha tillbaka "de fria marknadskrafterna". Däremot tror jag att de skulle skulle uppskatta demokrati och marknadsekonomi...om de själva fick bestämma.

På ungefär samma sätt som man idag kan se, Coca-Cola skyltar, i vart och vartannat gathörn i Hanoi eller Saigon. De "kommunistiska" vietnameserna har hängt upp dem frivilligt den här gången och inte låtit någon annan bestämma.

Så vad är egentligen demokrati i alla avseenden? Kanske att låta kubanerna själva avgöra om Castro är en hjälte eller en totalitär diktator. Och då tänkte jag främst på de kubaner som bor på Kuba.
Kommentera