Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #901265

Sv: Fidel Castro död?
hellge skrev:

"Det finns vad jag vet inga historiska exempel där Kommunism – Marxism har fungerat i praktiken. Det slutar alltid i att människorna förtrycks och att ledarna skor sig. Däremot håller jag med om att det finns en hel del sympatiska teoretiska inslag hos Marxistisk teori, framförallt rättvisetänket. Men det är enbart i teorin."

Det historiska exemplet är, Kina, just därför att det till stora delar fortfarande är ett jordbruksland. När Marxs skrev Kapitalet i mitten på 1800-talet så var ju industrialismen bara i sin vagga och just jordbrukssamhället var det som bar upp nationerna.

I början av 1900-talet var de här ideerna redan förlegade på de flesta nationers utveckling. Däremot så levde hans rättvisepatos vidare och just människovärdet intar en stark ställning.

"Upptäckten av guld och silverfyndigheter i Amerika, utrotningen och förslavandet av den infödda befolkningen, som levande begravdes i gruvorna, den begynnande erövringen och utplundringen av Ostindien, Afrikas förvandling till jaktmark för handel med negerslavar allt detta kan betecknas som den kapitalistiska produktionsperiodens morgonrodnad. Dessa idylliska tilldragelser utgör en väsentlig del av den ursprungliga kapitalackumulationen."

-Karl Marx, 1867-

Vem tog ställning för? Vem fördömde? Vad gjorde kyrkan? Var var de goda människorna? Vem tog ställning för de svaga i samhället?

Ovanstående skrevs under en tid då vi hade haft allmän skolplikt i Sverige under endast 23 år. En stor del av den vuxna befolkningen var fortfarande analfabeter eller hade betydande lässvårigheter (kunde hjälpligt rabbla katekesen).

Mätta människor gör inte revolution, knappast ens dom som det minsta att förlora.

"Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad."

-Martin Luther King-

Något som är jävligt tragiskt när det gäller kommunismen är att det fick fortgå så länge. Till och med på 1970-talet, så var det marxsist-lenistisk gerilla som "befriade" länderna i södra Afrika.

Varför blev det så? Var det det bättre valet av två onda för de inblandade? Vad är den egentliga anledningen till att kommunismen bredde ut sig under nästan ett sekel?
Kommentera