Café

49238 inlägg · 1044 ämnen

Inlägg #901445

Sv: Fidel Castro död?
Det var mycket intressanta åsikter och vinklingar som har kommit fram här. En sak som speciellt har blivit tydligt är att USA inte är någon bra motpol till de auktoritära regimerna. Amerika är helt enkelt inte den förvaltaren av demokrati som de tror sig vara. Det finns ett antal länder som är mycket bättre i den disciplinen. De brukar hamna runt 20:e, medan norra Europa lägger beslag på de tio första platserna.

Det tycks vara en utbredd tanke bland många i Amerika att man de ska sprida det amerikanska sättet att leva till alla delar av världen. Ofta kan man se politiker, militärer och andra som på fullt allvar tror att alla vill ha den amerikanska modellen. De står där framför kameran och berättar hur de är ”sända” att skapa demokrati runt om i världen, i själva verket skulle de må bra av lite lågmäld ödmjukhet eller varför inte en demokratikurs i Danmark, i Sverige eller kanske i Holland.

Någon ställde frågan varför Amerika verkar vara så hatad. Jag tror det har att göra med en demokratins hörnstenar, nämligen frihet att själv kunna välja. Många människor runt omkring i världen uppfattar att USA tvingar på dem deras uppfattning av världen. Det kanske konstigaste av allt är att, framförallt de konservativa amerikanarna, inte förstår att de gör något fel.

Jag tycker absolut de borde kunna lära sig av oss européer.


Föresten, han är ju inte död, han Fidel.
Kommentera