Linköpings HC

7298 inlägg · 775 ämnen

Expressen

« · 997376 Till forumet


Expressen
Eftersom jag oftast klankar på tomten på expressen, så ska jag ändå ge kred för att han ibland förvånar...

"Kul också att folket i stan är kvar på lagets sida.
Utan bra publik, inte en chans till en ny final.
Fansen i Linköping kan vara lite väl gnällig mot egna laget ibland och jag trodde att det fanns risk för ett större publiksvek den här säsongen.
Men det är fortfarande bara Frölunda som drar mer åskådare än Linköping.
Jag vet att det funnits en tid då många inte ens velat kalla Linköping en sportstad.
Men för er som inte fattat det än nu: Linköping är en hockeystad.
En av Sveriges bästa till och med."
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad: Nja, det känns som han fortsätter med sitt struntprat.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad: Väldigt förvånande att det bara är Frölunda som drar mer åskådare än Linköping, särskilt som Linköping har den tredje största arenan i elitserien, och dessutom har gått ganska bra de senaste åren.
Kommentera

Sv: Expressen
Paddan: Oavsett om man har en stor arena eller inte måste man ju fylla den. Något som tydligen LHC lyckats bättre med än ex vis. (bara som exempel) Modo.... ;)
Kommentera

Sv: Expressen
Paddan:

Jag är också skeptisk. Faktum är ju att LHC tappar publik för tredje året på raken. Detta när det verkligen är hausse i den generella trenden.

Säsongen, 04/05, slog ES nytt publikrekord med ett snitt på 6 230 och CC var dessutom nybyggt. Idag har vi ett snitt på 6 323, en ökning på 1.5% över fyra år och där det också slogs nytt rekord förra säsongen.

Två av topplagen avviker från denna "trend". Det ena är LHC som tappat 7% sedan 04/05. Det andra är FBK som också tappar publik för tredje året på raken. Deras nedgång är dessutom ännu större, 12%.

FBK har under dessa år 3 finaler och ett guld. LHC nådde förra säsongen sin största framgång någonsin genom finalplatsen i SM. Så de kan ju knappast tappa publik av samma anledning som exempelvis Brynäs gör i år.

I år har det också för första gången varit möjligt att se samtliga matcher via C+. Hur kommer detta att inverka på sikt i en redan nedåtgående spiral?

Sedan är det naturligtvis riktigt bra med ES-mått mätt, att ha ett publiksnitt på över 7 000 på den svenska landsorten. Dock så är det ju ändå så, att över 500 besökare per match i CC, valt att göra något annat under den senaste treårsperioden. 
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov: Jo det är klart, men om det är positiva resultat runt föreningen brukar ju folket dyka upp nästan automatiskt (även om övikspubliken märkligt nog varit ganska svårflörtad i framgångens vindar). Fast distanserad har ju förklarat hur stor publikdragare LHC är, så jag är förvånad att ni inte har större publiksnitt än vad ni har.

Om jag minns rätt så hade man i MoDo gått ut med en hård målsättning, en snittpublik på 7.000 personer denna säsong. Just nu ligger de hemska 10 personer under den målsättningen.
Kommentera

Sv: Expressen
Et tu Brute: Och i år har man tappat 1 %, jämfört med betydligt mer i snittet för hela ES.

Jaja, fortsätt leta trender och tendenser. Jag känner mig inte speciellt oroad.
Kommentera

Sv: Expressen
Paddan: Har distanserad förklarat det? Trordde det var ett referat från en journalist. Tänk så fel man kan ha... ;)
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov: Ah, det kanske var så det var. Sedan återstår det att se om Malmö Arena blir elitseriearena nästa säsong, skulle nästan vara lite spännande om så inte blev fallet.
Kommentera

Sv: Expressen
Paddan: Jo, om Globen ekar tom när DIF ligger på 10:e plats kan man ju bara spekulera i hur Hyllie arena låter med MIF i allsvenskan...

Men visst, alla lag har sina ups and downs. Prövningen kommer när det går riktigt åt pipsvängen. LHC har inte varit där än, förutom första året i ES då man åkte ur direkt. Då ställde alla (dvs. sponsorer och publik) upp och gav förutsättningar för en snabb come-back. Jag tror dock att prövningen kommer efter att man varit med i toppen ett antal år och sedan börjar sladda. Det är då sponsorer, publik, organisation etc sätts på prov.
Men för att vara tydlig. Det som många belackare (mer eller mindre direkt) försöker påvisa; Att det skulle finnas någon korrelation mellan att "hockeykultur" eller "antal år i ES" styr publiktillströmning eller kompetens för att hantera kritiska situationer avfärdar jag rakt av som rent snömos. Lex Brynäs, Lex Luleå, Lex Leksand, Lex AIK...

Så, för att citera en känd person, Ryktet om LHC:s död är betydligt överdrivet.
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov: Själv hade jag stora farhågor angående publiktillströmningen till vår nya arena.

Trodde att det skulle bli väldigt svårt att lyckas locka nästan tvåtusen åskådare mer än vad som maximalt rymdes i Kempehallen, men tydligen fanns det större längtan efter mer bekvämligheter än vad jag trodde.

Men till slut blir man väl less på att äta hummer och dricka champagne varenda dag.

Det ska bli intressant att se vad som händer med publiktillströmningen om MoDo måste spela elitseriematcher i Kempehallen under tiden Curling-EM spelas i Swedbank Arena i december månad.
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov:

Det finns iaf andra som reagerar när en sådan här utveckling pågår år efter år.

[URL=www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/elitserien/article1887466.ab]Glennert finner anledning till oro[/URL]

Så min skepsis rör helt och hållet hur mycket substans det finns i oraklet Nyströms  -"Kul också att folket i stan är kvar på lagets sida".

Känns ju jävligt märkligt övht att ha den frågeställningen, då det gäller ett lag som tog sig till sin första SM-final någonsin för mindre än ett år sedan. Eller finns det konkreta exempel tidigare, där SM-finalisterna drabbats av avsevärda publiktapp? Jag är skeptisk igen.

Förresten är det någon som vet vilket lag Nyström inte har haft som hetaste guldkandidat denna säsong?
Kommentera

Sv: Expressen
Et tu Brute: Men vad är det du vill ha sagt egentligen? Jag hänger inte med.

Att FBK är "Fat and happy" är ju ingen nyhet direkt. Att publiken från ytterområdena sviker när matcherna blir mer tillgängliga via TV-sändningar är väl inget som förvånar. Dessutom blir ju ES-klubbarna kompenserade genom intäkter från desamma, så Glennert borde inte gnälla för mycket.

LHC har inte samma tapp vilket förmodligen beror på att vi inte är lika beroende av att bussa in folk från när & fjärran. Publiken finns på gångavstånd.

Att LHC gick till SM-final förra året påverkar nog inte siffrorna speciellt i år. Med tanke på hur spelet sett ut stundtals är jag förvånad över att snittet ligger så pass högt som det trots allt gör. Å andra sidan ligger vi just nu 2:a, så det kanske har en viss inverkan.
Kommentera

Sv: Expressen
Förtydligande: Årets tapp är ca 1% jämfört med föregående år. Big deal.
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov skrev: "Men vad är det du vill ha sagt egentligen? Jag hänger inte med."

Nyström är korkad och har dålig koll.

FBK har tappat 985 besökare per match sedan, 04/05, LHC 549. Det tycker jag är en sanneligen hög siffra eftersom publiken har gångavstånd till arenan och inte behöver bussas in från när och fjärran.

I en jämförelse med övriga lag på övre halvan av ES och speciellt med Frölunda som sladdat två säsonger på raken, så är det just LHC och FBK som INTE har greppet om sin publik...vad än Nyström skriver.
Kommentera

Sv: Expressen
Et tu Brute: Vad Nyström skriver är ointressant, där är vi helt eniga.

Din dom om "Greppet om sin publik" känns däremot lite överdramatiserad. Jag är inte speciellt orolig.
Kommentera

Sv: Expressen
Så mycket snack om ingenting.

Imorgon blir den en sväng till Globen.
Där lär det gapa tomt i alla fall.

Hoppas för deras del att de får igenom önskan att rusta upp Hovet och göra det till en riktig hockeyarena så de en gång för alla slipper att spela i sveriges tråkigaste arena.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad:

Kan hålla med dig halft om det! Globen är kunlig så länge den är utsåld, annars är Hovet betydligt bättre dock.

Ska bli kul att ta emot er i Globen igen, må bäste man vinna! ;)
Kommentera

Sv: Expressen
Larionov:
 
Min dom var väl inte värre än:

"Sedan är det naturligtvis riktigt bra med ES-mått mätt, att ha ett publiksnitt på över 7 000 på den svenska landsorten."

Så det finns ju ingen anledning till överdramatiserad oro. Däremot är det ju så i dagsläget att LHC och FBK har sämre grepp om sin publik. Det är ju inte så att man bara minskar lite i år. Båda lagen har tappat väsentligt de sista tre åren fast ES som helhet ökar. Detta kan naturligtvis vända.

Någon nämnde Globen och faktum är ju att DIF en gång i tiden hade ett snitt på över 9 000 där. Och så sent som 00/01 var man över 8 000. I år kommer man att vara under 7 000 för tredje året på raken. Något som inte hänt sedan första hälften av 80-talet.
Kommentera

Sv: Expressen
difzi: nja, har man bra platser i globen, så visst - men sitta långt uppe gör att man nästan hellre ser matchen på tv.

Men visst - skulle det vara en klack på ett tusental som på hovet mot ssk - ja då skulle det nog gunga i globen också. Tyvärr var det väl till stor del fotbollspubliken som letat sig innomhus vid det tillfället.

Nä - rusta upp hovet och peta in några tusen platser till och få en kokande gryta även om det inte är fullsatt - det får folk att komma tillbaka. Det gör man inte på en avslagen seriematch med 6-7000 i globen. Oavsett klackstorlek.
Kommentera

Sv: Expressen
Et tu Brute: Statistiken över publiksnittet i ES de senaste åren måste ju läsas med viss urskiljning. Ett antal lag har byggt ut eller byggt helt nytt. Det drar givetvis upp snittet. Lock-out säsongen gjorde också att publiksnittet tog ett rejält skutt uppåt det året.
Cloetta center är en relativt ny företeelse, att många skulle besöka arenan i början av ren nyfikenhet var ganska väntat, lock-out säsongen hjälpte som sagt till, och därefter har det legat ganska stabilt. Jag håller därför inte med om din "dom" att LHC inte har grepp om sin publik. Kan man ligga runt 7000 +/- några hundra är det bra nog. Och om jag inte minns fel är det någonstans där budgeten ligger också.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad:

Mot SSK presenterades DIF fotboll spelarna inför kommande säsong, därav stor klack. Lite trist att det ska behövas sådant, men de va skönt drag den matchen :)

Rusta upp Hovet skulle vara toppen, problemet är både ekonomin och att tre styken lag ska få plats där, vilket är lättare sagt än gjort. Dock har de funkar riktigt bra denna säsong :)
Kommentera

Sv: Expressen
difzi: Jo jag vet. Jag var där.

Jag var även i Globen ikväll. 5.500 i globen känns patetiskt. Sorgligt tråkigt. Hur som helst var matchen rolig - efter en första period som höll på att få mig att gå hem. Märkligt - man var tillbaka i gamla synder - inte alls intresserade att spela hockey.
Sen växlar man upp en växel och kör ifrån Djurgårn. Ändå känns det inte som om det är högsta växeln. Känns verkligen som det kan bli flipp eller flopp i ett slutspel. Blir inte klok på det hela. 1:a linan gjorde 3 fina baljor igen, men fan vad dem är kassa bakåt. Men det kanske man får betala med en sån offensiv.

Jaja, tur man satt kvar efter första i alla fall. Blomdahl ska ha plusbetyg också, han verkar ha växlat upp i alla fall. Videobedömning från mål i dag igen.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad:

Ja, de va tragiskt tyvärr, kan inte säga mycket eftersom jag själv inte va där :/

Inte kan man väl gå hem trots att ens lag ligger under?

Ja, det är bara att gratulera er till vinsten, känns tungt att tappa en sådan ledning, men det är bara att bita ihop och le och sikta framåt o lära sig av misstagen!
Kommentera

Sv: Expressen
difzi: Jo man kan gå hem om man sitter i ett tomt globen och tittar på ett håglöst LHC som inte är intresserade av att vinna, inte ens bjuda till och försöka spela hockey. Varför ska jag då som betalat pengar behöva känna att jag måste stå ut med att se eländet när jag har bättre saker att göra? För att "stödja" laget? Varför? De visar ju inte respekt för mig som betalande åskådare?

Nu satt jag ju kvar i alla fall... Och tur var väl det. Antar att Janne sa något likanande vad jag kände till spelarna i paus.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad: Nä, som medgångssupporter så är du i din fulla rätt att gå hem när som helst under matchen.
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad (och Huge):

Visst har man rätt att gå hem mitt under en match, inget som hindrar än.
Fast i mina ögon är det rätt skamligt att gå bara för ens lag spelar dåligt, vad spelar det för roll att man har lagt ut lite pengar? Man ska stötta sitt lag oavsett, trots att de kankse inte vissar vilja av att vinna.
Kommentera

Sv: Expressen
Huge: Som brynäsare antar jag att du talar av egen erfarenhet. Rikskända som ni är för medgångssuporteri.

Förstår att du provocerar, men ska ändå förklara.
Ja - jag har min fulla rätt som supporter att gå ifrån en match där spelarna inte visar någon som helst vilja eller fighting spirit.

Det är skillnad om de spelar dåligt, ligger under med 0-11 - kämpar de trots det och verkligen försöker - då skulle jag aldrig lämna, då stannar jag och lider med laget. Men är man fullständig apatisk till sitt arbete på isen och inte intresserad av att "skita ner sig" - då är jag inte intresserad av att se på eländet. Simple as that. Du får kalla det för precis vad du vill, jag är gammal nog att inte direkt bry mig. För en finnig tonåring med klubbmärket tatuerat på ballen - så är det kanske lag på att stå kvar och hata dommaren, kasta snus på isen eller nåt annat hela matchen igenom, men riktigt där är jag inte i livet. Jag gillar verkligen LAGET LHC, jag älskar dock hockey. Konsten hockey. Kampsporten hockey. Och när ens eget eller någon annas lag man tittar på inte vill bjuda upp till detta - då är jag inte intresserad. Då misshandlar dem riktig hockey. Simple as that.

Kan tillägga att jag nog aldrig lämnat en LHC match hittils i livet.
Lite för orolig att man ska missa nåt...
Kommentera

Sv: Expressen
"Du får kalla det för precis vad du vill, jag är gammal nog att inte direkt bry mig. För en finnig tonåring med klubbmärket tatuerat på ballen - så är det kanske lag på att stå kvar och hata dommaren, kasta snus på isen eller nåt annat hela matchen igenom, men riktigt där är jag inte i livet."

Jag antar att de där va riktat till mig och inte Huge?
Hockey är så mycket mer än att hata dommaren och kasta snus på isen, precis som du säger så går även jag dit för att kolla på sporten och laget som mitt hjärta klappar för. Sedan finns det ju vissa suppotrar som väljer att konsentera sig att svära åt domaren och kasta snus på isen i stället för att kolla på hockey, de brukar kallas huliganer ;)

Men än hur dåliga eller viljelösa spelarna verkar vara så har jag verkligen svårt att förstå hur man kan lämna en match bara så där. Det är ju då, man ska stötta sitt lag som mest!
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad: Nja, då antar du isf fel. Jag talar inte av egen erfarenhet eftersom fenomenet medgångssupporter är individuellt och förekommer hos samtliga lag. När du drar samtliga brynässupportrar över en och samma kam så gör du ett misstag.
Liksom det är ett misstag att dra samtliga LHC-supportrar över samma kam.
Det jag vänder mig emot är den s.k medgångssupporterns förklaring som även du i detta fall drar fram: om inte spelarna minsann kämpar och ger järnet i exakt varje byte så skiter jag i att stötta och går hem.
Jag anser att supportern i det läget till nästan 100% begår en felanalys som till största del är baserad på den egna besvikelsen över att resultatet inte blir som man tänkt sig. Dvs man ser ofta inte att spelarna verkligen försöker att vända på matchen utan tolkar de misslyckade försöken som att spelarna alltid gett upp och kastat in handduken så fort det tar emot.
Jag är nämligen rätt så säker på att professionella hockeyspelare, så länge det finns en realistisk möjlighet att vända en match, verkligen försöker att göra det också.
Och nu talar jag alltså inte om när man ligger under med 0-4 och det återstår 1 minut av matchen.
Nu kanske jag missuppfattade hur det låg till i just den match som du såg mot Djurgården, men jag fick intrycket att du gick i ett relativt tidigt skede av matchn pga att spelet såg bedrövligt ut och inte pga att det på nåt sätt skulle ha varit kört för er del.
Kommentera

Sv: Expressen
Huge: Jag gick INTE.
Kommentera

Sv: Expressen
Huga!!!!
Kommentera

Sv: Expressen
distanserad: Nä enligt vittnen så SPRANG du .... ;-)
Kommentera

« · 997376