Jag är ju tvungen att gå till fakta för att få helt rätt om siffrorna och här har vi dem.
Sammanfattningsvis deltog David Rautio och Daniel Larsson i 14 matcher tillsammans och i 10/14 hade Rautio förstaspaden, i 4/14 hade Larsson förstaspaden. Daniel hade ju hoppats (eller som han påstår blivit lovad) att få förstaspaden i 50% av matcherna och han fick alltså spade bara 4 matcher isf de 7 han velat.
Men att Daniel Larsson gång på gång påstår att han inte fick stå i mål någon match alls är förstås en oriktig verklighetsbeskrivning. Eller, för att tala klarspråk som vi inom hockeyn brukar, det är lögn!
Här har vi matcherna:
1. Luleå-Brynäs 24-25 4-3 Larsson (Rautio båsdörr)
2. Luleå-Timrå 34-32 4-2 Rautio (Larsson båsdörr)
3. AIK-Luleå 32-30 1-4 Rautio (Larsson båsdörr)
4. Djurgårn-Luleå 36-31 2-4 Rautio (Larsson båsdörr)
5. Södertälje-Luleå 30-25 3-2 Larsson (Rautio båsdörr)
6. Linköping-Luleå 38-23 3-2 OT Rautio (Larsson båsdörr)
7. Rögle-Luleå 35-29 7-4 (sista i öppen kasse) Rautio (Modig båsdörr)
8. Malmö-Luleå 30-26 3-0 (sista i öppen kasse) Rautio (Modig båsdörr)
9. Luleå-Modo 25-33 4-1 Rautio (Larsson båsdörr)
10. Luleå-HV71 28-28 2-1 Rautio (Larsson båsdörr)
11. Luleå-Frölunda 18-45 1-2 Rautio (Larsson båsdörr)
12. Luleå-Mora 35-28 2-3 Rautio (Karlsson båsdörr)
13. Luleå-Leksand 34-28 4-3 OT Larsson (Rautio båsdörr)
14. Luleå-Hammarby 26-28 1-2 Rautio (Larsson båsdörr)
15. Luleå-Huddinge 21-31 2-3 Larsson (Rautio båsdörr)
16. Brynäs-Luleå 35-19 4-5 Rautio (Larsson båsdörr)
17. Timrå-Luleå 36-20 5-1 (sista i öppen kasse) Rautio (Larsson båsdörr)
Man kan väl dela in listan i några perioder:
A) Match 1-6
David får fyra spadar, Larsson får två spadar. Ser ut att vara bra insatser av Daniel Larsson, men av siffrorna att döma kanske något bättre insatser av David Rautio.
B) Match 7-12
David tar samtliga sex spadar men i tre av matcherna saknas Daniel Larsson och Jim Karlsson/Mattias Modig får ta båsdörren. Vet inte varför Daniel saknas i de matcherna? Var han sjuk kanske? Eller började han konstra, vägrade han ställa upp att ta båsdörren? Det som möjligen antyder att han började konstra redan då är att Rautio de matcher Larsson var borta tycks ha stått för lite sämre insatser, vilket får en att fundera varför. De tre matcher Larsson tog båsdörr var David dock utmärkt av siffrorna att döma.
C) Match 13-17
Sedan kommer en period på fyra matcher då Larsson får ta spaden varannan match, Rautio varannan match. Av siffrorna att döma kan man tänka att Rautio var snäppet bättre.
Skulle man fortsatt varva vakt ändå hade Larsson fått match 17, men den fick Rautio, och lite sämre insats enligt siffrorna. Men när laget kom upp på anslagstavlan stod för match 18 mot MooDoo var det Rautio för förstaspaden igen. Då tog Larsson trunken, lämnade omklädningsrummet och åkte hem till Boden.
Så, hur kan man sammanfatta det här?
Sammantaget måste man uppfatta att David Rautio av siffrorna att döma levererade något bättre än Daniel Larsson, men skillnaden var inte så stor. Man kan nog förstå Daniel som hoppades få ta spaden fler matcher. Han hade ju fått stå i pojklandslaget och sådant så han hoppades lyckas i Luleå också. Men han fick ju ändå chanser och hade han fortsatt och dessutom levererat bättre är det väl inte otänkbart att han kunde tagit spaden ännu oftare.
Nu säger ju siffrorna inte allt, men eftersom jag inte sett matcherna är det svårt att veta bättre. Man får ta in i beräkningen att David Rautio var ett år äldre och hade redan året innan lirat för A-junisarna och var därför mer efaren. Daniel Larsson var ny bland A-junisar och hade året innan, när han haft förstaspaden bland B-junisar nästan samtliga matcher, med sina 86,77% räddningar tillhört de sämre av hela B-junisligans målvakter.
Och året efter slog alltså David Rautio igenom så det stänkte om det. Var rena väggen länge, slutade som överlägset bäst bland alla A-junisligans vakter med 94.05% räddningar, 1, 30 insläppta mål per match. Det året vaktade sammanlagt bortåt 70 olika vakter i A-junisligan varav 20-30 sedemera blev vakter i Elitserien och i NHL men David krossade alla. Näst bästa vakt hade bara 92,28%, 2,63 GAA, således långt bakom David. Med David Rautio i målet gick Luleå, som innan dess inte ens nått slutspelen, ända fram till final för A-junisar men torskade mot Köplustan.
Med all den kunskapen är det naturligtvis omöjligt att hävda att Luleå gjorde fel som satsade på David Rautio.
Och framför allt är det ohederligt av Daniel Larsson att påstå att han inte fick stå någon match alls för Luleås A-junisar. Det är ljug, ljug, ljug och ljug.
Däremot kan man i efterhand undra varför han året innan fick stå nästan varje match trots att han levererade så usla resultat. Om något borde man i efterhand säga att skulle någon varit sur på tränarna borde det förstås ha varit Mattias Modig som nästan aldrig fick spaden hos B-junisarna eftersom Daniel Larsson fick stå nästan hela tiden trots hans kassa resultat.
Nej, självbilden är inte riktigt riktig och man kan bli tveksam på om det är en spelare som passar in i laget. Förutom en lyckad säsong i Djurgårn har det faktiskt gått rätt illa för alla hans lag och han har varje gång varit ute i media och klagat på målvaktstränare, tränare och lagkamrater.
Jag är tveksam.
Skulle det stämma ändå vidhåller jag vad jag sagt. Om det ska fungera med dig i Luleå måste du leverera en rejäl Pudel, Daniel!
Apropos Daniel Larsson och den kritik mot Luleå som han framört i hur många intervjuer som helst, även fast dessa handlat om helt andra saker.
Sammanfattningsvis har Daniel kortfattat påstått att han inte fick stå i mål för Luleå eftersom Mattias Modigs farbror ville ha bort honom från klubben så att det blev plats för den ett år yngre Mattias. Jag har ju rapporterat statistiken tidigare men tog här nya siffror från en på Urkenforum som nyss kollat upp och bl a funnit att Daniel stod FYRA matcher för Luleås A-junisar innan han drog hösten 2003. Jag hade för mig det var tre matcher. Daniel själv påstår att det var INGEN match.
02/03 lirade Larsson för Luleås B-junisar och vaktade kassen nästan varje gång. Den ett år yngre Modig fick bara enstaka matcher.
03/04 gick Larsson upp till A-junisar. Under inledande hösten tog han spaden fyra gånger emdan konkurrenten Rautio fick ta spaden några matcher fler. I vredesmod lämnade Larsson omklädningsrummet och åkte hem till Boden, 20 minuters bilresa. Rautio höll spaden för A-junisarna resten av matcherna den säsongen, med undantag för att Modig fick gå upp några matcher och Gusten gå ned några matcher.
Året som kom slog Rautio igenom med dunder och brak i småkronorna i junis-VM men också i Luleå A-junisar där han inledde en säsong med att typ hålla nollan för Luleå alla inledande matcher, som Luleå förstås vann även om man förlorade skotten stort i samtliga dessa matcher... sedan tog man upp Rautio till A-laget men Slavomir Lener lät honom sköta båsdörren några år, medan mediokra vakter kastade in puckarna för oss. Jag pratade faktiskt med Lener om det där men han var en bestämd herre med bestämda uppfattningar från NHL, typ 2 förstalinor, 2 brunkarlinor, en etablerad seniorvakt. Han menade att han hellre hade en äldre vakt med erfarenhet från massor av matcher än en ung talang, för då visste han vad han fick och slapp tänka på vaktsidan. Trots att A-vakterna silade hejvilt...
Och Davids utveckling och karriär gick i stå några år. Men han kom tillbaka i Almtuna, Lillehammer och Oskarshamn och var därefter klar att återvända till oss och nu är han etablerad, som regel med minst antal insläppta mål i Elitserien/SHL år efter år efter år.
Med detta som bakgrund kan man knappast påstå att Luleå valde fel som gav Rautio fler förstaspadar än Larsson. En vanlig kille skulle bitit ihop och genom bra träningar och bra insatser de gånger han fick spade kämpat sig in trots konkurrensen. Men Larsson drog och i eftersnacket har han öst skit och "egna" förklaringar bakom junistiden. För att ytterligare testa Larssons omdöme kan vi se på siffrorna:
Säsongen 02/03 spelade Daniel Larsson 12 matcher i J18 med en räddningsprocent på 86,8 (!) Mattias Modig hade 90,5% men fick enbart 2(!) matcher.
Säsongen 03/04 fick han 4 matcher i J20 med en räddningsprocent på 89,5%. Mattias Modig spelade enbart 2 med en räddningsprocent på 93,1. David Rautio spelade 30 matcher med en räddningsprocent på 91,1. Gusten Törnqvist spelade 3 matcher med 91,2.
Visst kan man säga att siffrorna säger inte allt men några fakta måste man kunna plocka fram om man i åratal ska föra en vendetta mot en förening i media och om alla fakta pekar åt annat håll, samtidigt som man "friserar" dem rejält för att de ska passa ens egen uppfattning? Nej, det duger inte.
När det gäller Daniel Larssons talang som vakt har han definitivt sådana som duger för att tampas om en förstaspade i Luleå Hockey. Dessutom är han norrbottning och är hemma mycket, har byggt hus vid Luleälven.
Men minst sagt tveksam har hans karaktär varit när det gällt negativ kritik mot de klubbar och tränare han varit med och detta har synnerligen gällt hans tugg mot Luleå, vilket tror jag dessutom förstärkts enormt med anledning av många i Bodens inställning till Luleå inom hockeyn och annat under 90-talet och 2000-talet.
Jag kan tänka mig Daniel Larsson i Luleå Hockey men för att det ska fungera är jag övertygad om att han är tvungen att leverera en ordentlig pudel för allt han tidigare sagt.
"Jag var ung, jag var dum, jag var orättvis, jaf hade fel och det erkänner jag. Nu är jag överlycklig att vara hemma igen och kommer att ge allt jag har för Luleå Hockey."
Ungefär så, Daniel, OK?
Om nu Aftontrasans rykte stämmer...
Redigerad kommentar