Luleå HF

116324 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1703659

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Att Huva-tjeck gillar att vara skådespelare efter matcherna vet vi ju sedan länge, men jag hade inte uppfattningen att han var en filmare även under matcherna. I a f inte jämfört med Apans vakter där de tycks ha en tradition och värdegrunnnnnd av osportslighet och fusk.

Men Huvva straffades ju med 5 000 i böter sedan han låtsas bli träffad i huvudet mot Luleå och nu rapporteras han tydligen igen. Nu håller ju DIFiplinnämnden på med att etablera en straffskala men jag gissar att de dubblerar straffet för återfallsfilmare och att det därför blir 10 000 i böter denna gång, om han fälls.

Samtidigt känns det verkligen onaturligt att SHL beslutat skicka filmarna till DIFiplinnämnden från i år och hittills har landets vidrigaste filmare fläskberget Hollywood inte fällts en enda gång. Och nu lär han klara sig från filmningsfällning minst fem matcher till eftersom han kommer att stängas av för sin fula armbåge i ansiktet på en oförberedd icke tacklingsbar motståndare som fläskberget hoppade på som tredje person, därmed illustrerande som kapten värdegrunnnnnnnnden hos Apan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Luleå leker!

Nja. Vi inser väl alla att som det säg ut mot HV kommer det inte att se ut när vi möter Köplustan och andra lag. Ett HV utan backar innebar ju att våra linor fick fritt spelrum och kunde spela ut som de önskade.

Men ändå känns det ganska bra. Redan i förra matchen mot Pölsan kändes det som ett fall framåt, ett spel som började fungera och ett lag som hade en idé för vad man ville göra på isen. Visserligen tappade vi en tvåmålsledning och visserligen torskade vi i sudd, men de flesta av oss såg ju matchen som ett positivt besked.

Och det blev mer av den varan i går. Naturligtvis måste man se insatsen i första hand som en konsekvens av att starkare HV är helt under isen nu. Men jag tycker att det fanns andra och viktiga besked som tar intrycket från Pölsanmatchen ännu längre. Våra spelare börjar hitta varandra med pass på bladet isf på skridskorna och spelarna börjar veta var man har varandra. Dessutom ett antal experiment i linorna som gav många intressanta resultat.

1. Rajala-Harju-Micflikier

Känns ju som en mycket fin kombination, med två tvättäkta snipors som kan förvalta de magiska pass som Rajala levererar. Ett problem är förstås att denna lina är svag bakåt. Harju och Rajala står på -3, Micflikier på -1. Centerharju, lagkaptenen, ska förstås väntas ta ett defensivt ansvar men lite väl ofta är han frö mjuk och kan inte agera med kraft, är dessutom lite långsam såväl på rören som i speluppfattningen försvarsmässigt. Rajala kämpar på men ingen väntar sig att han ska kunna tillföra så mycket försvarsmässigt; men däremot kan han checka och sno puckar. Micflikier har en stor arbetskapacitet såväl i anfall och försvar och kan han hitta rätt position i försvaret vore det bra.

Men sammantaget behöver denna lina, när den inte har puck, ha ett väldigt tryggt backpar bakom sig. I detta nu är det Mikkelson-landslagsjanne som är den perfekta kombinationen med den här producentlinan, fast de kommer ju inte att alltid ha dessa klippor bakom sig.

2. Pistol Pete-Wally-Lennart.

Lite oväntat men faktum är att Lennart passade ganska bra in med dessa två offensiva spetsar. Här hade man ju väntat sig att Sweatt är den som ska in med Pete och Wally men kanske dessa talangfulla men lite lätta postjunisar bättre behöver en tung tank som Lennart som komplement - ungefär som när Snygg-Mats Lavander visade sig vara exakt vad the Övertroneå Connection firma Omark-Harju behövde på sin tid.

3. Vilket skulle innebära att vi har en sådan stark spets som Bill Sweatt att placera i någon av 3e och 4e linorna. Vilken omgivning blir då bäst?

En tanke skulle vara med Hedman plus någon av centrarna.

Hedman-Grana-Sweatt skulle jag tro kunde bli en riktigtvstark lina, om grabbarna klickar in med varandra.

En annan möjlighet vore förstås Hedman-Lagacé-Sweatt. D v s då har vi säsongens inledande och lyckade förstalina, men där Hedman går in i stället för Micflikier. Kanske kan fungera den också, där Hedman alltså får en Snygg-Mats/Lennart-roll att tillföra tung fysik, isbrytare och sargkämpe?

Ja, här finns några varianter att välja på och om de två förstalinor vi körde med i går fortsätter fungera även mot starkare lag borde det vara möjligt att i nästa hand leta upp en fin tredjelina där Sweatts spetskompetens kan utnyttjas på bästa sätt.

Och lyckas det, och vi därigenom får fram tre linor med god chans att producera poäng, har vi ganska många snubbar kvar som vi kan använda för att optimera en fjärdelina också. Tidigare har ju pite-Foppa och Fabbe varit självskrivna där men ytterligare spelare att tillgå är förstås Mastomäki, Ekarv, Sylvegård samt antingen Lagacé eller Grana, beroende av hur trean formeras.

Funderingarna idag gäller alltså i första hand linorna eftersom det är där vi har flest tänkbara kombinationer som kan tänkas möjliga och dessutom är det den lagdel där vi behöver leta mest.

På backsidan börjar det ju visa sig vad vi har att tillgå.

Mikkelson är strålande, synnerligen fin rekrytering och en klippa, en försvarsgeneral.

Sigalet är ju också det, även om det fortfarande kommer att dröja ett tag innan han kommiti kapp den här säsongen.

Landslagsjanne räknas förtås alltid bland backklipporna, även om jag tycker att han börjar bli lite långsammare nu med åldern, fast fortfarande med erfarenhet i massor.

Dessa tre backar är ju självklara men så gäller det att hitta tre till. Vi har
- Ilari Melart
- Craig Schira
- Oskarsson
- Savilahti-Nagander
- Själin
- Och kanske Kukan?
- Christian Jaros?

Här är det lite mer oklart.

Schira räknade man ju ut nyss och trodde väl att han skulle få lämna men enligt Osten ska man jobba för att han ska komma in bättre i jobbet. Naturligtvis har Schira kvalitet, men det besvärliga under säsongens inledning är ju att han inte alls deltagit i lagspelet utan hellre kört sitt eget race och gjort lite av vad han känt för, dessutom inledde han med att ta meningslösa och slöa utvisningar; ett tecken på en spelare som inte har lagets bästa i första hand. OK, vi hoppas det ordnar sig. Även om jag är fortsatt tveksam men hoppas jag får fel.

Kukan? Ja Osten försöker ju hävda att NHL ska släppa honom till oss eftersom han placerats i AHL med hänvisning tioll att Kukan skrev på innan han fyllt 20, men just nu hävdar ju NHL att åldersstrecket 20 gäller för när NHL-säsongen började. Och man vet inte säkert vad vill Kukan egentligen? Man får väl räkna med att vi INTE får loss Kukan men det är klart att han vore en utmräkt förstärkning eftersom han var strålande såväl offensivt som (äntligen!) också defensivt under senare delen av förra säsongen.

Melart. Jag gillar honom och nog känns det som att han vill och hela tiden försöker hitta rätt spel för att passa in. Än så länge lite valpig men det ordnar sig nog.

Oskarsson...emellanåt imponerande stark framåt men så kommer hans svagare defensiv fram av och till och det är svårt att acceptera en back som inte kan göra ett back-jobb. Känns som att det sitter mest mentalt och hoppas att han kan få stöd att skärpa och tuffa till sig i försvarsspelet.

Savilahti-Nagander. Hmm, lite Melart över honom. Har mycket som talar för honom och man ser honom gärna kvar men allvarligt talat har han varit med länge nu och det är frustrerande att han fortsätter att då och då spela oerfaret. Behöver en trygg partner förstås.

Själin. Kanske, men troligen senare och han behöver lite tid för att utvecklas, vilket kanske blir i Aspis, för spela behöver han.

Lite synd att Jaros placerats uppe i Aspis tills vidare. Tror att han kan bli en storback och jag undrar om han inte skulle kunna ta stormsteg redan i år om han fick lira med Luleå, gärna med någon av de mer erfarna backarna som stöd och handledare?

Ja, naturligtvis finns det att arbeta med på backsidan men där har vi ett antal spelare som vi behöver köra på med för att det ska börja sitta. Och naturligtvis är det av stor betydelse att det ska sätta sig bland linorna så att de också kan etablera sin del av försvarsarbetet för att ge backparen mer trygghet än vad vi haft under inledningen av säsongen då backarna ofta hamnat i problem när forwards stöd varit för lite eller helt obefintligt ibland.
Kommentera