Luleå HF

116300 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1750906

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Funderingar om Luleås lag 2016/2017

Under ett antal år har man vant sig vid att Osten tidigt i Silly Season varit långt framme och presenterat de nya spelarna för kommande säsong. Tidigare var han som regel skicklig att identifiera de bästa korten från Allsvenskan och hade dessa klara för Luleå innan övriga SHL-klubbar ens förstått att jakten börjat och i fjol med förstärkt kassa kunde han t o m gå in och slåss om eftertraktade namn från andra SHL-klubbar; en ovan situation för oss från Luleå som varit vana vid att inte ha pengar att delta i sådan jakt, samtidigt som alla Ostens lyckade värvningar snabbt erbjöds extrema löneförhöjningar för att gå till andra klubbar när kontrakten gick ut. Mike Helber skröt t ex i TV att han för Pungens räkning ringde upp Arlbrandt och erbjöd honom 4-5 ggr högre lön, bara.

Men i år vet vi mindre. Trots att ett antal namn presenterats känns det som att Osten inte kommit ut ur truppgarderoben ännu? Har han mindre kassakista att tanka ur i år eller hur är det? Folk menar att truppen börjar bli fylld och bara ett fåtal ytterligare kan tillkomma, är det så? Och har Osten i så fall pengar och målsättningar att landa några riktigt tunga namn? Svårt att veta. Några drömmer våta drömmar om våra Linusar Omark och Klasen och naturligtvis vore det kanon att få hem dessa Linusar men särskilt realistiskt är det inte: båda går extremt bra i KHL respektive Swiss och lär vara låsta med jättelöner länge till.

Folk som vill håna menar att Luleå ställde upp tre mål - att vinna SHL, att vinna slutspelet om SM och att vinna CHL - och eftersom vi inte lyckades med något av dessa skrattar man "fiasko".

Var det så.

Knappast. Varför skulle vi ställa målsättningarna lägre? Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna bågen, skaldade Fröding.

Det tog TID att komma igång med lagen och Sweatts skada var extremt olycklig. Men faktum är att vi var det lag i SHL som tog allra flest poäng under omgång 19-52 av SHL. Med beröm godkänt förstås. Och i slutspelen om Europamästerskapet liksom om svenska mästerskapet föll vi mot blivande dubbelvinnarna Frölunda, efter att ha givit dem en kamp in mot målsnöret; vi var Frölundas svåraste motståndare i båda mästerskapen. Med beröm godkänt förstås.

Men hur blir det nu?

Vilka har vi tappat? Och vilka har vi?

Målvakt.
Daniel Larsson. Nej, Daniels vaktkarriär har gått ned ordentligt och vi har så välbeställt på vaktsidan att Daniel inte kommer att saknas.

Men vi har Joel Lassinantti och vi har Filip Gustafsson. Med all säkerhet seriens bästa målvakt och bästa målvaktspar. Kan inte bli bättre på den fronten:-)

Backar.
Jonathan Sigalet. En tung förlust. En kille som imponerade stort förrförra säsongen och föreslogs bli kapten efter Abbotten, men i slutet av årets säsong gick det "så där" och han verkade inte riktigt pigg på att fightas mot sin nya klubb, Köplustan. Men en bra back och en tung förlust.

Oscarsson. Ja nog hade det varit kul om han lyckats men faktum är att det har han inte och nu får han söka utvecklas vidare på annat håll.

Landslagsjanne? Börjar luta mot att janne inte får plats. Igen-kligen skulle jag gärna se janne med ett antal matcher under kommande säsong för att lyfta honom, trotjänaren, till alla rekord men han är senaste åren inte samme janne som tidigare utan har svårare att hinna med så visst finns chans att hitta starkare back. Men trist att tappa en sådan ikon.

Hittills har presenterats Linus Nässén och Viktor Amnér och även om de knappast imponerar som stjärnvärvningar får vi väl se vad de går för. Dessutom är Pontus Själin med och han hoppas vi väl ska ta ett fortsatt kliv när han blir senior men vi får se.

Vidare har vi kvar Craig Schira, Christian Jaros, Brendan Mikkelson och Ilari Melart och där är det bara att tacka och ta emot. Fyra riktigt starka backar. Skira startade ju helt värdelöst men blev riktigt bra mot slutet. Mikkelson gick lite upp och ned men en hög lägstanivå och en klart godkänd back. Melart började kaotiskt men blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led och till slut en av våra bästa backar. Och så Christian Jaros - som jag är överraskad att han blev kvar; om han nu blir det - eftersom jag anser Jaros så jäkla duktig att han redan nu vore mogen för NHL. Blir han kvar, blir han dessutom ett år bättre. En egen produkt som sökte sig till Luleå som 16-åring och fått en härlig utveckling.

Jag bedömer backsidan stark men det krävs att någon eller några av frågetecknen går in och övertygar om det ska hålla och dessutom får man räkna med att för en riktigt bra backsida behövs mer än sex duktiga backar, eftersom skador har för vana att decimera uppsättningen under en säsong.

Här skulle vi gärna se att Osten landar ett riktigt tungt namn och gärna en med ett mäktigt skott. En Janne Niinimaa från hans år i Luleå är ungefär vad man skulle önska, för att landa i uppfattningen att vakt-backsidan blir på mästarnivå.

Forwards?

Ja, här har vi fler problem.

Granström, Wally och Micflikier har dragit. Våra mest framträdande forwards alltså och definitivt jobsposter att förlora och svåra att ersätta.

Vidare Rajala, en förlust som känns "så där". Bidrog inte så mycket som man hoppats på, men förstås en stjärna som med rätt omgivning kunde ha levererat så mycket mer.

Petrell har lämnat. Visserligen ofta rätt osynlig, men en fenomenal tacklingsmaskin uppskattad av många.

Emil Sylvegård drar söderut igen. Uppskattad men det lossnade inte riktigt och blev inte så stark som man hoppats.

Ungefär hälften av forwardsuppsättningen alltså borta och det känns förstås, samtidigt som det ger plats för nya förstärkningar, för att få till bättre linor än tidigare.

Så, vad har vi kvar där?

En klart godkänd fjärdelina:
Johan Forsberg
Karl Fabricius
Christopher Mastomäki

samt:
Jacob Lagacé
Johan Harju
Anton Hedman

Vilket är i magraste laget, för att uttrycka det svagt.

Dessutom plockar vi upp några egna produkter från junisnivå:
Isac Lundeström
Anton Toolanen
Alldeles utmärkt. Två bra killar som det känns skitfint att vi lyfter upp redan nu. 19-årige Toolanen och jättelöftet Lundström, bara 16 år gammal. Känns riktigt bra att Luleå ger egna junisår chansen och dessa två tror vi mycket på. Även om de nog inte i år kommer att vara som allra bäst utan kommer att utvecklas mycket mer under de år som kommer. Men det ska bli kul att följa dem; hoppas de går bra och etablerar sig i laget!

Och så ytterligare en "ny" spelare:
Bill Sweatt
Ja, han var ju med redan i fjol men igen-kligen inte eftersom han var borta i stort sett hela tiden. Det påstås att Bill efter operation ska bli helt OK och hoppas att det är sant, samt att han - efter fjolåret och Luleås tålamod - nu satsar stenhårt för att leverera. För Sweatt på topp har förutsättningar att bli en av SHL.s allra bästa spelare.

Sedan har vi några nya: Julius Junttila, Andreas Falk och Gustav Rydahl.

Håller tummarna för att Ostens kompetens som vanligt hittat spelare som går in och förstärker.

Men... nog känns det som att man väntat sig några stjärnforwards till. Har Osten pengarna? Pågår jakten i det tysta? Kommer det några fler namn, några stjärnor som återigen får drömmarna att lyfta till förhoppningar om en ny jakt på Gludet?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Vet att jag nämnde det tidigare att om ni fått behålla ungefär samma lag ett år till hade ni nog tagit guld i år men som vanligt med lule så tappas det hårt efter varje säsong och då blir att börja om på nytt.
Ska bli intressant att se vad era sista värvningar blir för ni kan omöjligt ha slut i kassan med en biljoner i bakfickan!
Kommentera