Luleå HF

116310 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2084299

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Inga matcher i SHL eller SDHL ikväll men i norra A-junisserien möter Luleå Hockey Apjunisarna nere i Apkraft arena inför läktare fullsatta av Apans dominerande supportergrupp, de tomma stolarna.

Apjunisarna har fyllt på laget med spelare från A-laget, medan Luleå spelar med egna junisar bara.

Efter halva matchen är ställningen 1-1.

Luleås lag tränas av Fredrik Öberg, f d huvudtränare för Apans A-lag. Apans lag leds inte oväntat av en viss Marklund - det är samme person som i egenskap av "lärare på Apans hockeygym" utsatte skolelever för förnedrande och kränkande mobbing, vilket fick allt möjligt stöd av Apans sektledning, ända till dess att Skolinspektionen hotade med att flytta hockeygymmet till Umeå, varpå apsekten kom med en icke seriös "ursäkt"...

TILLÄGG: Paus inför tredje perioden nu och Luleå leder med 1-3, efter att skotten i andra perioden varit 10-10 men Luleå vinner perioden med 0-3.

Säga vad man vill om Apan men målvakter kan de inte utveckla och försvarsspel vet de inte vad det är; bara tuta- och kör i sekten.

TILLÄGG: Junisapan kom loss rejält i tredje, vann skotten med 16-5. Men det var tydligen samma "hockey" som A-Ap-Laget, vinna skott som ej resulterar. Målen i tredje 1-1, sammanlagt 2-4; Luleås juniorer slår apjunisarna. Igen.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Det var tufft fast kanske nödvändigt att stoppa elithockeyn i mars, även om Sverige med is i magen hade kunnat flytta slutspelet till sensommaren, som NHL gjorde.

Och efter att ha blivit blåsta på slutspelet och kvalspelet är det fantastiskt att vi nu kommit igång igen, även om det utan så mycket åskådare blir ekonomiskt tufft för många-de flesta klubbar. Men fortsätter de inte mister de väl SeMer-pengarna också.

Covid-19 har verkligen fått betydelse för hockeyn liksom för all annan verksamhet.

Känns som en ödets nyck - eller som de säger nu i the Big Apple: Karma - att en av de bedrövligaste motståndarna mot effektiva insatser, Donald "FakeNews" Trump - själv infekterats. Detta efter att ha tagit bort US stöd till WHO och försökt öppna upp ett US of Disneyland, som drabbats hårt genom icke effektiva och samlade insatser. "Det här är bara en kort händelse, snart har den mirakulöst försvunnit". "Folk kan inte bli tvingade bära ansiktsskydd för att motverka spridningen, de måste ha frihet att göra som de vill." "Vi har ett vaccin inom veckor". "Är inte så farligt, man kan väl injicera eller dricka bleach, det fungerar ju bra att rengöra saker med."

Och så vidare. Samtidigt som han själv uppfört sig oansvarigt när det gällt att skydda sig och de i hans omgivning för smittan.

Och nu är han alltså smittad. Inledningsvis "testat positivt, inga symptom" därefter "milda symptom" någon dag senare. Nu i helikopter till armésjukhus, bara "för säkerhets skull".

Det ska väl ordna sig.

Eller?

Nej, det tror jag inte. Han har ett flertal riskfaktorer, dels man och inte kvinna, dels hela 74 år, dels kraftigt överviktig. Har han tur kan han tillfriskna men min "educated guessing" är att han i början av kommande vecka försämras och blir svårt sjuk.

Vad gör de då?

Ja, till att börja med är chansen att överleva betydligt större i dag jämfört med i våras. Man har lärt sig en hel del under det här dryga halvåret. Han har redan givits en drog bestående av s k två olika monoklonala antikroppar mot SARS-CoV-2 vilket eventuellt kan ha viss effekt. Han kommer helt säkert att också få remdesivir, det antivirala läkemedel som i vissa studier tycks visa viss effekt. Och vidare kommer man att kunna behandla och något förebygga blodproppar och hyperinflammation i lungvävnad; delorsaker till den högre överdödligheten inledningsvis, samt ge honom extra tillförsel av syrgas.

Men räcker det, om han nu blir så svårt sjuk att han sövs, intuberas och läggs i respirator?

Nej det är inte alls säkert. Förstås. Jag skulle uppskatta att risken för att han avlider i covid-19 kan vara bortåt 10%.

Det finns ett ytterligare vapen: behandling, med s k extracorporeal membrane oxygenation, ECMO. Det innebär att syrsättningen via lungorna ställs in men patientens blod cirkuleras över till en maskin som tillför syre, varpå det syresatta blodet transfunderas in till patienten. Lite som dialys alltså, men där renar man blodet från slagg som njurarna inte fixar; vid ECMO är det de röda blodkropparna som tillförs syre.

ECMO finns etablerat i de flesta utvecklade länder men inte vid så många platser och bara ett fåtal kan behandlas samtidigt. I Sverige är det väsentligen bara unga personer som kommer i fråga, som kan vara nedsövda under ECMO dagar-veckor - eller som läget är för covid - i månader. Tanken är att lungorna under tiden ska kunna tillfriskna och att patienten till slut ska kunna klara sig i respirator utan ECMO och sedan helt utan hjälp. Det HAR räddat liv vid andra tillstånd och i enstaka fall även vid Covid där dock lungskadan är mer uttalad.

Med detta som bakgrund: är det rimligt att överväga ECMO - om det skulle behövas - för en överviktig 74-årig man?

Nej, naturligtvis inte.

Kommer man att göra det i US, om det skulle behövas för Trump?

Det blir i så fall intressant. Personligen skulle jag mena att det är helt otänkbart, men kan det uteslutas i US of Disneyland?

Inte säkert. De kan ju komma på att kör ECMO några månader till coronan är borta och transplantera sedan in nya lungor på det 74-årige mannen, som tycks betala sin frisör 700 000:- om året. Hur mycket övervård kan han köpa, jämfört med alla som han jobbat för att ta bort Obamacare från, medan han själv betalt mäktiga 7 500:- årligen i skatt?

En konsekvens av detta är att Trump kan komma att ge covid "ett ansikte". Ungefär som på 80-talet då US väsentligen skitit i HIV/AIDS till dess att deras egen kompis Rock Hudson fick AIDS och blev den pandemins "ansikte" i US.
Kommentera