Luleå HF

116350 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2109355

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage:

Det verkar gå bra att raljera om intervjuer du uppenbarligen inte sett.
Han sa inget om att serien borde ta paus på grund av något slags
samhällsansvar, utan på grund av något så omodernt som sportslig
rättvisa. Men det var ju dåligt av Brynäs att inte lyckas pricka in
sitt smittavbrott i samband med landslagsuppehållet eller samtidigt
som då de andra lagen hade smitta (då vi fick en massa framflyttad
matcher). Så otroligt klantigt av oss.

Sen förstår jag inte hur ett kval skulle ha kunnat genomföras
på ett rättvist sätt i "våras" då en hel del spelare i alla lag
troligtvis redan hade gjort klart med nya klubbar. Skulle
då de spelat utan de spelare som redan gjort klart med
nya klubbar, för att deras kontrakt gått ut? Eller skulle
de fått använda de spelare de redan gjort klart med,
inför den här säsongen?

Lagen i SHL och Allsvenskan kan ju inte göra lite som de vill,
som i NHL, när det gäller att ta paus, för att slutföra en säsong
flera månader senare.

Men som sagt, varför ska något så omodernt som sportslig
rättvisa finnas inom de högsta hockeyserierna i Sverige.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Enaranger: Jodå. Jag såg hela intervjun live. Och jag - liksom de allra flesta (eventuellt pölserliga fans undantagna) - har nog väldigt lätt att tro att det som väsentligen motiverar hans förslag är att Pölsan ligger på bottenplacering och riskerar kvalas ut ur SHL.

Nu tror jag inte att han behöver oroa sig. Pölsans lag är tillräckligt starkt för att under säsongen utan vidare klättra upp från den positionen - covid eller inte covid.

Massor av lag i SHL har drabbats av covid och uppskjutna matcher - Luleå var t.o.m. beredda att dubbelmöta Röglet med en femma borta, ersatta av junisar. Och bara gillat läget.

Sportslig rättvisa är ett begrepp som kan diskuteras länge och jag utgår från att - även om det borde vara ett objektivt begrepp - finns det säkert många lag som vars supportrar anser att just de missgynnats. Är det t ex sportsligt (och ekonomiskt) rättvist att flera lag köper spelare som aldrig förr i detta för alla klubbar ekonomiskt svåra läge?

Nej. Vi har bara väntat på att något lag skulle dra upp "coronakortet" och ingen hade väntat sig att något av de bättre placerade lagen skulle göra det. Man väntade på att det kortet skulle spelas ut av Pölsan, Malmoe eller möjligen Pungen. Nu "vann" Pölsan.

Du förstår inte hur avslutande spel - som t ex kval - skulle ha kunnat genomföras vid en senare tidpunkt? Nja, bäst att du snabbt meddelar NHL din bedömning så att de kan annullera det slutspel om Stanley Cup de senarelade och genomförde, troligen utan att de hade frågat dig om det skulle blivit sportsligt rättvist.

Hade BurkÖlen, MooDoo och de andra accepterat att chansen att kvala upp till SHL senarelagts? Jag tror det men du kanske vet bättre. Dock har du med all säkerhet Tjommen på din sida.

TILLÄGG: Förresten, jag såg att du på annan plats undrade på om det gällde att testa negativt för att tillåta att spelare återkom. Nog för att det finns underliga påhitt men det är en meningslös åtgärd. Sanningen är den att i normalfallet uppvisar de med coronainfektion allra högsta koncentrationer i prov från bakre svalgväggen ett par dagar innan de insjuknar och därefter under ungefär en vecka innan nivåerna faller ordentligt. Men testerna är så extremt känsliga att man ofta kan påvisa virus nukleinsyra i minst 2-3 veckor till därefter. Sanningen är dock att det kan vara icke infektiösa virusrester; ingen använder sig i rutinen av virusodling som mer korrekt skulle påvisa infektiöst och eventuellt smittsamt virus. Så i praktiken brukar man utgå från att den som helt tillfrisknat sedan några dagar samt det gått en dryg vecka från insjuknande, kan betraktas som inte längre smittsamma. Så den rutin som hockeyn använder borde hamna någonstans där. Inom parentes sagt hör man lite knepiga tolkningar när det gäller möjlighet att delta i junis-VM men det kan vara knepigt bestämt alternativt att man tvingats välja några kriterier på gott och ont.

Som exempel kan anföras att i Sverige har man rapporterat att drygt 250 personer som diagnostiserades och smittskyddslagsanmäldes för SARS-CoV-2-infektion i våras också anmälts för detsamma under hösten, >3 månader efter första anmälan. Efter noggrannare undersökning har man än så länge bara konstaterat reinfektion med ett muterat virus för en enda person; övriga hittills undersökta har testat positivt för sitt "första virus" dvs således ej säkert viabelt virus utan kvarvarande delar av virusnukleinsyra.

Så, sammanfattningsvis. Det finns idag ingen rutin att avvakta till dess att spelarna "testar negativt" innan de kan återgå i spel. Det som avgör är utan tvivel hur spelarna känner sig, när de är mogna att återvända. Infektionen orsakar i inte så få fall en långvarig skada på lungvävnad och det kan för flera ta rätt lång tid innan de orkar med den ansträngning som svensk elithockey kräver.
Kommentera