Luleå HF

116399 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2172135

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
David Rautio Berguv.

En äkta Luleåhjälte och vill jag påstå den förste i en lång rad av Luleåmålvakter som vi betraktar som ”Arvet efter Myllys”. Som därefter fortsatt med bland annat Anders Nilsson och Joel Lassinantti. Samtliga Luleåpojkar. Men också genom andra unga pojkar som sökt sig till Luleå för att få utvecklas i den fina vaktskola som utvecklats som del av Myllys arv; Johan Gustafsson, Filip Gustafsson och Jesper Wallstedt med flera.

Så naturligtvis har vi den förste – Berguven – på en särskild plats i våra Luleåhjärtan. Berguven kom fram som en fantastisk juniorvakt men hanterades lite klantigt i flera år då han väsentligen fick sköta båsdörr bland seniorer i Elitserien och Allsvenskan under viktiga utvecklingsår. Men han kämpade sig tillbaka och plockades in i Luleås A-lag av Rönken och Bulan. Och blev därefter en etablerad målvakt i Elitserien under ett decennium. Nu fyller han snart 36 och på senare tid har det nog känts som att karriären går mot sitt slut.

När Luleå nu fick hem Lassinantti och Wallstedt var det klart att Berguven skulle bli trea i Luleå och då beslutade han själv att ta en ny utmaning genom att gå till Pungen.

Pungen hade allvarliga problem. Låg jumbo i serien, klart distanserade av övriga lag och i allmänhet räknade nog alla med att Pungen redan var klara för kvalet. Pungen hade redan vid säsongstart blivit svikna av ”monstret” som utan varsel bara hoppade av hockeyn. Sedan hade pungarne fått klara sig med Niklas Lundström, som iofs hade talang, men inte alls kunde visa den stabilitet och nivå som krävdes. Pungen hade – utan Berguven – spelat 38 matcher och vunnit bara åtta av dem.

Berguven har tagit spaden från start i tolv matcher för Pungen – och Pungen har vunnit NIO av dessa matcher:

VINST Djurgårdens IF - Linköping HC 2 – 3
VINST Linköping HC - Rögle BK 5 – 3
VINST Brynäs IF - Linköping HC 2 – 4
VINST Färjestad BK - Linköping HC 2 - 5
VINST Linköping HC - Örebro HK 4 - 2
Torsk Linköping HC - Skellefteå AIK 2 - 5
Torsk IK Oskarshamn - Linköping HC 4 - 1
VINST Linköping HC - Frölunda HC 2 - 0
VINST Linköping HC - Färjestad BK 3 - 2
Torsk IF Malmö Redhawks - Linköping HC 3 - 2
VINST Linköping HC - IF Malmö Redhawks 6 - 3
VINST Brynäs IF - Linköping HC 3 - 5

Helt otrolig scenförändring och något som nog ingen hade trott möjligt. Nu är det visserligen inte klart ännu men sannolikt kommer Pungen att slippa kvala. Visst finns det flera delförklaringar till detta t ex att de på slutet fått tillbaka Broc Little i spel.

Men det är ingen tvekan om att den överlägset största förklaringen är att Pungen genom Berguven fick en stabil och pålitlig målvakt som match efter match garanterade att hålla en hög nivå vilket inneburit att det blivit så mycket enklare för backar och forwards att sköta sin del av spelet. Och då kunde Pungen gå från att vara ett förlorande lag till att bli en av seriens just nu mesta vinnare.

Jag tycker allvarligt talat att det är uselt av media och självutnämnda hittepå-experter att inte ha identifierat och presenterat en sådan viktig händelse och att ha givet Berguven den hyllning han är värd.

Men i våra hjärtan har hans spade blivit alltmer förgylld.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Match ikväll: Apan-Malmoe. Ingen stor betydelse denna match.

Malmoe är ju i praktiken klara för socialt slutspel från plats 9. Skulle vara om de satsar att ta plats 8 av Warulfven kanske, men den chansen tappade de nog efter bara 1 poäng mot Oskars och Luleå.

Apan å andra sidan ser man gärna torska eftersom det innebär att Trottoarkanten blir kvar på plats 3 med chans försvara den positionen när de båda lagen spelar match 52. Iofs spelar kanske plats 3 eller 4 ingen större roll. 4an får väl Gangsteröret i kvarten, 3an får väl HK Arslet. Men det är klart att ju längre från topp Apan slutar i tabellen desto bättre!
Kommentera