Luleå HF

116687 inlägg · 888 ämnen

Inlägg #2274282

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage: Jaha Svenne då är det max 500pers på läktaren då igen....
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
BusarnasBuse: Ja, vilket elände!

Jag anser ju att Folkan skärpt sig sedan de sparkade tidigare alltför slappa GD i november. Men genombrottet för omicron har helt ändrat förutsättningarna och för närvarande är det svårt att veta exakt vilka åtgärder som är bäst. Så är det för Sverige och så är det för hela världen, men framför allt nu för de tempererade länder på norra halvklotet som har vintersäsong vilket kraftigt förstärker risken för luftburen smitta inomhus.

När det gäller omicron är det två omständigheter som har extremt stor betydelse och gissningsvis tar det åtminstone januari ut innan kunskapen blir tillräckligt bra för att man ska veta hyggligt väl vad göra.

För det första uppvisar ju omicron höggradig immune escape vilket innebär att inducerad relativ immunitet efter tidigare infektioner och vaccinationer har relativt liten förmåga att påverka risen för infektion och smittspridning. Endast relativt nyligen vaccination med en tredje dos mRNA-vaccin tycks ha viss effekt.

Men detta innebär förstås att användningen av "vaccinpass" blir diskutabel för att inte säga meningslös. Hade det bara gällt deltan skulle detta verktyg kunna utvidgas nu men mot omicron räcker det inte- Nu är det ju tydligt att Folkan augusti-november skulle ha kört stenhårt med vaccinpass eftersom det hade rejält ökat andelen två dos-vaccinerade bland 20-40-årsgruppen. Men det missade man.

Likaledes var Folkan alldeles för seg för att köra in tredje dos och hade man startat tidigare för folk under 80 år hade vi nått längre.

Men ovanstående gäller alltså bara skydd mot infektion och skydd mot utbrott. När det gäller individens skydd mot svår sjukdom och död finns det all anledning att tro att den tidigare inducerade relativa immuniteten innebär förekomst av cellulär immunitet mot mer konserverade determinanter (som inte smiter undan på samma sätt som neutraliserande antikroppar mot ytdeterminanter på virus spike - basen för omicrons immune escape) och att effekten på sjukvårdsbelastning och död kan bli mer begränsad.

Den andra omständigheten är förstås omicrons dokumenterade förmåga att ge upphov till en sjukjävla våg och var den kommer att ta vägen. I Sydafrika pekade det och lugnade sig snabbt men där har de högsommar. Inte som vi i Västeuropa vinter och därmed kraftig utbrottsförstärkning genom luftburen smitta inomhus.

Så, vad är rätt att göra nu? Acceptera att omicron bränner över landet och att vägen mot flockimmunitet får löpa amok? Eller kommer det att kosta alltför mycket svår sjukdom och död? Och VILKA verktyg kan överhuvudtaget fungera mot Omicron?

För att använda en rysk spionterm: läget är komplicerat och allvarligt. Folkans och regeringens ställningstagande att hålla grundskolan och gymnasium öppna innebär att vi släpper lös elden för det är barn och ungdomar som driver omicronutbrottet ut i samhället och vi får hoppas på det bästa. Men vi hade inte mycket till val. Att stänga ned skolorna hade knappast accepterats. I många andra länder har man ju skolverktyg som rejäla åtgärder avseende ventilation, munskydd, vaccinkrav med mera, men Sverige har ju varit hopplöst efter när det gäller att inse att smittan är luftburen och att snabbt nu ändra sig var knappast görbart.

SÅ svårt att veta vad som är bäst nu och dessutom tveksamhet avseende effekt av diverse verktyg.

Folkan/regeringen kände förstås att de måste göra något när nu smittspridningen sätter rekord dag efter dag och därför fick vi detta: att minska antalet kontakter människa-människa som förstås är en försiktighetsåtgärd för att det inte ska balla ur för mycket och för att i efterhand kunna försvara besluten.

Men i vilket fall anser jag att 500-gränsen för hockeyn igen är för slappt. Hockeyn har hela pandemin skött sig väl och visat att man varit beredd att göra det som behövs. Att Be-Ge Hockeycenter i Oskarshamn med publikkapacitet 3 275 åskådare får en gräns på 500 personer kan man förstås köpa - men inte att Fjollbollen med publikapacitet 13 850 åskådare ska rätta sig efter samma gräns på 500 personer.

Där har man faktiskt haft nästan två år på sig att begripa att det skulle man kunnat sköta bättre. Det hade naturligtvis varit betydligt bättre och körbart att man satt en gräns baserad på andel, t ex c:a 15% vilket skulle givit Oskars c:a 500 åskådare men Fjollbollen runt 2000 och Delfinen c:a 1000.

Det tycker jag är alldeles för slappt av Folkan att inte ha skärpt sig där.
Kommentera