Luleå HF

116560 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2391970

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: All "landsbetäckande media" skiter i att ta upp artikeln där Brendan uttalade sig i NSD. Sådana är de. Men det vore kul att läsa vad han sa? Vet att du klokt drar dig för att smygcitera betaltext från våra lokaltidningar, men tror du att du kan ge oss lite ändå?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Tror att jag sammanfattade det viktigaste. Fast det är ju min tolkning. Gör ett undantag men uppmanar alla som vill ha bra koll på Luleeå Hockey att ta en prenumeration. Utan prrenumeranter tappas den goda evakningen. Men håll till godo.

"Jag försöker inte filma" • Shinnimin ber om ursäkt

"Jag ber om ursäkt till laget och till våra supportrar." I en lång intervju talar Brendan Shinnimin ut om gamla synder, om hatet och hotet som har följt honom och hur han nu vill tvätta bort stämpeln som ligans värsta filmare.

Brendan Shinnimin har tidigare inte velat prata mer om alla anklagelser han får. Men nu ställer Luleå Hockeys omstridde forward upp – efter att ha blivit dömd för filmning två gånger på två veckor.

– Jag sitter inte i omklädningsrummet innan match och funderar ut hur jag ska filma i kväll. Jag försöker inte filma. Om det är någon som tror att jag går ut och försöker filma är det bara löjligt. Jag går ut på isen för att spela så bra jag kan, för att tävla och göra allt för mina lagkamrater, säger han och fortsätter sedan att prata om saker som hänt tidigare i karriären:

– Det har däremot funnits situationer där jag har förstärkt en del, som nog alla har gjort någon gång i sin karriär – och jag ber om ursäkt för min del i det.

Det är egentligen efter första domen, filmningen mot Linköping, som Shinnimin går med på en intervju. Den filmningen tycker han att disciplinnämnden har bedömt helt korrekt. Den tar han på sig.

– Jag ska göra det bättre. Jag vill ändå be om ursäkt för det.

Sen kom den andra domen från matchen mot Färjestad.

Den har han desto svårare att köpa.

Som den 31-årige forwarden tidigare har berättat för Sporten menar han att det är ett tydligt slag i ansiktet och att han bara reagerade utifrån det. Att han ryckte bak med huvudet av slaget och släppte klubban för att ta sig för ansiktet. Det disciplinnämnden bedömer som en förstärkning.

– Jag håller fortfarande inte med om det. Hur förväntar du dig att jag ska agera när jag helt oväntat blir slagen i ansiktet? Ja, jag tog mig för ansiktet. Ja, jag föll ner på isen i oro för en skada, och jag fick skador i ansiktet, men ställde mig ändå upp direkt. Men det är bara en naturlig reaktion att ta mig för ansiktet när jag blir slagen där. Det hade de flesta gjort. Det var tre incidenter från samma omgång i SHL där alla kastade sina klubbor framåt och tog sig för sina ansikten. Men bara jag blev anmäld för det. Så antingen spelar jag med helt andra regler än de andra eller så är jag en måltavla, säger han och visar upp klipp på de andra incidenterna i sin telefon.


Brendan Shinnimin vill ta ansvar för sina misstag. Men kan ändå inte låta bli att känna sig jagad i svensk hockey och få skit för saker han inte har gjort.

– Förstärkningar i viss mån kommer aldrig att försvinna helt. Det händer överallt och det händer väldigt ofta. Men där är det jag som får mest skit nu, jag har blivit en syndabock för det. Och varje gång jag ramlar ner på isen kommer folk direkt undra om jag filmade eller inte. Därför måste jag verkligen göra allt för att stå på fötterna nu. I alla lägen, säger kanadensaren.

Är det ditt eget fel?

– Jag vet att folk vill att jag ska säga att jag får all den skiten för att jag är en filmare och att jag förtjänar det. Men jag vill inte helt gå med på det påståendet. Det bästa jag kan göra nu är att be om ursäkt för de gångerna jag har gjort fel och lova att jag ska göra mitt bästa för att det inte ska hända igen.

Är det något med din spelstil som sätter dig i den här positionen?

– Jag spelar med mycket energi, mycket fart och är inte rädd för att gå in i svåra lägen framför målet mot killar som är mycket större än mig själv. Du kan ju se på mig. Jag är 5'9 (175 centimeter) lång och väger 82 kilo. Ibland går man upp mot stora, starka spelare. Men nu har vi kommit till en punkt där folk börjar skrika så fort jag ramlar, ändå.

Kommer det någonsin ändras för dig i Sverige?

– Jag vet inte. Det kan ju lika gärna vara så att det inte händer något mer i Sverige nu. Men även om jag skulle sköta mig prickfritt fram till omgång 52 skulle det inte spela någon roll ifall en domare då gör bedömningen att jag filmar. Då skulle allt jag har gjort fram till dess vara glömt och jag skulle bara vara ligans värsta filmare igen.

Tror du själv att det kommer förbli så?

– I media och sociala medier kommer det nog vara så. Det är vad det är, jag kan inte styra vad andra ska tycka. Jag kan bara se till att fortsätta att komma till rinken, jobba arslet av mig och vara en bra lagkamrat.

Har det gått så långt att du funderat på om du ens kan spela i Sverige efter det här?

– Det här kommer inte påverka om jag spelar här eller inte. Jag kan ta det här, oavsett om det är rättvist eller inte. Jag har inte haft det här problemet i andra ligor, men det är en väldigt viktig fråga i Sverige där det fokuseras mycket på filmningar. Men det kommer inte driva mig bort från den här ligan. Jag är inte så mentalt labil så att några dåliga meddelanden eller lite skällsord får bort mig, säger Brendan Shinnimin.

För det har kommit en del hat. Och hot.

Efter matchen mot Växjö, första matchen efter filmningsdomen mot Linköping, ville han först inte prata och sa att det bara riskerar att göra allt värre – "med dödshot och sådan skit."

– Det är vissa som inte gillar mig. Jag tror att en del har ogillat mig ända sedan min tid i Växjö, men även en del som har börjat ogilla mig nu. Men jag får många fina meddelanden från supportrar som stöttar mig också. Det bästa är fortfarande att se vad man betyder för en del barn när de kommer och vill få sina klubbor signerade eller ta en bild med mig. Jag vet att det alltid kommer finnas människor som vill sänka en, men jag får ändå tänka att jag fortfarande får vakna upp varje dag och spela sporten som jag älskar och har dedikerat mitt liv till. Och jag tänker inte låta någon utifrån knäcka mig och ta det ifrån mig.

Men hoten har kommit ibland, säger han.

– Det händer inte bara mig. Det är bara att kolla vad som hänt Isac nu. Folk måste förstå att vi är mänskliga och att det här är hockey. Vi spelar hockey – se er omkring vad som pågår i omvärlden med krig där de inte vet om de ska överleva nästa dag. Och här blir man hotad för att man spelar hockey, kom igen. Det är galet.

Tar du hoten på allvar?

– Att någon fysiskt skulle göra dig illa för att du har filmat har jag svårt att se. Finns det sådana människor i det här landet? Jag vet inte. Skulle någon kunna göra något fysiskt mot Isac Brännström bara för att han har fattat ett familjebeslut och ska lämna klubben nästa säsong? Då har vi mycket större problem att ta hand om, säger Brendan Shinnimin.

Han fortsätter:

– När man får hot om fysiskt våld så tar man det mer seriöst. Men när folk som inte har spelat på hög nivå själva bara skriver skit om hur man spelar tar jag det med en nypa salt.

Debatten om filmningar i svensk hockey har gått varm i början av den här säsongen? För varm kanske? Brendan Shinnmin tycker att det finns värre saker än filmningar, men håller med om att det är något som ligan ska försöka få bort.

Han själv ska göra sitt bästa, säger han.

– Det kommer inte hända igen, det kan jag försäkra er om.

Herman Öberg
Kommentera