Luleå HF

116550 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2405858

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Har ju kritiserat tabloiderna för att de skitit i TV-pucken som hade 1,5 miljon TV-tittare under finalhelgen eftersom vinnande laget var Norr...nej jag menar: av okänd anledning.

Men nu slår de till med en ny vinkel "Bulan: tråkigt!"

Det enda Bulan sagt var att det var tråkigt att inte alla fick spela. Norrbotten hade nästan fyra femmor i båset men det var väsentligen bara två femmor som spelade. Norrbotten är inte ensamma om detta, utan många av distriktslagen toppar rätt hårt.

Nu ska förtydligas att Bulan tycker att det varit roligare för de andra spelarna att få lira mycket också, men betonar att han inte talar om vilket system som gjorde att LAGET presterade bättre och om TV-pucken ska uppfattas som tävling där man gör det bästa man kan för att vinna i stället för principen "alla ska få vara med lika mycket".

Per Ledin som assisterande svarar ganska bra. Att de börjat urvalet med >150 spelare och successivt reducerat till de som fick plats i laget och det blir hela tiden ett minskat antal men i slutändan väljer tränarna att matcha det lag de bedömer kommer att lyckas bäst. Vilket innebär att de två femmorna inte alls innehåller de "10 bästa" spelarna, men de femmor man bedömer kommer att lyckas bäst med. Vilket de varit tydliga med hela tiden och accepterats av pojkarna som köper det och gör sitt bästa. Under alla gruppspelsmatcher körde de i princip med alla spelare inklusive testade olika formationer. Men när de kom till de sista tre matcherna - samtliga mot lag som tippats kunna vinna TV-pucken - toppade de laget. Det ska påpekas att Norrbottens Bulanhockey ge bättre stöd för ett sådant spel - att försvara sin zon och slottet mot målchanser för att sedan ge järnet i spelvändningar. Jämfört med t ex andra lag som ger järnet framåt med tuta och kör hela tiden.

Och visst fungerade det. Att se Norrbottens defensivt starka hockey var som att se Luleå Hockeys SHL-lag spela, med det undantaget att jag tyckte faktiskt att de 15-åriga pojkarna delvis var bättre på detta att försvara vårt mål än SHL-laget ibland.

Nu vann Norrbotten och svårt att klaga över att de efter alla gruppmatcher valde att toppa laget under de tre riktigt svåra sista matcherna. Inklusive att man vann.

Men Aftontrasan förnekar sig inte. Skiter t.o.m. att rapportera från finaldagarna. För att söka hitta skit att skriva om, inklusive den där jätteartikeln från finaldagen där de vred upp TV-pucken att lika Flugornas Herre med mordhot och pennalism - vilket de grundade på en enda händelse nämligen att en skåning för några år sedan "skojade" genom att ringa och "bombhota" en arena där Skånes lag skulle tänka i sedan hans egen grabb sållats bort ur laget.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sanny publicerar sin uppfattning om de 14 SHL-lagen hittills i Sexpressen (länk) och jag tycker att det är ganska bra bedömningar avseende vad som fungerat och inte fungerat för lagen samt vilka som tycks vara stabila och vilka som inte nått så långt samt vad som fattas.

Tycker att det var överlag kloka synpunkter och stämmer väl överens med ens egen uppfattning även om man väsentligen bara sett de andra lagen när de mött Luleå.

Han påpekar också vilka lag som kan behöva förstärka och hur det arbetar för det fast det inte är lätt.

Om Luleå skriver han kortfattat att "Luleås defensiv är bäst i serien. Det är faktiskt helt galet hur bra siffror som man har om man ser till den underliggande statistiken. Faktum är att defensiven är bättre än vad den var i fjol. Problemet ligger istället i offensiven där man visserligen skapar mycket men har väldigt svårt att kapitalisera på chanserna.".

En detalj han inte går in på är förstås att många lag har skaffat sig målvakter som bör förväntas vara mycket bra, men än så länge är det faktiskt rätt många av dessa som inte alls levererat. Personligen tror jag faktiskt att de flesta av dessa kommer att lyfta sig rejält framöver när de blivit varma i kläderna och det kan mycket väl tänkas påverka slagstyrkan rejält för flera lag. Jag talar förstås inte om Lassi; han har ju levererat från start och är bäst i serien.

Kan vara klokt att beakta när man funderar på fortsättningen av SHL efter Koskenkorva. Vi fokuserar förstås på att vi måste få det att släppa framåt och göra fler mål. Utan att i lika hög grad slå oss för bröstet för att vår defensiv är så extremt stark. Känns som lite onödigt många mer eller mindre uddamålsförluster som kunde slutat åt andra hållet, speciellt på senare tid. Å andra sidan hade vi varit före Läjkers - som leder tabellen - om vi vunnit den match mot dem vi skulle ha vunnit om de inte haft flytet att vända den. Men sådant brukar jämna ut sig med tiden.
Kommentera