Luleå HF

116297 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2421249

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ett liknande mått för att värdera zebrors utvisningsbenägenhet är att mäta hur stor andel av matcherna som de håller utvisningarna på en låg nivå. En sådan nivå kan föreslås max en utvisning per period och lag. Det kan uppfattas som en nivå där lagen i större utsträckning får avgöra vilka som ska vinna i 5 mot 5 utan att påverkas så mycket av spel i special teams.

Varför visar vissa domare ut mer oftare än andra? Är det för att de är skickligare att upptäcka regelbrott? Eller för att zebrorna vill "synas" och därför blåser överdrivet på tveksamma utvisningar eller chansar på att det var kanske ett regelbrott, publiken tycks ju mena det?

Båda mekanismerna kan nog förekomma.

Nedan har vi i alla fall en figur som visar i hur många % av de matcher en zebra dömer som han låter lagen avgöra. Ganska stor skillnad mellan olika zebror där vissa ligger på 65-70% medan andra hamnar på 20-25% bara.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Vänta nu har Sören lagt av eller vad...
Bringan är en domare för sig men att Grosshandlarare Sjökvist flöjtar på så pass på utv det såg man inte!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
När det gäller tilldelning av zebror vet vi ju att zebran Johan Nordlöf är före detta apspelare, men föll ifrån som senior då han inte var bra tillräckligt. Vad värre är kanske är att hans farsa varit ekonomiskt ansvarig och nummer två i Apan under många år till helt nyligen.

Och ändå - som vi tidigare diskuterat - har Nordlöf satts som zebra i apmatcher.

Nu upptäckte jag att vi har en rookiezebra med liknande bakgrund. Jag talar om Mattias Enroth som var Timretspelare fram till han blev senior och också han föll ifrån. Och här har vi en speciell situation eftersom hans brorsa Jhonas Enroth är målvakt för Öret.

Kollade igenom och fann att Mattias varit zebra för en match Timret-Läjkers, där utvisningsminuterna var 6 min för Timret, 27 min för Läjkers. Vilket berodde på 5 min+ match för en läjk för tripping i första perioden.

Ja, inte är det lätt, det här. F d AIK:aren Ulf Rådbjär visades ju vara en alldeles utmärkt zebra och lite grann har ju många av oss förespråkat tidigare spelare att utbildas till zebror eftersom de kan ha en nyttig erfarenhet. Däremot tycker man att de andra skälen - att farsan har ekonomi med Apan, eller att brorsan vaktar målet för Öret borde diskvalificera dem för att döma sådana matcher.
Kommentera