Luleå HF

116506 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2435323

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Mycket bra skrivet. Vi hoppas även att Luleå lyfter i tabellen. Vore intressant att diskutera filovirus med dig vid tillfälle som arbetar med smittskydd. Har det varit fall av filovirus i Sverige? Hörde rykten om något fall som fördes till Linköping men det var längesedan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Charliejfz: Jo, kan området, fast skriver inte om sådant här eftersom det inte har med hockeyn att göra, fast gjorde undantag för senaste pandemin eftersom det hade stor betydelse för hockeyn och för hockeyintresserade.

(Men bara kort om filofrågan. Jo, det har hävdats att Linköping hade ett fall av filovirus 1990. En konsekvens av detta blev att en underläkare där sedan blev betraktad som ”expert” på området farliga virussmittor vilket fick till följd att han trettio år senare var i position att ta ansvar för hantering av coronapandemin vilket inte gick så bra. För några år sedan – detta är inte känt – visades dessutom att det var en felaktig diagnos för Linköpingsfallet och att det handlade om ett mer vanligt virus som ledde till blödningskomplkationer vilket kan ske vid ett antal olika virusinfektioner även om det är ovanligt. Visst är det möjligt att importera mer dödliga filovirus som ebola och marburg till Sverige, även om de har kort inkubationstid, men vid misstänkta fall skulle de diagnostiseras inom timmar på säkerhetslabbet SMI, numera vid Folkan, och vidare smittspridning stoppas. Vanligen visas patienterna ha malaria i stället. Filovirusinfektioner har diagnostiserats vid säklabbet men aldrig på patienter i Sverige. Däremot ett fall av den tredje mer bekanta blödarfebervarianten Lassafeber på patient i Göteborg men det blev inga problem med det.)
Kommentera