Luleå HF

116471 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2475608

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Dags för slutspurten av SHL. Fulla omgångar tisdag – torsdag – lördag - tisdag – torsdag – lördag - tisdag – torsdag. 8 matcher på 17 dagar och nu ska det avgöras!

Vad har vi kvar att kämpa om?

Plats 1-2
Apan och Läjkers leder överlägset och tar plats 1-2. Och det lutar starkt mot att Apan vinner serien.

Plats 3-8
Mycket jämnt och här kan allt hända! Sex lag inom 3p (Fiskrenset 1p mer, fast de har spelat en match mer). Lag 3 och 6 Fiskrenset och Warulfven har många spelare skadade och speciellt Ulfven har förlorat mycket på sistone. Samtidigt har lag 5 och 7 Trottoaren och Oskars gått mycket starkt på senare tid. Platserna 3-8 kan sluta hur som helst och det lär bli en kapplöpning i i kaklet.

Plats 9-11
Tre lag som fightas om 2 platser i åttondelsfinal och en plats för spelslut. Röglet tycks vara mest på gång och borde nog ta en av slutspelsplatserna. Medan det kan bli mer hårt mellan Pungen och Luleå.

Plats 12-14
Malmet har förvisso vaknat på slutet, men är chanslösa vad det gäller komma över strecket och förbereder sig för kval. Det står mellan HuVa och Pölsan vilket som får möta Malmet. Mycket jämnt mellan de två lagen men på senare tid har Huva vaknat som en fågel Fenix och gått bäst i serien, medan en redan bräcklig Pölsa helt kollapsat. Mycket förvånande om det inte blir Pölsan och Malmet till kvalet – det känns helt säkert att det blir de två lagen nu.

Detta och de olika sektionerna av SHL. Låt oss då se närmare på Luleås situation.

9 poäng upp till toppsex och direkt till kvartsfinal samt 11 poäng ned till kvalplats. Ingendera kommer att bli aktuell.

De flesta lagen ovan för oss går bra nu och mycket svårt att se att vi ska kunna passera fem av lagen innan det här är över.

Nedåt känns avståndet för långt till nedre strecket. Skulle vi slå Fiskrenset i morgon medan Pölsan torskar mot Apan (mycket möjliga resultat) innebär det att Pölsan därefter måste ta >2 poäng mer än Luleå i snitt under de sju matcherna. Det skulle kräva att Pölsan helt mirakulöst vaknar och går som ett av seriens bästa lag under avslutningen, men också att Luleå rejält kollapsar. Och på senare tid har det snarare sett ut som tvärtom. Nej, vi riskerar inte att tvingas till kvalspel.

För oss handlar det bara om vi ska nå det sociala slutspelet och åttondelsfinal i slutspelet eller inte. Bedömar våra konkurrenter på följande sätt:

Röglet
Laget tycks vara på väg at vakna och gå allt bättre. Kan förväntas tämligen säkert ta sig till slutspel.

Pungen
Vår primära konkurrent. Pungen går hyggligt och tycks stabila och fortsätter nog så. Vår chans att placera oss framför Pungen består i att vi måste gå ännu bättre än pungarne nu mot slutet. Fixar vi det? Kanske, kanske inte. Känns lite som 50:50.

Kan några andra lag blanda sig i denna kamp?

HuVa
Kan de verkligen hämta in ett avstånd på hela 9 p på bara 8 matcher? Svårt att tro. Men de har en j-a medvind nu och försprånget kan teoretiskt vara borta redan efter 3 av 8 omgångar. Kanske det fixar det trots allt? Vi får väl se hur det utvecklas närmaste omgångarna för att se om de kan hota os.

Warulfven
De är ju hela 9 p före oss och så mycket ska vi inte kunna hämta in på 8 omgångar. Men ulfvarne har en väldig massa spelare borta nu och har börjat torska många matcher, så vi får väl se närmaste matcherna hur det där utvecklas. Håller det för osannolikt att Ulfven faller under Luleå men helt omöjligt är det inte.

Sammantaget tycks det närmast handla om det blir Luleå eller Pungen som tar den sista platsen i slutspelets åttondelsfinal och vilka som hamnar i spelslut.

Vilka matcher har vi och Pungen kvar att spela då?

Luleå HF - Frölunda HC
Rögle BK – Luleå HF
Växjö Lakers HC - Luleå HF
Luleå HF - Brynäs IF
Skellefteå AIK - Luleå HF
Luleå HF - Örebro HK
Färjestad BK - Luleå HF
Luleå HF - IF Malmö Redhawks

Linköping HC - Rögle BK
IK Oskarshamn - Linköping HC
Linköping HC - HV 71
Färjestad BK - Linköping HC
Linköping HC - Timrå IK
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
Växjö Lakers HC - Linköping HC
Linköping HC - Leksands IF

Ganska lika svårighetsgrad. Vi få se!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Inget novemberlunk i SHL längre för här på slutet av serien har varje match mer eller mindre betydelse på olika sätt.

Full omgång ikväll:

• Luleå HF - Frölunda HC
• Skellefteå AIK - Brynäs IF
• Färjestad BK - Timrå IK
• Örebro HK - IF Malmö Redhawks
• Linköping HC - Rögle BK
• IK Oskarshamn - Leksands IF
• Växjö Lakers HC - HV 71

Några matcher intressanta sexpoängsdrabbningar mellan lag som fightas om närliggande positioner i tabellen.
• Kommer Timret att ta chansen mot den gravt skadedrabbade Warulfven när det gäller kampen för direktplats i kvarten?
• Både Oskars och Trottoaren går mycket starkt med duktiga forwards mot slutet av serien för att överraskande ta plats så högt som möjligt bland toppsex: vilket av lagen tar chansen att rycka nu?
• Pungen och Röglet tampas om att säkra plats för att få spela åttondelsfinal och kan stabila Pungen stå emot Röglet som är på gång nu?

Och så har vi serietabellens fyra bottenlag i farten mot svårt motstånd?
• Malmet ska väl inte ha någon chans mot Öret eller smäller de in sju mål igen? HuVa har ju mirakulöst vaknat och gått bäst i serien på senare tid men kan de fortsätta segertåget när de nu möter Läjkers, som visserligen är lite av i en formgrop, men har så mycket styrka om de kan få till det? Pölsan har ju missat varje chans att skärpa sig i match efter match och har snarast gått från svaga till total misslyckad kaos på alla fronter och inte fan ska de väl ha något att säga till om när de nu möter seriens starkaste lag tillika med femton raka segrar på hemmaplan?

Och så Luleå där spelarna kämpar som fan numera och där man kanske håller på att få ihop hockeyn även om man inte kan bortse från att laget har brister och svårt att få in puckarna. Efter att ha förbättrats senaste veckorna har man väsentligen tagit sig ifrån risken för kval eftersom Pölsan samtidigt havererat och kan man idag ta pinnar och definitivt stänga kvalfönstret neråt? En vinst idag skulle innebära att man återigen tar plats för det sociala slutspelet eftersom de närmaste konkurrenterna Pungen och Röglet möts med följd att de torskar 3 p.

Samtidigt möter man Fiskrenset mot vilka vi misslyckats under SHL under säsongen och tappat alla 9 poäng vi spelat om. Skulle de matcherna slutat tvärtom hade vi idag nästan bytt plats i tabellen med Fiskrenset, men vi har torskat gång på gång.

Första matchen borta stängde vi ner rensarna fint i första perioden och tog ledningen med 0-1 men i andra perioden överraskade de oss i special teams och vände till 2-1 efter mål i PP och sedan i BP av Friberg och sedan blev det inte fler mål.

Andra matchen i Delfinen stängde lagen ned varandra och det stod länge 0-0 men i tredje perioden när Luleå vred upp tempot och jagade framåt slog den knepige Friberg till igen och satte 0-1 vilket Fiskrenset försvarade in i kaklet.

Tredje matchen återigen en nedstängningshistorria i första perioden med skotten 1-4 och målen 0-0. I andra perioden tog Luleå över allt mer, men rensarna satte 1-0, varpå Luleå vände till 1-2 men Fiskrenset kvitterade till 2-2 innan perioden var över. Och så kom tredje perioden där Luleå tog över spelet ännu mer - men helt knepigt gled Fiskrenset ifrån och vann matchen med 5-2, trots skotten 15-27.

Vi har stått upp bra mot Fiskrenset under matcherna i SHL men de har kunnat utnyttja våra misstag i försvaret och därigenom vunnit alla matcher.

Men Luleå har på senare tid blivit starkare och försvaret har reducerat misstagen och dessutom har vi CHL-semifinalen där Fiskrenset lyckades nå 2-2 hemma trots att Luleå var bättre och sedan slutade även returen i Luleå oavgjort och då chockade Luleå Fiskrenset genom att mirakulöst vinna straffläggningen efter en sagolik straff av Shining Shinnimin som lurade rensets målvakt Lars upp på läktaren för att köpa korv medan Shinnimin säkert hängde det avgörande målet. En oerhört tung förlust för Fiskrenset och omedelbart och på grunden av den torsken beslutade ful-Joel att sluta bestämma i hockey-Sverige och i stället lägga ned karriären. Vidare tycks Fiskrenset ha en del spelare borta, kanske jokern Friberg också?

En hel del som talar för Luleå i dagens match alltså. Men. Nu har i drabbats svårt genom att DIFiplinnämnden stängd av Engsund, och det låter som att inte heller en krasslig Honka kan spela i kväll. Lutar mot att allt-i-allo-Berglund lirar back samtidigt som Ola går in och centrar en av förstalinorna. Hur kan det gå?

Väldigt svårt att säga på förhand. Det kan bli fågel eller fisk. Mycket spännande att se fram emot!
Kommentera