Luleå HF

116459 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2490133

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
På officiella hemsidan ges nedanstående information bland annat avseende 11 (!) juniorer som kan vara aktuella för A-laget mot Malmet ikväll:

Utifrån att ett flertal spelare är skadade eller sjuka kommer vi få se många nya ansikten i kvällens hemmamatch mot Malmö – här kommer en kort kommentar kring var och en från J20-tränare Lägge.

Några av spelarna har redan gjort matcher i SHL – antingen på isen eller på bänken – men för det stora flertalet blir kvällens SHL-match mot Malmö deras SHL-premiär.

Här kommer några korta kommentarer från J20-tränare Pontus Lägge om spelarna som kan vara aktuella för spel ikväll mot Malmö:

BACKAR

5. Erik Hannu (2003, Boden)
Skridskostark och bra passningsspel.

8. Simon Lindblom (2003, Västerås)
Bra blick för spelet och skottvillig.

39. Edward Björk (2003, Piteå)
Defensivt stark, uppoffrande spelstil.

FORWARDS

9. Isac Hedqvist (2005, Övik)
Intensiv och skicklig trollkarl på isen.

16. Axl Johansson (2003, Luleå)
Snabbast i Sverige, bra skott.

17. Arvid Kruukka (2003, Kiruna)
Oerhört bra spelsinne, skicklig med pucken.

19. Elias Callgren (2004, Luleå)
Bra storlek och skott.

20. Ruslan Jamaldinov (2005, Luleå)
Tvåvägsspelare, bra skott och jobbar för laget.

23. Oskar Lundkvist (2004, Storfors)
Tvåvägsspelare, smart med pucken.

24. Johannes Mäki (2004, Kiruna)
Både skjuter och tacklar hårt.

25. Marcel Stefancik (2003, Slovakien)
Jobbig att möta, intensiv och mogen i spelet.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleås spelare mot Malmet.

Warden tar spaden. Bland backarna saknas Erik, Sellgren och Engsund. Berglund går ner som back. Dessutom har vi junisarna Lindblom och Björk som tredje backbar samt Hanna som sjunde back.

Och kolla linorna! Vi går in med hela ÅTTA (!) junisar! Rasken, Sallinen och Einar Wolf bildar "förstalina" och dessutom spelar Nikupeteri och Mattsson men förövrigt bara junisar!

Luleås val att vila seniorer inför slutspelet och låta junisarna spela drabbar ingen annan än Luleå, eftersom det försvagar våra chanser att avancera till plats 9 och 10 i tabellen. Sportsligt!

(Till skillnad från hur Apan för några år sedan skickade ett helvt junislag att torska mot en SHL-motståndare i slutmatch av serien, vilket innebar att det laget klättrade över strecket och ett annat lag skickades ner under strecket. För att ha mage till det måste man ha en rejäl värdegrund.)

Nåja. Om vi då alltså räknar med att Malmet slår oss innebär det yay vi blir kvar på plats 10. Det betyder:

a) att vi kan ställa in oss på att spela vår första åttondelsmatch hemma i Delfinen på lördag.
b) att vår motståndare sannolikt blir Timret. Lite lägre möjlighet att det blir Oskars. Mikroskopisk chans att det blir Fiskrenset.

OK, vi ger upp chansen att få spela 2/3 hemma, men den chansen var mycket liten. Vidare missar vi Trottoaren som motståndare, men samtidigt riskerar vi inte att få möta Röglet: Dessa två lag är nu mer eller mindre klara för varandra.

Vidare åker vi mest sannolikt på Läjkers om vi nu skulle nå kvartsfinal. Men Apan har ju slingrat sig såpass att det blev svårt att manövrera sig att nå kvart mot Apan.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Apropos förmåga att utveckla hockeyspelare: nu är det dags att följa upp våra exporter tack vare arvet från Jarmo Myllys.

Våra målvakter.

Just nu har hela 95 målvakter haft NHL-spade denna säsong. Om vi eliminerar de som inte ens haft spade tre matcher ser listan ut så här, för platserna 1-5 samt svenska vakter:

1. Linus Ullmark 39m 93,8%
2. Filip Gustavsson 30m 93,5%
3. Akira Schmid 12m 92,6%
4. Ilya Sorokin 48m 92,6&
5. Kevin Lankinen 14m 92,2%
…………………….
46. Anton Forsberg 28m 90,2%
…………………….
54. Magnus Hellberg 12m 89,9%
55. Samuel Ersson 10m 89,8%
56. Erik Källgren 10m 89,8%
…………………….
63. Arvid Söderblom 15m 89,4%
…………………….
67. Jacob Markström 44m 89,3%
…………………….
74. Felix Sandström 11m 88,0%

Filip Gustavsson spelar för Minnesota. Deras förste målvakt har varit Marc-Andre Fleury, som denna säsong haft spaden 38 matcher och levererat 90,8%. Fleury har haft en fin karriär med närmare 1000 matcher i NHL, men han fyller 39 år till hösten och hans karriär ser ut att vara över.

Svenskbygden Minnesota har satsat hårt på svenska spelare. I A-lagstruppen har man just nu backarna Jonas Brodin och John Klingberg samt forwards som Oscar Sundqvist, Gustaf Nyquist, Marcus Johansson, Joel Eriksson Ek samt alltså vakten Filip Gustavsson.

Minnesotas farmarlag heter Iowa Wild. Där spelar den vakt som draftades i första rundan till NHL och därmed tidigast av alla svenska vakter någonsin. Han heter Jesper Wallstedt.

Känns fint att kunna vara så tacksam för vad Jarmo Myllys gjorde för Luleå och för Luleå Hockeys utveckling av målvakter. I det arvet ingår förstås Blommans dotter Linda Blomqvist samt Gusten Törnqvist med flera.

Och som framgår av ovanstående lutar det mot att deras senaste exporter till NHL kan ta över spadarna i Minnesota framöver.

Är det någon son undrar varför 15-årige Love Härenstam sökte sig till Luleå Hockey för att utvecklas till målvakt, vilket innebar att Norrbotten vann TV-pucken senast?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Grosshandlarn & Magnusson ska flöjta på bland våra J20 spelare denna afton, Verkar ut som att vi kan få se linjemän från övriga delar av Sverige så nu mer efter att Janne lagt zebra tröjan på tork!
Kommentera