Luleå HF

116459 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2491538

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och hur ska det gå i kvalserien mellan Pölsan och Malmet?

Det är inte första gången Pölsan tvingas kvala för att bli kvar i högsta serien. Faktum är att man under 2000-talet gått upp och ned, lyckats ta ett SM, var sudd i game seven i final från ett till men har också häckat nere vi strecken flera gånger och tvingats till kval nästan 25% av säsongerna:

2003 Pölsan tar plats 2 i kvalserien
2004 Pölsan tar plats 2 i kvalserien
2008 Pölsan tar plats 1 i kvalserien
2021 Pölsan slår HuVa-71 i PlayOut
2023 Pölsan möter Malmet i PlayOut

Det här håller ju inte för evigt. Förr eller senare leder det till Allsvenskan. Med detta sagt har kvalserierna tidigare inte varit så nervösa eftersom Pölsan gått dit som favoriter mer eller mindre och relativt enkelt fixat det hela. Även om de hade lite flyt 2008:s derbykvalserie där Morsan-Trottoarkanten samt Malmet-Röglet deltog. Men när det gällt som mest har Pölsan varit som bäst och Pölsaandan har plockats fram.

När de spelade PlayOut mot HuVa-71 2021 sparkade de tränaren Peter Andersson (ja, Pölsan är landets ledande klubb när det gäller att sparka tränare; tagit över titeln efter Fiskrenset som lade av med det sedan de plockat in Rogern).

Och plockade in de oprövade korten Josef Boumedienne - Nisse Ekman och det blev succé. Men nu blir det ingen Boumedienne - han är assisterande GM i Columbus och för Tre Kronor, bosatt i US of Disneyland.

Så, ska de avstå sparka tränar nu? Fan trot! Men vem finns att ta in?

Det som nu sker är att Anders Lindbäck ikväll bjudit hem hela gänget till sig för att bada bastu och bubbelpool, grilla och pimpla på isen. Man kan nog lugnt förutsätta att det kommer att pimplas en hel del annat också.

Kommer det att svetsa ihop pölsorna, kommer det att få pölsaandan att växa fram bland spelarna?

Jag är tveksam. Att Lindbäck ligger bakom detta är väl fint av honom. Men samtidigt är hans icke-insatser med spaden en viktig anledning att de nu måste kvala. Och allvarligt talat: är inte Pölsans bästa chans att Lindbäck får ta båsdörren i stället när de har en annan vakt som tycks kunna mura igen totalt när han är på humör?

Lite konstigt det där. Och ska Manner vara en viktig del av festandet ikväll - och hur påverkar det laget om han får sparken i morgon?

Pölsan har tagit sig samman så många gånger förut i kval men också i slutspel och tagit fram allt som behövts. Men under den säsong som varit har det inte precis märkts att de har de karaktärerna nu.

Blir 2003 Pölsans Waterloo?

Och vilka möter de? Malmet, som sedan mycket länge varit mer eller mindre färdiga för kval och och kunnat förbereda sig i lugn och ro. Tjafset i Malmet skedde innan säsong då Alsenfelt fick sparken, men under säsongen tycks de ha hållit ihop och nu under våren har det även lossnat med hockeyn: under senaste tio matcherna har malmen varit ett av de lag som tagit mest poäng i SHL och framför allt har det tidigare svaga målskyttet helt konverterat till att de öser in mål match efter match.

Hur ska Pölsans målvakter och Pölsans finska försvarssystem - som inte kunnat etableras under en hel säsong - stå emot Malmets skarprättare?

Ingenting är klart förrän det är klart men den här gången tycks det mesta tala emot Pölsan.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Noterar att Pölsans Timashov fällts för filmning i matchen mot Läjkers. En meningslös filmning i en match de torskat, om det nu filmats.

Noterar vidare att det fälls för filmning lite då och då numera och det verkar som att spelarna försöker, men är inte tillräckligt duktiga på det, allt blir bara klantigt.

Vill man uppnå något måste man lägga manken och mycken träning till. Se bara på seriens stjärna på området. Jag talar om Apan Svingerli. Aldrig att han skulle få för sig att bara kasta sig omkull, inte en chans. Nejdå. Han lägger upp det skickligt. Accelererar ordentligt och med full fart söker han närkontakt med en motståndare, gärna genom att oväntat svänga till, och ser till att de har fullständig kontakt med klubbor, ben, kropp, ja, allt. Och DÅ! Låter han benen försvinna genom att kasta dem upp i luften och följden blir förstås att han faller pladask.

De zebror som ser det utföras ser förstås inget fel begås, men eftersom swingerli faller så rejält pladask måste något fult ha utförts av spelaren han hade kontakt med. Troligen en klubba eller ett ben som fällt stackars swingerli, tänker zebran och det blir omedelbart 2 min för tripping. Den utvisade ser förvånad ut, men protesterar inte alltid högljutt eftersom swingerli fallit så dramatiskt "något måste jag väl ha gjort, men vete fan vad".

Det finns några ytterligare karakteristika som avslöjar swingerlis teknik "benen försvinner".

För det första faller han helt mirakulöst alltid på ett sådant sätt att han riskerar inte skada. Han faller alltid så att han enkelt med båda armarna tar emot sig mot isen och därför når huvudet aldrig närmare isen än 2-3 decimeter. Vidare är han noggrann att se till att huvudet faller på en plats där det inte finns några spelares skridskor, klubbor eller annat som kan riskera skada honom.

Och för det andra kör han inte sitt "benen försvinner" i tid och otid även om han utan vidare skulle kunna göra det så fort han får puck. Men då skulle det bli alltför tydligt och motspelare, zebror och media skulle hänga honom för fusket. Swingerli riskerar inte det, han är lömskare än så. Men har vi en match där Apan ligger under med ett mål eller det står lika och det återstår bara 2-3 minuter när swingerli får pucken utan att det finns något tydligt läge för målpass eller målskott - då kommer benen att försvinna.

Man m måste förstås motvilligt beundra att han så elegant utför sitt fusk. Hade vi förutom zebrorna också domare med poängplattor skulle det vara 5.0 konsekvent, för väl utfört fusk. Men så har swingerli haft förmånen att tränas av den störste. Av historiens störste fuskare, Fläskberget, som var den, som under sina senaste år (då man förbjudit hans specialitet att smyga upp bakifrån och kasta sig över målvakter för att fjättra dem till isen) utvecklade tekniken att låta "benen försvinna". Gång på gång såg man hur han vid kontakt föll pladask när benen utan att vara vidrörda gav sig av i mystiska riktningar utan förklaring.

Ja, Fläskberget glömmer väl ingen och han var hederlig på sitt sätt eftersom han offentligt förklarade att han fuskade. Något annat vore väl otänkbart eftersom bevis för det var otaliga. Fläskbergets "spelstil" fungerade innan vi fick så mycket filmande och tillgängliga repriser. Men, ja, han var en erkänd fuskare. Vilket fick den dåvarande sekt som styrde Apan att utnämna honom till lagkapten år efter år så att han kunde sprida sin speciella värdegrunnnnnd till andra apor.
Kommentera